torstai 16. joulukuuta 2010

Mykoplasma

Helsingin Sanomissa oli tänään juttu monia talviurheilijoita riivanneesta mykoplasmasta. Sen tunnetuimpia uhreja ovat olleet yhdistetyn hiihdon taitajana tunnetuksi tullut Anssi Koivuranta, pikaluistelija Mika Poutala sekä hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen. Myös tämän hetken ehkä lupaavimman nuoren urheilijamme, Krista Lähteenmäen, nousu maailman huipulle viivästyi vuodella mykoplasma-infektion takia. Mikä siis on tämä merkillinen mykoplasma?

Mykoplasmat ovat äärimmäisen yksinkertaisia bakteereita, mistä syystä niitä on käytetty mallina myös systeemibiologisissa tutkimuksissa, joiden tarkoituksena on selvittää elävän solun rakentamiselle välttämättömien geenien ja solun toimintojen minimimäärää. Näissä tutkimuksissa on mykoplasman genomista poistettu geeniteknologian keinoin geenejä niin kauan, että bakteeri on vielä säilynyt elinkelpoisena. Tuloksena on ollut elävä solu, jolla on vain 382 toimivaa geeniä.

Palatakseni mykoplasmoihin taudinaiheuttajina. Mykoplasmat  eivät ole pelkkiä epämääräisten oireiden aiheuttajia, vaan niillä on epäilty olevan osuutta mm. reuman, AIDSin, lupuksen ja Alzheimerin taudin syntyyn. Tunnetuin mykoplasmalaji on Mycoplasma pneumoniae, joka aiheuttaa niin sanottua epätyypillistä keuhkokuumetta. Lajien kirjo on kuitenkin suuri, ja urheilijoilla pitkittyneiden oireiden aiheuttaja jää yleensä määrittämättä lajitasolle.

Mykoplasmainfektio paranee yleensä itsestäänkin, mutta se kestää kauan. Ja urheilija (sen enempää kuin kukaan muukaan) ei tunnetusti pääse huippusuorituksiin sairaana. Siksi ongelma on noussut esiin nimen omaan urheilun yhteydessä.

Bakteerina mykoplasma on periaatteessa hoidettavissa antibiooteilla. Penisilliini, kuten suuri osa muistakin  tavallisista antibiooteista vaikuttaa bakteerin soluseinään. Koska mykoplasmat elävät aina isäntänsä sisällä, on niiden soluseinä evoluution myötä kadonnut, eivätkä tavalliset antibiootit siten vaikuta niihin sen enempää kuin ihmiseenkään. Siten edes pitkä penisilliinikuuri ei poista mykoplasmaa ihmisen elimistöstä.

Onneksi kaikki antibiootit eivät vaikuta soluseinään, joten mykoplasmoja voidaan hoitaa pitkillä tetrasykliini- tai makrolidikuureilla. Ne vaikuttavat soluseinän sijasta proteiinisynteesiin, joka mykoplasmalla toimii aivan samalla tavalla kuin muillakin bakteereilla.

Koska mykoplasmat ovat äärimmäisen hitaasti kasvavia, ovat myös niiden elintoiminnot bakteereiksi hitaita. Ilmeisesti tästä syystä niiden hoitamiseen on käytettävä hyvin pitkiä antibioottikuureja. Kun tämä vielä yhdistyy mykoplasmainfektion havaitsemisen hitauteen (infektion epämääräisten oireiden takia lääkäri ei yleensä epäile ensimmäisenä mykoplasmaa), tarkoittaa mykoplasmatartunta urheiljan kannalta jopa kokonaisen kilpailukauden hukkaantumista. Se on pitkä aika ihmiselle, joka on koko nuoruutensa ajan harjoitellut saavuttaakseen maailman huipun.

Onneksi tämän jutun alussa mainitut urheilijat ovat saaneet diagnoosinsa, ja osa on jo parantunut. Luonnontarkkailijan näkökulmasta mykoplasma kuitenkin kertoo omaa mielenkiintoista tarinaansa siitä valtavan suuresta mikrobien monimuotoisuudesta, jonka keskellä elämme. Ylivoimainen enemmistö näistä mikrobeista on ihmisille hyödyllisiä tai harmittomia, toiset (kuten mykoplasma) ilmenevät vain poikkeuksellisessa rasitustilassa ja kolmannet aiheuttavat selvän akuutin taudin.

Ihmisen matka mikrobien herraksi on siis vielä pitkä, vaikka antibioottien keksiminen vapauttikin meidät länsimaalaiset ruton kaltaisten tappavien bakteeritautien uhasta, ja jopa ensimmäinen virustauti on saatu kokonaan hävitetyksi. Toisaalta nykyinen globaali maailmanmeno tarjoaa ennennäkemättömän kasvualustan taudinaiheuttajien evoluutiolle, mikä saattaa tulevaisuudessa johtaa epämiellyttäviin yllätyksiin.

Aikaisempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
HIV, matkailu ja nuhakuume
Jalo itsepuolustuksen taito
Hiihdon likaisen ajan testamentti - katse tulevaisuuteen

223 kommenttia:

  1. On mukava kuulla, että jonkun mielestä mykoplasma ei ole pikkujuttu ja tauti oikeasti voi kestää pitkään. Tyttäreni on sairastanut mykoplasmaa jo yli puolivuotta ja vain yksi 10 päivän antibioottikuuri on suostuttu antamaan. En suosi antibiootteja ja mutta koska tyttö on tosi kurjassa kunnossa, mielestäni hän tarvitsi uuden pitemmän kuurin.Ainakaan tämä hantä nähnyt Hussin lääkäri ei tunnu tietävän taudista enempää kuin kielitaidottomat TK-lääkärit. Jos joku tietää sellaisen lääkärin, joka oikeasti uskoo mykoplasman aiheuttavan laajankin oireiston, miellläni kuulisin nimen, jotta osaan viedä kunnon lääkärille tyttöni.

    VastaaPoista
  2. Koska mykoplasma on aiheuttanut ongelmia nimenomaan urheilijoilla, voisi parhaan osaamisen olettaa löytyvän urheilulääketieteeseen erikoistuneilta lääkäreiltä; eli lähtisin etsimään siltä suunnalta. En valitettavasti kuitenkaan osaa antaa suoraan lääkäreiden nimiä.

    VastaaPoista
  3. Itsellä tämä mykoplasma meinasi viedä hengen tuossa 2 vuotta sitten. Vaati kokonaiset kymmenen lääkärikäyntiä ennen kuin sain lähetteen mykoplasma-kokeeseen. On käsittämätöntä miten lääkärini suhtautui asiaan!! Lääkäri vaihtui ja sain lähetteen, ja sieltähän se löytyi. Mutta kukaan ei osannut tulkita sitä, mitä tarkoitti tulos. Soitin Hyksiin ammattilaisella joka kertoi. Tästä kerroi lekurille sain kuurin. Usassahan taitaa suositus olla 2kk Doksisykliiniä, ja Suomessa hoitosuositus 2 viikkoa..
    Mykoplasma on todellinen vihulainen joka tulisi nujertaa aikaisessa vaiheessa, ennen kuin siihen pääsee liittymään muita seuralaisia mukaan. Mykoplasma alentaa vastustusta, ja matkaan voi liittyä muitakin vaivoja jolloin itse pääsyyllinen ei heti löydykkään.

    Osa lääkäreistä ei tunnu tunnistavatn tätä mykoplasmaa edelleenkään, tai jos tunnistaa, sitten ei tiedetä mitä sille pitäisi tehdä.
    Kaiken huippu oli kun minä kerroin lääkärilleni millä testillä tämä asia selvitettäisiin..

    Eräs jolla mykoplasma ollut jo 4 kertaa!

    VastaaPoista
  4. Hienoa, että löytyy edes yksi asiantuntija, joka ymmärtää tämän bakteerin käyttäytymistä tänä päivänä ja ymmärtää sen vakavuuden terveydelle. Tässä oma kokemukseni:

    Mykoplasma on tänä päivänä muuntunut tosi viehliäiseksi bakteeriksi. Siihen ei antibiootti käytännössä pure. Mitään immunitteettia ei mykoplasmaan synny. Sen saa aina uudelleen ja uudelleen työkavereilta, perheenjäseniltä, naapurilta tai keneltä tahansa. Se tarttuu todella helposti. Bakteeri laskee ihmisen vastustuskykyä hyvin tehokkaasti. Oireet ovat moninaiset, mutta lähes kaikilla ilmenee pientä kuumetta, kuivaa yskää, lihassärkyä, niskajäykkyyttä, vahva väsymys ja urheileminen sekä kaikenlainen lihasponnistelu on käytännössä hyvin vaikeaa ellei mahdotonta. Töihin pystyy, mutta työteho tippuu 20-80%. Ei yksinkertaisesti jaksa. Itse sain mykon vuosi sitten ja olen seurannut itseäni ja ihmisiä ympärilläni, kuinka tämä bakteeri tarttuu kaikille ja aiheuttaa oireita kaikissa ihimisissä. Se ei valikoi terveitä tai heikkoja. Toiset se vie teholle ja kaikissa se vähintään aiheuttaa selvää väsymystä ja mainitsemiani oireilua. Lähes kaikilla se vaivaa hyvin pitkään, kuukausia, vuosia. Mykoplasma näyttää olevan ensimmäinen bakteeri, jossa toteutuu laajasti uhka bakteerista, joka on resistenssi antibiooteille ja aiheuttaa meissä selvästi jo sairastumista, jota ei voida hoitaa. Ainoa mitä voi tehdä on levätä. Lepo auttaa ja saa voimat palautumaan. Ne ihmiset selviävät parhaiten, joilla on aikaa levätä (pikkulapset, eläkeläiset). Lääkärit eivät voi näin laajasti antaa antibiootteja, mitä tämä pöpö vaatisi kuollakseen. Tietyt antibiootiit sitä heikentävät, mutta eivät tapa.

    Tämä saattaa kuulostaa pelottvalta, mutta niin kauhistelin minkäin aluksi enkä ollut uskoa, mutta vuoden kokemukseni on opettanut minua miten itse voin taistella parhaiten tätä pöpöä vastaan ja pärjätä sen kanssa. Lepo, ruoka, kunto, lisävitamiit on nyt laitettava tasapainoon ja tuettava mahd paljon omaa vastustuskykyä. Lääkärit eivät mykon tämän päivän luonnetta vielä tunne. Vähättelevät järjestään lähas kaikki. En tiedä mitään menossa olevaa tutkimustakaan aiheesta. Bakteeri sinänsä on jo tunnettu 30-40 vuotta. Toisaalta eivät lääkäritkään tälle mitään voi, kun kerran antibiootti ei pure.

    VastaaPoista
  5. Olen sairastellut jo puoli vuotta putkeen, tautikirjo on laaja: täydellinen lihaslukko niskassa, keuhkoputkentulehdus, virtsatietulehdus, pitkittynyt yskä, lihas- ja rintakivut, pahentunut refluksitauti, pahentunut astma, hengenahdistus, jatkuva väsymys ja pänsärky, pitkittynyt lämpöily jnejne. Lääkäreillä on juostu tuon puolen vuoden ajan ja tänään viimeiseksi. Terveydenhoitaja ei olisi lähettänyt mua edes lääkärille vaan käski kotiin lepäilemään ja parantelemaan flunssaa (lämpöily ja pitkittynyt yskä) ja yskimisestä johtuvaa rintakipua, mutta vaatimalla vaadin. Nyt saatiin selville, että keuhkoissa on infektio, mutta sen tarkempaa infoa ei vielä saatu. Kävin antamassa näytteet mykoplasmakokeeseen ja keuhkoklamydiakokeeseen, seuraavaksi suuntana on keuhkokuva. Puolen vuoden kärsimyksen jälkeen pääsin siis mykoplasmatestiin ja olen lähes 100% varma, että syyllinen löytyy testin kautta. Joskus nuorempana on ollut mykoplasma kiusana, mutta silloin teini-iässä se meni ohi suht nopeasti. Tällä kertaa ei taida olla ihan yhtä nopeasta taudista kyse.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa aika pahalta. Hyvä että olet päässyt testeihin; toivottavasti apu löytyy sitä kautta. Mikäli kyseessä on mykoplasma tai keuhkoklamydia, on edessä pitkä ja hankala antibioottihoito. Muista kuitenkin, että jos nyt saat oikean diagnoosin, olet kuitenkin voiton puolella.

    VastaaPoista
  7. Hei professori. Kuinka sinä suhtautuisit Mykoplasmaan jos lapsellasi olisi astma ja toisella lapsella herkkyys kuumekouristuksiin jo lievässä lämmössä esim 37,8. Lapset ovat ala-aste ikäisiä. Eli milloin tulisi mennä lääkäriin, ja pyytää verikokeita, että saisi mahdollisimman alkuvaiheessa täsmä lääkkeet.

    VastaaPoista
  8. Blogi ei tietenkään ole lääkärin vastaanotto, eli tämä ei missään tapauksessa ole oikea paikka antaa hoito-ohjeita. Sen verran kuitenkin, että jos sinulla on hyvät syyt epäillä mykoplasmaa lapsellasi (pitkittyneitä oireita), kannattaa asiasta käydä puhumassa lääkärin vastaanotolla sen enempää viivyttelemättä. Vaikka mykoplasma usein paranee ihan itsekseenkin, pääsee siitä antibioottihoidon avulla helpommalla. Pitää kuitenkin muistaa, etteivät kaikki epämääräiset oireet ole mykoplasmaa. Ja myös että mykoplasman oireet ovat joka tapauksessa niin epämääräiset, ettei siitä voi saada varmuutta ilman laboratoriokokeita.

    VastaaPoista
  9. Hei! Mielenkiintoinen tämä kirjoituksesi mykoplasmasta! Olen kärsinyt lämpöilystä ja voimattomuudesta jo yli kaksi kuukautta. Varsinaisia selkeitä "flunssan oireita" ei ole. Lääkärissäkin on tullut käytyä muutaman kerran asian tiimoilta (mykoplasmaa ei ole testattu). Innokkaana kuntoilijana huomaan, että rasitus pahentaa oireita. Yskää ei kuitenkaan ole. Onko kokemuksia siitä, voiko mykoplasmainfektio olla yskätön? Kiitos!

    VastaaPoista
  10. Kuten jo kirjoitin, ei tämä blogi voi korvata lääkärin vastaanottoa, enkä siten halua ottaa kantaa yksittäisiin tapauksiin. Pitkään jatkuneiden oireiden syy pitää joka tapauksessa selvittää lääkärissä; vastaanotolla lääkäri tästä bakteerista viime aikoina nousseen kohun myötä osaa varmasti punnita myös mykoplasman mahdollisuuden aiempaa paremmin. Mahdollisuuksia oireidesi aiheuttajaksi on toki paljon muitakin kuin mykoplasma.

    VastaaPoista
  11. Viimeiset 1½ olen sairastellut, ravannut lekurissa jos toisessa, on tutkittu ylikuntoa, allergioita, sydänlihaksen tulehdusta, homevasta-aineita, herpesviljelyt tehty, mononukleoosit mitattu, keuhkot kuvattu, tulehdusarvoja mittailtu kerta toisensa perään, AIDS-testitkin katsottu, eikä mitään löydetty.

    Viimeisimmän keuhkoputkentulehduksen yhteydessä kuulin sitten Hesarin hiihtäjäjutusta, jossa puhuttiin mykoplasmainfektiosta. Oireet kuulosti liiankin tutuilta ja menin yksityiselle otattamaan mykoplasmaviljelyn (tai mikä sen testin virallinen nimi sitten lieneekään). Raja-arvot (oliko 30) ylittyi räikeästi, tulos oli 155. Lekuri ei asiaa tuntenut lainkaan, mutta konsultoituaan virologia, kertoi ettei yksi testi kerro nykyistä taudin tilaa. Keuhkoputkentulehdukseen söin sitten 10 päivän antibioottikuurin, vähän myöhemmin toisenkin, mutta suorituskyky on edelleen kadoksissa.

    2009 syyskuussa kesken kisakauden, muistan kuinka sykkeet nousivat yhdessä turnauksessa yllättäen kattoon, ja tuntui kuin ei happi olisi kulkenut lainkaan. Siitä lähtien urheilu on ollut vastenmielistä taistelua tuntematonta vastaan. Kerran 2 kuukaudessa saattaa olla yksi päivä, jolloin tuntuu hyvältä. Harjoittelu on todella epämiellyttävää, kun ei ole voimia tai kuntoa tehdä juuri mitään. Väkisin kun painaa, löytää itsensä keuhkot tulessa jonkun taudin partaalta. Flunssaa ja kuivaa yskää kerta toisensa jälkeen, rintaa painaa ja sykkeet karkailee. Mykoplasmaa ei ole yksikään lekuri edes ehdottanut tutkituttaa, ei edes tunnetut urheilulääkärit. P***an möivät :(

    Taidanpa ampaista heti aamusta kontrollitestiä otattamaan.

    VastaaPoista
  12. Itse sain Mycon hoitoon Klacid OD 500mg antibiootin 10vrk. Ekat oireet alkoi 28.02 ja lääkärissä kävin 03.03, sain vain yskänlääkkeen ja lähetteen verikokeisiin. Mycoplasmatesti otettiin 04.03, mutta vasta-ainetasot eivät olleet noussut riittävän korkealle että näkyisi testissä (tulokset sain 11.03). Tulehdusarvot nousivat tasaisesti kokoajan kunnes 08.03 pääsin työterveyslääkärille joka totesi mycoplasman olevan todennäköisin taudinaiheuttaja. Samalla kertaa sain antibiootit ja inhalaattorin tulehdukseen. Keuhkokuva otettiin ja seuraavana päivänä sain soiton että on keuhkokuume. Edelleen yskittää, ei yhtä paljon kuin ennen lääkitystä ja ainakin 11.03 tulehdusarvot olivat lähteneet laskuun. Palasin töihin 15.03 ja antibiootit loppui eilen. Nuha on kokoajan lisääntynyt ja tänään nenä mennyt aivan tukkoon ja poskionteloita aristaa. Lisäksi väsyttää hirveästi. Liekö tuo lyhyt kuuri mitään auttanut, tai sitten sain kaupan päälle influenssankin. Mies sairastui pari päivää sitten ja makaa kuumeessa kotona kun hoitaja ei mykoplasmaepäilystä huolimatta viitsinyt hänelle kahta päivää enempää saikkua antaa, saati lähettää lääkäriin. Kiva!

    VastaaPoista
  13. Täällä menossa 10 päivän Doximycin-kuuri. 10.3. alkoi yskä, ma 14.3. työterveyshoitajalle, joka ehdotti seuraavana aamuna työterveyslääkärille soittamista. Ajattelin katsoa vielä, miten sujuu.Tiistaina yskä vaan paheni ja illalla menin yksityiselle lekurille, jolta sain loppuviikon sairaslomaa.
    Samana iltana kuume nousi 38.5 ja neljä päivää riitti sitäkin sitten.
    Nuha on vaihdellut sitkeästä limasta veden valumiseen nenästä.
    Huomenna pitäis jaksaa mennä töihin, mut pelkään, että tulee takapakkia...

    Justiin joulukuussa 2010 oli työt.lääkäri epäillyt minulla mykoa ja antibiootit siihen söin. Yskä, joka oli aivan järkyttävä, kesti silloin viikon (yskin öin ja päivin ihan koko ajan). Ja avomies sai vain pienen köhän..

    VastaaPoista
  14. Kontrollitulokset kädessä:
    joulukuussa S-MypnAbM negat., S-MypnAbG 166
    maaliskuussa S-MypnAbM negat., S-MypnAbG 225

    hoidoksi määrättiin 12 napin kuuri Azithromycin 250mg, lepoa, ei reeniä.

    :o

    VastaaPoista
  15. Minulla on ollut yli viisi vuotta päivittäin lämpöilyä, joka on mm. vaikuttanut yleiskuntoon. Kaikki muut mahdolliset verikokeet on otettu eikä vikaa ole löytynyt. Nyt vasta parisen viikkoa sitten otettiin aloitteestani mykoplasmakokeet. Ja onhan ne vasta-ainearvot koholla, mutta vain lievästi. Lääkäri totesi tämän viittavan johonkin aiempaan infektioon, ei akuuttiin. Ei määrännyt hoitoa.

    Kieltämättä jäänen miettimään lämpöilyn ja mykoplasman välistä mahdollista yhteyttä. Itselläni ei muutoin ole koskaan ollut perus- tai lievää flunssaa kummempia oireita. Työkaverit ympärillä ovat tosin sairastuneet keuhkokuumeeseen, toistuvasti flunssiin, yhdellä todettiin juuri astma.

    Kai se pitää vaan yrittää elää mahdollisimman normaalisti ja terveellisesti.

    VastaaPoista
  16. Kiitos tästä kirjoituksesta professori.
    Olin 11 päivää kuumeessa ja ehdin käydä 3 kertaa lääkärissä kun sairaslomaa sain vain 3 päivää kerralla. Tulehdus oli jossakin nielussa. Ei oikein nuhaa, limaa irtosi vain kovasti yskimällä. Perjantaina CRP oli 18 ja hoidoksi määrättiin lepoa viikonlopun yli. Maanantaina meinasin mennä töihin, mutta käännyin matkalta takaisin kun ymmärsin, etten millään jaksaisi ja olihan minulla sunnuntainakin 38 kuumetta. Lääkäri määräsi pitkittyneeseen flunssaan Surlidia, joka on roksitromysiini, makrolidityypin antibiootti.
    Kaksi edellistä viikkoa ennen sairastumista treenasin paljon voimalajeja; kahvakuulaa ja kuntonyrkkeilyä, hiihtoa, Zumpaa ym. Aluksi olin elämäni kunnossa ja viimeiset treenit kamppailukeskuksessa tein jaksamisen äärirajoilla, koska en ehtinyt palautua välillä. Tänään oli eka päivä töissä sairasloman jälkeen ja kuulin siellä kuinka kovakuntoisimmat ja nuoremmat nyrkkeilijät ovat sairastuneet mykoplasmasta.
    Olen melko varma, että sain oikeat lääkkeet, koska pääsin kuumeesta ja olen paljon terveempi ja mukava kuulla, että sairastaa huippu-urheijoiden tautia.
    Kaija, 52 v ja syövän sairastanut.

    VastaaPoista
  17. Hienoa saada positiivista palautetta. Kiitos sinulle, Kaija!

    Myös muu tämän kirjoituksen palaute on ollut erittäin hyvää ja monien kirjoitukset omista oireistaan ja kokemuksistaan ovat olleet mielenkiintoista luettavaa. Eniten toivon, että niistä on ollut (ja tulee jatkossakin olemaan) hyötyä niille, joita vaivaavat epämääräiset pitkittyneet oireet.

    VastaaPoista
  18. Onko mykoplasma vaarallinen raskauden aikana? terv. rv.26+0

    VastaaPoista
  19. Äidin keuhkoihin pesiytynyt mykoplasma ei yleensä aiheuta vaaraa sikiölle. Joskus harvoin se kuitenkin laskee äidin veren hapen osapainetta, happamoittaa hänen elimistöään ja näiden kautta johtaa ennenaikaiseen synnytyksen. Lisäksi on huomattava sairauden aiheuttama yleinen rasitus ja väsymys, jotka tuskin ainakaan lisäävät äidin hyvinvointia.

    Raskaudenaikaisen mykoplasmainfektion hoito on vaikeaa, koska kaikki antibiootit eivät tuolloin sovellu käytettäväksi. Mykoplasmaa epäillessään on siis aina syytä mainita lääkärille mikäli on raskaana.

    VastaaPoista
  20. Hei! Kiitos tuhannesti vastauksestasi. On todella ystävällistä vastata tuntemattomien kyselyihin täällä netissä ihan hyvää hyvyyttään. :)
    Helpotti.

    terv. rv 26+0

    VastaaPoista
  21. Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus! Kiitos siitä! Selkeytti paljon omaakin käsitystäni mycoplasma-kamppailussani.

    Itselläni todettiin ulkomailla asuessani ensimmäisen kerran mycoplasman aiheuttama keuhkokuume n. 2 vuotta sitten (siellä osasivat epäillä heti mycoa ja kokeet varmistivat asian). Sairastin useita kuukausia eikä pitkä antibioottikuuri vaikuttanut (en muista antibiootin nimeä, mutta ei ollut tetrasykliini) ja ehdin käväistä jopa tuberkuloosikokeissa. Aloin samalla syödä ruusufinniini Lymecyclinea (tetrasykliini) ja ihon parantuessa mycoplasmakeuhkokuumeki on katosi. Sen sitten ajateltiin menneen itsestään ohi.

    2kk kuluttua lopetin Lymecyclinen syönnin, koska ihoni oli taas kunnossa. Pari viikkoa sen jälkeen mycoplasma iski taas (sairasin n. 1kk) ja katosi jälleen kun aloitin uudestaan Lymecyclinen syönnin huonontuneen ihon takia. Tämä "Lymecycline 1-2kk ja sen jälkeen mycoplasmaa uuteen kuuriin asti"-pyöri useita kertoja. Omalääkärini ei tarjonnut antibiootteja, ja ihotautilääkärini vain jaksoi ihmetellä miten saatoin olla aina kipeä. En tuolloin tajunnut itse Limecyclinen ja mycoplasman välistä yhteyttä. Muutin sitten vuoden vaiheessa takaisin Suomeen ja tietenkin olen jo sairastanut kaksi "määrittelemätöntä keuhkoputkentulehdusta" ja kolmas on nyt alkamassa. Lymecycline/tetrasykliinikuureja ei ole välissä ollut, koska ihoni on tällä hetkellä kunnossa. Mycoplasma-arvot on täälläkin todettu olevan reippaasti koholla, mutta TK-lääkäri ei suostunut kirjoittamaan antibiootteja koska kuulemma menee ohi itsestään. Ja meneehän, muutamaksi viikoksi.

    Mycoplasmani selkeästi reagoi tetrasykliineihin, mutta ehkä ihosairauteeni käytetty annos on liian pieni tai kuuri liian lyhyt tms. Odottelen epätoivoisesti, että ruusufinnini alkaisi taas oireilla, että voisin vaatia ihotautilääkäriltä pitkän tetrasykliinikuurin niin ehkä pääsisin mycoplasmastanikin.

    VastaaPoista
  22. Hei, mykoplasma ilmeisesti voi pesiä myös poskionteloissa. Jos näin on, näkyykö se röntgenissä vai voiko kuva olla ihan puhdas?

    VastaaPoista
  23. Elimistössä oleva mykoplasma todetaan vasta-ainetutkimuksissa, joihin lähetteen antaa hoitava lääkäri. Röntgenin avulla sitä ei voi tunnistaa.

    VastaaPoista
  24. Olen 19v mies. Minulla on ollut vuoden koko ajan päällä oleva hengenahdistus. Muita oireitani ovat mm. nenän tukkoisuus, niska-ja selkäjäykkyydet, jalkojen pakotus ja välillä kovaa hakkaava pulssi (varsinkin liikunnan yhteydessä). Myöskin keskittyminen kouluun on ollut vaikeaa viimeisen vuoden ajan. Hengenahdistus on tosiaan selkein oireeni ja se vaikuttaa koko elämääni hyvin paljon. Astma (PEF aina normaali) ja sydänoireet on suljettu pois. Menin sitten vielä kerran lääkärille, joka lähetti mykoplasma-testeihin. Sieltä tuli lukemat -MypnAbG 232 ja MypnAbm POSIT. Nyt minulle aloitettiin Zithromax kuuri joka kestää yli kuukauden.

    Olisiko syy nyt sitten löytynyt? Voiko mykoplasma tosiaan aiheuttaa mainitsemani oireet ILMAN YSKÄÄ JA ILMAN KUUMETTA ?

    VastaaPoista
  25. Hey anonyymi 19v, mulle kovasti vakuuttelivat Helsingin urheilulääkäriasemalla, että 12 napin kuurilla pitäis tauti olla taltutettu. En nyt tiiä onko toi Zithromax minkä tyypin antibiootti, mutta sellaista infoa itse kuulin, ettei perinteiset antibiooti pure. (nimim mulle syötettiin kaksi doxcimycin kuuria, ja väitettiin sen auttavan.... kunnes sitten tämäkin oikaistiin.

    Kuvaamasi oireet ovat kovasti tuttuja. kirjoittelin tuossa aiemmin omista löydöksistäni ja tuloksista anonyyminä.

    VastaaPoista
  26. Zithromax sisältää atsitromysiiniä, joka on erytromysiinistä kehitetty makrolidi, eli sen pitäisi kyllä tehota mykoplasmaan.

    VastaaPoista
  27. Olen tuo mies 19v. En kertonut sitä että antibioottikuuri on nyt kestänyt 4+ viikkoa ja sitä on jäljellä enää 2 viikkoa. Ei oikeastaan mitään vaikutusta, joten epätoivoinen tässä alkaa olla. Zithromaxista otin alussa paljonkin selvää ulkomaisilta sivustoilta ja sen todettiin auttavan tähän, mutta mulla ei. :(

    VastaaPoista
  28. Myös Krista Lähteenmäellä meni omien nettisivujensa mukaan todella kauan ennen kuin pöpö lähti. Eli sitkeyttä vaan - ja hyvää yhteistyötä lääkärin kanssa. Onneksi tietoisuus mykoplasmasta on nyt ihan eri tasolla kuin vielä vuosi sitten.

    VastaaPoista
  29. Voiko pitkä Sporanox -kuuri pitää Mykoplasma -oireet kurissa?

    Taustaa: Minulla todettiin Mykoplasma, jonka uskon vaivanneen itseäni usean vuoden. Sain välillä vuoden Sporanox-kuurin poskionteloissa epäiltyyn sieniallergiaan ja nuo Mykoplasmaan liittämäni oireet olivat tuon ajan pois.

    VastaaPoista
  30. Enpä tiedä onko Sporanoxin (tai muiden atsolivalmisteiden) tehosta mykoplasmaan tutkimustuloksia. En ainakaan nopealla haulla löytänyt sellaisia.

    Aivan täysin mahdoton tuo ajatuksesi ei kuitenkaan teoriassa ole, sillä toisin kuin muut bakteerit, mykoplasmat sisältävät ergosterolia, jonka synteesin Sporanox estää sienisoluissa. On kuitenkin melko todennäköistä, ettei lääke tehoa mykoplasmojen ergosterolin synteesireittiin (sienillä se vaikuttaa yhteen tiettyyn entsyymiin, jonka rakenne mykoplasmoilla voi olla aivan erilainen). Eli valitettavasti asia jää ainakin tämän bloginpitäjän osalta auki.

    VastaaPoista
  31. Kirjoittelin tuossa useaan otteeseen omista kokemuksistani, tuloksistani yms. Mulla tosiaan toi 2 viikon makrolidikuuri tuntui tehonneen aika kivasti. Viikon maltoin ottaa iisimmin vielä sen jälkeenkin, mutta sitten jo treenannut taas kovempaa.

    Kondis ei selkeesti ole vieläkään mikään kova, mutta kroppa reagoi rasitukseen nyt "normaalimmin". On paljon enemmän elinvoimaa, eikä rintaa ahdista. Yleisesti on terve olo.

    Hieman kyllä hirvittää, ettei vaan jäänyt mitään pieniä bakuesiintymisä sinne muhimaan ja uusimaan...

    Oma lekuri kuitenkin vakuutteli ton olevan riittävän pitkä aika.

    VastaaPoista
  32. Minulla todettiin mykoplasma pari viikkoa sitten johon määrättiin klacid od 500mg. Kuuri loppui pari päivää sitten ja samat oireet jatkuu, hirveä väsymys, hengenahdistus, pää / niskakipu ja ei pysty urheilemaan yhtään!

    Pitäiskö minun käydä uudestaan verikokeissa ja kenties pyytää uusi antibiootti kuuri?

    -M33v

    VastaaPoista
  33. Klacid od 500 sisältää klaritromysiiniä, jonka pitäisi kyllä tehota mykoplasmaan. Kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin kanssa tilanteesta ellei tilanne helpota. Blogissa tällaisiin asioihin on mahdotonta ottaa sen kummempaa kantaa.

    VastaaPoista
  34. MIELENKIINTOISIA NÄÄ TEIDÄN KESKUSTELUT.MUN TYTÖLLÄ,10V,TODETTIIN VANHA MYKOPLASMAINFEKTIO,EI KUULEMA OLE TÄLLÄ HETKELLÄ.KUUMEILUA,HIKOILUKOHTAUKSIA JA PALELUA ,KURKKUKIPUA ,YSKÄÄ OLLUT LOKAKUUSTA SAAKKA JOLLOIN SAI KAUSI-INFLUENSSAPIIKIN JOSSA OLI SIKAPIIKKITEHOSTE.LÄMPÖ 37,1-38 JOKA PV.MUUT LABRATESTIT JA RÖNTGENIT OK,JOTENKIN EPÄILYTTÄÄ ETTÄ PÖPÖ EI OLE POISTUNUT KUITENKAAN.VOISIKO JUURI SYÖTY ANTIBIOOTTIKUURI(KEUHKOPUTKENTUL)VAIKUTTAA KOETULOKSEEN????LÄÄKÄRIT PITÄÄ ETTÄ OON NYT VAAN SÄIKKY...MUT TYTÖN YLEISKUNTO VAAN HUONONEE.....

    VastaaPoista
  35. Hei, jos syötte paljon antibiootteja, pitäkää huoli suolistobakteereistanne. Minulla oli salmonella, kambylobakteeri ja mykoplasma(mikä lie tyyppi) samaan aikaan. Ja suolisto reistaili niiden kaikkien takia ja mykoplsman takia kauan aikaa ja noihin kaikkiin, etenkin mykoplasmaan söin paljon antibiootteja (doksisykliini). Minulta käsittääkseni tuhoutui paljon suoliston hyödyllistä bakteerikantaa ja alkoi tulla suoliston hiivakasvustoon viittaavia oireita, kuten allergian tyyppistä jatkuvaa nenän valumista ja suolistossa oli jotain outoa.

    Ihmettelin aina kuinka alkoholin nauttimisen jälkeen nenän valuminen yltyi ja vähä sokerinen ruokavalio ja maitohappobakteerit auttoivat asiaan. Otin kyllä maitohappobakteereita antibioottien syönnin aikanakin. Tätä kesti yli vuoden. Hiivalääkityksellä nämä jäivät pois. Alkoholia en uskalla vielä ottaa ja katson mitä syön. Yritän kasvattaa suolistoni bakteerikantaa takaisin.

    Huomioidaankohan tätä antibioottien haittavaikutusta riittävästi.
    Olisiko professorilla kommenttia asiaan.

    VastaaPoista
  36. Mykoplasman sanotaan aiheuttavan ahdistusta. Voiko se astmaattisella näkyä niinkin, että on tunne happivajauksesta: keuhkot ovat auki s.e. PEF-arvot on normaalit ja jopa hyvät, mutta silti on tunne ettei saa ilmaa riittävästi keuhkoihin?

    VastaaPoista
  37. Antibiootit tosiaankin tuhoavat kaikkia bakteereita, mukaan lukien suolistossa kasvavia. Koko vatsan mikrobiston palautumiseen voi kulua jopa vuosia. Tämän vaiheen aikana voi ilmetä (tai olla ilmenemättä) kaikenlaisia vatsaoireita riippuen oman vatsan herkkyydestä ja antibiooteilla häiriötilaan saatetun bakteeriston lajikirjosta. Antibioottikuurin haittavaikutuksia voi yrittää torjua erilaisilla bakteerivalmisteilla, maitohappobakteereilla sun muilla sellaisilla. Ainakin joillakin Valion maitotuotteilla on jopa tieteellisesti osoitettuja positiivisia vaikutuksia suoliston mikrobistoon. Naisilla on joskus tarpeen myös intiimialueen hiivatulehduksen torjunta, ihan kuten kaikkien antibioottikuurien yhteydessä.

    PEFin avulla voidaan mitata hengityksen huippuvirtaamaa. Mykoplasma ei välttämättä vaikuta siihen eli PEF-arvoihin, vaikka hengenahdistusta aiheuttaakin. Kuten edeltä jo ilmeneekin, on ainoa luotettava tapa määrittää mykoplasma vasta-ainetesti. Eli jos epäilee mykoplasmaa, ei kannata yrittää pohtia oireiden perusteella että onko se vai ei, vaan sen sijaan ottaa asia puheeksi hoitavan lääkärin kanssa, joka tarvittaessa lähettää laboratoriotesteihin.

    VastaaPoista
  38. Kiitos vastauksesta (tuo viimeinen kysymys). Mykoplasma on todettu (diagnostinen)pari viikkoa sitten, nyt uusitaan koe. Minua on vaan vuosia ajoittain kiusannut tuo syvään hengittämisen tarve ja silti tunne ettei saa riittävästi ilmaa. Keuhkolääkärin hoidossa olen koko ajan ollut, toivottavasti nyt on löytynyt syy tuohon ongelmaan.

    VastaaPoista
  39. Yllä oleva Anonyymin tarina kuulostaa ihan omalta. Tuollainen hengenahdistus on todella ärsyttävä ja masentava vaiva. Varsinkin kun kukaan ei osaa sanoa mistä se johtuu. Minullakin epäiltiin selän lukkoja ja lopulta lääkärit päätyivät siihen, että minulla on päässä vikaa (ei todellakaan ole). Nyt kuitenkin verikokeella asia selvisi. Vasta-aineet olivat molemmat selvästi koholla. 6 viikkoa olen syönyt antibioottia ja ei ole vielä valitettavasti auttanut. :( Sinä joka kirjoitit tuon tarinan voisit vaikka laitella mulle sähköpostia, niin voitaisiin jakaa taudista ja hoitokeinojen onnistumisista tietoa. Ja vaikka kaikki muut joita tämä mykoplasman hengenahdistus on vaivannut. Varsinkin, jos joku on tälläisestä parantunut, niin olisi mukava vaihtaa tarinoita ja tietoja.
    Email :" majere0@gmail.com "
    (0=nolla)

    VastaaPoista
  40. Mitenkä pitäisi menetellä harjoittelun kanssa jos on mykoplasma todettu? Onko silloin suositeltavaa harrastaa urheilua (kestävyyslajit) vai pitäisikö vain malttaa levätä, kun on vielä antibioottikuurikin päällä.
    Eli haittaako liikunta paranemista?

    VastaaPoista
  41. Kyllä kipeänä olisi parasta levätä. Liikunta aiheuttaa elimistölle ylimääräistä rasitusta, jolloin sillä on vähemmän voimavaroja taudinaiheuttajaa vastaan käytävään taisteluun.

    VastaaPoista
  42. Kuulostaa vaikeasti häädettävältä ja vaikeasti löydettävältä. Yhteen itseäni riivaavaan kysymykseen toivoisin vastausta. Kissoilla todetaan ainakin nämä mycoplasma felis ja mycoplasma gatae, miten ne poikkeavat toisistaan ja erityisesti voiko niistä jompi kumpi tarttua ihmiseen?

    VastaaPoista
  43. Mycoplasma felis ja M. gatae ovat eri lajeja. ne eroavat geenisekvensseiltään ja voidaan erottaa myös immunologisesti. Ainakin Mycoplasma felis saattaa tarttua kissasta ihmiseen, mutta se on erittäin harvinaista.

    VastaaPoista
  44. Löytyipä loistava sivu ja kommentointiosio! Itse 30v kovaa treenaava mies, refluksitautiin syönyt 4vko nappeja ilman hyötyä. Nenä täysin tukossa ja henkeä ahdistaa koko ajan, sydän muljuaa välillä. Satuin kuulemaan mycoplasmasta ja osasin onneksi vaatia oikeat testit, lähes kaikkea oli sitä ennen kokeiltu astmatesteistä lähtien. Lääkäri sanoi että treenaamista voi jatkaa samaan malliin!

    Oireet ilmenivät niin että treenaaminen oli koko ajan vaikeampaa ja vaikeampaa, lopuksi ihan töihin pyöräily sai huonoon kuntoon.

    VastaaPoista
  45. Voisiko joku teistä mykoplasmaan sairastuneista kertoa, millä lääkärillä olette käyneet? Tarvitsisin hyvän lääkärin tiedot pääkaupunkiseudulla.

    Olen itse sairastellut helmikuusta lähtien: pari poskiontelotulehdusta, koko ajan hirveä väsymys ja voimattomuus, pientä lämpöilyä (37-37,5) niskat koko ajan jumissa, päänsärky, paha hengenahdistus...viimeisen viikon ajan luulin jo, että tauti olisi mennyt pois, mutta eilen alkoi oireet taas uudestaan ja uutena on nyt myös syvällä keuhkoissa tuntuva yskä. Koko kolmen kuukauden aikana en ole ollut kunnossa.

    Olen opiskelija, mutta kävin aluksi yksityisellä lääkärillä, sillä en saanut aikaa YTHS:lle. Tällöin diagnoosina poskiontelotulehdus, johon sain kefexin 750 mg 7 pvä kuurin. Oireet vähenivät, mutta tulivat viikon jälkeen uudestaan. Kävin uudestaan yksityisellä, jolloin otettiin verikokeet, joissa arvot olivat kunnossa. Lääkäri määräsi kuitenkin uuden kuurin: azitromycin 250 mg x 3 pvä. Oireet vähenivät taas, mutta eivät lähteneet pois.

    Terveysneuvontapuhelimen mukaan oireeni voisivat sopivat mykoplasmaan, joten otin yhteyttä YTHS:ään ja mykoplasmakoe otettiin siellä. Arvot olivat koholla, mutta lääkärin mielestä tämä viittasi vanhaan, aiemmin sairastettuun tautiin. Lisäksi otetiin keuhkokuva, sydänfilmi, keuhkoklamydia sekä perusverikokeet uudestaan. Kaikki arvot olivat ok. Lääkärin mielestä olin terve ja minun pitäisi vain "elää normaalia arkielämää" ja sivulauseesta sain sellaisen kuvan, että lääkäri epäili minun olevan joko luulosairas tai masentunut.

    Tämän jälkeen hengenahdistus kuitenkin on jatkunut (sain siihen astmalääkkeitä), samoin kuin niska/hartiajäykkyys ja siitä johtuva huimaus, päänsärky ja lämpöily. Välillä ovat vähän helpottaneet, mutta nyt alkoivat taas kunnolla uudestaan, ja uutena yskä.

    Olen aika epätoivoinen, sillä YTHS:llä tätä ei oteta tosissaan eikä edes myönnetty sairaslomaa, vaikka minulta on mennyt koko kevät pilalle. Eikä loppua näy.

    Eli jos tiedätte pk-seudulla (erityisesti Helsinki) hyvän mykoplasmasta tietävän lääkärin, laittakaa tietoja tulemaan! Kiitos paljon!

    VastaaPoista
  46. Minä en oikein käsitä tuota vanha tauti vs. uusi tauti asiaa, kun eivät lääkäritkään sitä tunnu tietävän verikokeiden perusteella. Mielestäni pitäisi saada kunnon kuuri aina, jos verikokeissa tauti näkyy.. kuitenkin itse tunnet oman kroppasi paremmin kuin lääkärit.

    Joku osaava voisi selittää tuota uusi tauti ja vanha tauti tulkintaa..

    VastaaPoista
  47. Uusiutunut tauti voi näkyä negatiivisena tuloksena MypnAbm-testissä.

    VastaaPoista
  48. Itselläni ollut tänä keväänä monta kuukautta "kipeä olo": ei kuumetta, ei yskää, pieni nuha ja suunnaton väsymys ja päänsärky. Urheilusta ei ole tullut mitään, ja pienestäkin liikunnasta tulee hirveä hiki ja syke nousee. YTHS:n lääkäri epäili allergiaa, mutta kerjäsin mykoplasmatestin ja kappas! Positiivista näytti. Nyt sitten 10pv:n antibiootit, saa nähdä tehoavatko yhtään.

    VastaaPoista
  49. Itse syön nyt kuudetta päivää antibiootteja ilman mainittavaa hyötyä. Ahdistus ehkä hieman poistunut. Muilla kokemuksia kuinka nopeasti oireet häipyvät?

    VastaaPoista
  50. Ei tämä parane millään antibiootilla näköjään. Suomi24-keskusteluissa (joo tiedän aika huono foorumi) eräs totesi, että Mykoplasma paranisi vain jollain yhdistelmäantibiooteilla, joita Suomessa ei saa edes määrätä. Siellä oli puhuttu myös 140e/kerta maksavasta otsonihoidosta joka kuulemma auttaisi. Sairaan kallista. Näköjään tässä joutuu vielä kärsimään ties kuinka kauan. Pari vuotta jo nyt mennyt.

    VastaaPoista
  51. Ei aihetta epätoivoon. Kyllä mykoplasma paranee juuri niillä konsteilla, joista tuolla varsinaisessa tekstissä kerroin. Se vaatii vain sitkeyttä.

    Se, etteivät antibiootit aina auta edes bakteerisairauksissa johtuu siitä, että bakteereille on kehittynyt resistenssiä antibiootteja vastaan. Joillakin bakteereilla on jopa sellaisia kantoja, etteivät juuri mitkään antibiootit auta (kuuluisin lienee niin sanottu MRSA). Onneksi mykoplasma ei kuulu näihin.

    Eli jos yksi antibiootti ei tehoa mykoplasmaan, toimii jo seuraava mitä todennäköisimmin. Oleellista on kuitenkin aina syödä kuuri loppuun, vaikka tehoa ei tuntuisi olevankaan. Näin estetään resistenssin nopea evoluutio.

    VastaaPoista
  52. Kiitos blogin pitäjälle asiantuntevasta kirjoituksesta ja kommentoijille kokemusten jakamisesta.

    Olen sairastanut reilun 5 kk:tta, mykoplasma keksittiin vasta-aineista maaliskuussa, ja sain 10 pvän claritromycin -kuurin. Ei auttanut. Nykyinen lääkäri ei usko minun aktiiviseen mykoplasmaan (maaliskuussa AbG 76 AbM negatiivinen), vaan arvelee sen olevan jäänne vuosien takaa. Oireiden (ei vaan jaksa tehdä juuri mitään) perusteella pidän kuitenkin mykoplasmaa todennäköisenä syynä vointiini. Kävin tässä kuussa otsoniterapiassa (lukemieni tutkimustulosten perusteella tuntui kokeilemisen arvoiselta, lisäksi sitä on saatavilla asuinpaikkakunnallani), ei auttanut. Paras vaihtoehtoni lienee etsiä uusi lääkäri ja kinuta pitkä antibioottikuuri - lukemani perusteella itsestään paraneminen tuntuu harvinaiselta. Myös otsoniterapian tiimoilta näkemäni lääkäri suositteli, että jos otsoni ei auta, kannattaa hakeutua antibioottihoitoon.

    Muuta netistä lukemaani mykoplasmaan liittyvää:
    -mykoplasmaan saattaa liittyä kirjoittajan mainitsemien sairauksien lisäksi borrelioosi (koska punkit levittävät myös mykoplasmaa) tai krooninen väsymysoireyhtymä CFS.
    -Jossain väitetään mykoplasman käyttävän hyväkseen aminohappo arginiiniä, joten sitä runsaasti sisältäviä ruokia (tai arginiini/lysiini -suhteeltaan korkeita) kuten pähkinöitä ja öljyä sisältäviä siemeniä kehotetaan välttämään.
    -Ravintoaineita, joita kehoitetaan syömään mykoplasman voittamiseksi: reishi (sieni), oliivinlehti (/valmiste), valkosipuli, kookosöljy, neem lehti, cat's claw (sademetsässä kasvava kasvi), urva ursi (suomeksi sianpuolukka?), hyssop (kasvi), kalaöljy (saattaa estää mykoplasman kiinnitymisen soluseinään), seleeni (estää mykoplasman replikoitumista). Toki ylipäätään tervellinen, immuniteettiä tukeva ruokavalio on perusteltu, mutta näistä olen löytänyt erikseen maininnan.

    Mykoplasmaan käytettyjä lääkkeitä:
    -Antibiootit:
    Minocycline tai Doxycycline (200-300 mg/päivä), Ciprofloxacin (1500 mg/day), Azithromycin (250-500 mg), Clarithromycin (750-1,000 mg), Levaquin. Kuurit vähintään kuukausien mittaisia.
    -Veren hyytymien estäminen (ilmeisesti mykoplasmat saattavat lymyillä siellä): Heparin. Samaan asiaan liittyy myös serrapeptaasi (serrapeptidaasi), mikä hajottaa fibriiniä ja estää tulehduksia.
    -Hopeapartikkelit (Colloidal Silver). Jotkut hoitavat mykoplasmaan / siihen liittyviä sairauksia juomalla vettä, joka on täynnä mikroskooppisia hopeapartikkeleita niiden antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi.
    -D riboosi. Mykoplasma heikentää mitokondrioiden soluhengitystä. Tämä on ilmeisesti soluhengityksen välituote, jonka syöminen siis ohittaa soluhengityksen heikentyneen välivaiheen ja edesauttaa siten ATP:n tuotantoa.
    -Tietyt viruslääkkeet

    Muuta:
    -Minulle on tullut käsitys, että keuhkokuumeen aiheuttava mykoplasma on pitkä sairaus, mutta joka saattaa kuitenkin parantua jo yhdellä esim. 10 päivän antibioottikuurilla ja sen jälkeen max 2kk:n odottelulla. Sen sijaan yleisesti kehon vallannut (vain vähän hengitystieoireita) mykoplasma ei varmastikaan parane noin lyhyellä antibiootilla. Olisikohan kyseessä eri mykoplasmalaji? Tai sitten vain erilaiset taudinkuvat samasta otuksesta.
    -Mykoplasman elämänkiertoon liittyy useita eri vaiheita. Ymmärsin niin, että mykoplasma voidaan taltuttaa (lääkkeillä tms) vain silloin, kun se on verenkierrossa. Tämä on yksi syistä, miksi paranemisajat ja tarvittavat antibioottikuurit ovat niin pitkiä.

    En väitä, että mainitsemani ruoat/lääkkeet automaattisesti tai lainkaan toimisivat, haluan lähinnä jakaa tietoa. Toki tietoni voivat olla virheellisiä ja ovat taatusti puutteellisia, joten otan kritiikkiä, lisäyksiä ja kokemuksia ilolla vastaan.

    VastaaPoista
  53. " Eli jos yksi antibiootti ei tehoa mykoplasmaan, toimii jo seuraava mitä todennäköisimmin. Oleellista on kuitenkin aina syödä kuuri loppuun, vaikka tehoa ei tuntuisi olevankaan. Näin estetään resistenssin nopea evoluutio. " Okei kiitos tästä tiedosta. Tuolla jossain joku uskoi jo Mykoplasman kehittyneen immuuniksi kaikille antibiootteille, joten vähä pelotti. Nyt söin pitkän kuurin Zithromaxia, mutta vasta-aineet eivät olleet ollenkaan laskeneet (yli 200 vieläkin). Mutta kohta taas lääkärille, joka varmaan sitten määrää jonkun toisen antibiootin. Hyvä tietää, että tämä mahdollisesti auttaisi. Antaa toivoa. :)

    VastaaPoista
  54. Hei, helmikuussa tuli 2 vuotta täyteen siitä kun ensimmäiset mykoplasmaoireeni alkoivat. Meni 1,5 vuotta ennen kuin löysin lääkärin, joka osasi määrätä oikeat lääkkeet. Söin 26 päivää doximyciniä ja 90 % oireista hävisi tämän jälkeen. Ainut mitä siitä tällä hetkellä on jäänteitä on välillä raajojen motoriikka ongelma, eli esim. tunne kuin olisi käsi tai jalka puuduksissa(enkä edes tiedä johtuuko sairastetusta mykosta..). Lisäksi nämä lihasnykimiset ovat näköjään jääneet päälle. Mutta nämä oireet tulivat tuon sairasjakson aikana, ennen ei tällaisia ole ollut. Olen lukenut Tytti Vuorisen artikkelin mykosta, jossa hän kertoo, että jälkitautina saattaa tulla keskushermostotulehdus, olisiko tämä kenties syynä näihin motoriikkahäiriöihin, sairastinhan vuoden ilman lääkitystä? Onko kellään ollut vastaavanlaisia oireita? Muut edellä kerrotut oireet olen itsekin käynyt läpi ja vasta helmikuussa todettiin sydämen olevan siinä kunnossa, että voi alkaa pikkuhiljaa itsensä kuntouttamisen, sairaslomaa on kertynyt jo aika paljon ja rakkaat harrastukset olen joutunut keskeyttämään reilu vuodeksi. Rasituksen jälkeen tosin vieläkin huomaan, että lepopäiviä tarvitaan, liikunta vetää kyllä vieläkin aika ventiksi ja nimenomaan vasta seuraavana päivänä. Elämä menee eteenpäin päivä kerrallaan, täytyy myöntää, että tuo reilu vuoden tietämättömyys on vetänyt ihmisen aika nöyräksi, kyllä välillä tuli mieleen kaikenlaista...Lääkärit eivät tosiaan mitään koskaan löytäneet ei työterveydessä eikä sairaalassa, epäiltiin imusolmukesyöpää, haimatulehdusta, borrelioosia, päätä on tutkittu, verikokeita otettu varmaan satoja. Onneksi törmäsin lehtiartikkeliin, josta sain tiedon ja vaatisin työterveydeltä koetta ja positiivista näytti, sain oikein printatun lapun kotiin mikä on mykoplasma (vajaa puoli sivua) ja mikä siihen auttaa ja lisäksi 6 päivän antibiootit, pah, eiväthän ne auttaneet tietenkään, eikä lääkäri uskonut kun sanoin, että tarvitsen vähintään kuukauden kuurin, no arvaahan sen, että en koskaan saanut. No onnex löytyi lääkäri, joka ymmärsi yskän! Tällä hetkellä toivon sydämestäni, että lääkärit ymmärtäisivät mykoplasmasta enemmän, en soisi kenellekään samanlaista kokemusta kyseisestä taudista, jolla ei ollut pitkään nimeä. Nyt sillä on nimi MYKOPASKA! Tsemppiä kaikille ja ihanaa kesän odotusta.

    VastaaPoista
  55. Hyvä että olet tuollaisen lääkärin löytänyt. Itse olen kärsinyt erilaisista mykoon viittaavista oireista pitkään, tällä hetkellä väsymys ja kuiva yskä. Terveyskeskuslääkäri ei suostu antamaan lähetettä mykoplasmatestiin, koska paranee kuulemma itsestään, vaikka olisikin. Hänen mukaansa ei vaarallinen tauti. Ei ehkä vaarallinen, mutta jatkuva sairastelu ja tunne kuin olisi käsijarru päällä (liikunnan harrastaminen ei onnistu) vie elämänilon pois. Monet muut taudit on poissuljettu, että terve pitäisi muka olla.

    VastaaPoista
  56. Oma MypnAbG 420, eli todella korkea.

    Vedän nyt toista 8 päivän kuuria 150mg Doxycycline. Välissä oli 2 päivän tauko, mutta oireet ei poistuneet niin hain heti uuden. Nyt mennyt 4 päivää jo toistakin kuuria. Olo on muuten vähän pirteämpi, mutta tuo perkeleen ahdistus ei vaan häviä.. Onko jollain parantuneella tietoa kauanko tuo hengenahdistus säilyy?

    VastaaPoista
  57. Vastaus sinulle tuohon hengenahdistukseen, että sairastin 2 vuotta kaikenkaikkiaan mykoa, josta 1 vuosi ilman mitään lääkitystä lääkärien tietämättömyyden takia. Kun söin viime syyskuussa kuukauden kuurin Doximycin nimistä lääkettä niin hengenahdistukseni oli selkeästi parempi vasta nyt helmikuussa eli n.5 kk siinä meni. Aloitin helmikuussa myös kuntoutusjakson eli hiihdin ja sauvakävelin 2-3 krt/vko lääkärin valvonnassa. Alku oli tuskaa kun pienessäkin ylämäessä kone hyytyi saman tien, mutta kun tiesi, että ei kunto hetkessä kohene niin osasin olla maltilla liikkeellä, vaikka välillä tuskaista olikin. Yksi mikä auttoi mielestäni keuhkojeni toimintaa pahimpana aikana oli meren rannalla oleminen, tällöin hengittäminen tuntui helpolta, ja tosiaan astmaa mulla ei koskaan todettu...Lisäksi sain ensimmäistä kertaa elämässäni anemian riesakseni tämän bekteeritulehduksen takia ja se tietenkin veti kanssa ventiksi pitkään. Pyrin välttämään silloin myös paikkoja, jossa oli pölyä yms epäpuhtautta, koska keuhkot sanoivat sopimuksen irti samantien ja olo sen mukainen, onneksi sentään kotona sisäilma oli hyvä. Käväsin tossa toukokuussa Välimeren rannalla lomailemassa ja täytyy sanoa, että siellä tunsin ensimmäistä kertaa itseni terveeksi, ilmasto sopi erittäin hyvin, en muista milloin olisin viimeksi tämän 2 vuoden aikana tuntenut itseni näin terveeksi. Suosittelen lämmöllä:)

    VastaaPoista
  58. Heippa kaikille kohtalotovereille!
    Itku silmässä luin noita teidän oireita, kun itsekin olen viimeiset puolitoista vuotta yrittänyt taistella väsymystä ja helvetillistä yskää vastaan. Minulla meni melkein vuosi (kesä 2010) ennen kuin pyytämäni mykoplasma-verikoe otettiin, tulos 194, mutta lääkärin mukaan ei mitään akuuttia "hoidettavaa" tulehdusta. Huhtikuussa 2011 tulos oli vielä 165 ja oireet entisellään. Ensimmäisenä vuonna söin 6 antibioottikuuria ja kaksi kortisonikuuria (minulla on myös astma) ilman, että tauti olisi talttunut. Olen aktiiviurheilija, mutta olen joutunut jättämään kaiken ylimääräisen rasituksen pois ja työssäkäyntikin tuottaa jo ongelmia.

    Tuo tukoksiin liittyvä asia herätti erityisesti huomiota, sillä minulla on FIDD-arvo ollut välillä yli 20 eikä mitään "syytä" ole löytynyt. Myös reumafaktori on kohtuullisen korkealla, 530. Kuntoni on "kuulemma" vieläkin huippuluokkaa, vaikka itsestäni ei siltä tunnukaan. Olen sen myös todennut, sillä 800 m aikani on pudonnut puolella minuutilla, sen kerran kun sitä edes uskalsin koittaa. Se on paljon noin lyhyellä matkalla, mutta sitä eivät lääkärit oikein tunnu ymmärtävän, varsinkin kun olen niin "terveen" näköinen. Sairaslomalla en ole työstäni ollut, mutta kohta on ilmeisesti jäätävä, koska verenpaine on noussut puolella entiseen verrattuna.

    Söin nyt Zithromax kuurin tuplavahvana ja ensimmäistä kertaa pit...kään aikaan en ole aamuisin ollut tukehtumispisteessä. Toivottavasti tämä tunne jatkuu pitkään!!

    Voimia kaikille tämän taudin kanssa kamppaileville! Astmani olikin pikku juttu tämän rinnalla. Hyvässä hoitotasapainossa sitä ei edes huomannut!

    VastaaPoista
  59. Vielä lisäisin tuohon 31.5. kirjoittamaani luettuani tänään kirjoitetun kommentin. Sain puolen vuoden päästä toiseen silmään infarktin, jonka syy jäi avonaiseksi, itse kyllä vahvasti epäilen sen johtuvan mykosta. Lisäksi reuma-arvot näyttivät myös positiivista, välillä nivelet olivat todella kipeät ja käveleminen varsinkin aamuisin yhtä tuskaa. Työpaikkalääkärini totesi myös minulle, että on vaikeata huomata minusta, että olen kipeä, koska olen niin terveen ja hyvän näköinen, ja lisäksi kuulemma urheilijat kestävät kipua paremmin kuin muut. No myönnän, että en näyttänyt kauhean kalpealta vaikka hemo oli alimmillaan 100, mutta kun en pysynyt enään pystyssä. Suomessa taitaa olla tärkeää se, että miltä näyttää ei se miltä tuntuu! Tiedoksi, että parhaan avun sain Ville Valtosen vastaanotolla Helsingin Lääkärikeskuksessa, hän ymmärsi määrätä tarpeeksi pitkän antibioottikuurin. Lisäksi olen popsinut maitohappobakteereita ahkeraan, luettuani niiden tukevan paranemista. Doximycin kuurin ensimmäinen viikko oli muuten yhtä he....ä, kivut tulivat moninkertaisina ja tunsin itseni erittäin sairaaksi, ajattelin välillä jo pahinta, mutta yritin purra hammasta yhteen ja pakkohan sen on auttaa jos reaktio oli noin voimakas. Välillä tuntui, että myko taisteli rajustikin lääkettä vastaan. Ja taisi lähteä kuonat tms liikkeelle. Tsemppiä kaikille, kyllä se myko siitä lähtee, mutta kärsivällisyyttä se kyllä vaatii!

    VastaaPoista
  60. Oletko FIDD-20 arvoinen käynyt varjoainekuvauksessa? Itsellä löytyi veritulppa keuhkoista, FIDD oli 1,3. En tiedä voiko myko altistaa infarkteillekin helpommin? Tuossa voisi olla lääkäreillä tutkimusten paikka...

    VastaaPoista
  61. FIDD-20 vastaa, että sairaalan labrasta soittivat kyllä heti verikoetuloksen tultua, että pitäisi hakeutua pikinmiten lääkäriin... Meninkin, mutta keskussairaalan päivystyksessä eivät katsoneet aiheelliseksi varjoainekuvausta, pohje ultrattiin, valtimoverinäyte otettiin (poikkesi vain hieman viitealueelta) ja sitten lähetettiin kotiin, kun eivät keksineet, miksi arvo oli koholla?? Sen jälkeen arvo on ollut välillä yli 7 ja toisinaan taas viitealueella 0,5 lukemassa.

    Näillä arvoilla ja tuntemuksilla itsesuojeluvaisto estää urheilemisen, mutta kyllä korpeaa, kun "syytä" ei löydy ja entisestä urheilullisesta elämästä on pitänyt luopua.

    Infarktiako tässä odotellaan?

    VastaaPoista
  62. Kiitos kovasti Professorille tästä tietopaketista, sekä kaikille kommentoineille kokemuksistanne.

    Nyt alkaa selkiämään aika paljon, sekä omasta voinnistani että hyvän ystäväni sairastelukierteestä. Jospa saisin verikokeeseen ensi viikolla lähetteen. Niin osuisi oikeaan oireet (PAITSI yskä, mutta muuten oireet täsmäävätkin), että en saa mielenrauhaa ennenkuin tuokin vaihtoehto käyty.

    Tälläkin hetkellä henkeä ahistaa, nimenomaan sellanen tunne, että koko aika pitäisi oikein syvään vetää henkeä. Koko päivän ollut sama juttu ja aivan hullun voimaton olo. En käy töissä, olen "muiden sairauksien" (ja nyt todellakin mietityttää että jääkö niistä puoliakaan jäljelle, jos tuo myko todetaan ja saadaan häädettyä!!!) vuoksi kuntoutustuella, olen sairastanut yhtäjaksoisesti nyt 4 vuotta, mitä erilaisempia oireita ja poissuljettuja sairauksia useita. Nyt alkoi taas limaa irrota keuhkoista, mutta ei helpota silti hengittämiseen. Olo taas kuumeinen, luultavasti lämpö taas kerran koholla... Saas nähä, tulisko tähän järjettömään väsymykseen ja vetämättömyyteen vihdoinkin päätös!

    VastaaPoista
  63. Hei, ja kiitokset proffalle tietopaketista!

    Oma tilanteeni on se, että maalis-huhtikuun vaihteessa iski kova flunssa, ei oo ikinä ennen ollut niin tukkonen olo! Yskäkin todella repivä, yskäpuuskat niin kovia että oksennus meinasi puuskan iskiessä lentää! Kolme viikkoa tätä kestin (flunssa lähti kolmen viikon aikana muutamaksi päiväksi pois, kunnes iski taas...) ja yskä vaivasi koko tuon ajan, kunnes menin lääkärille...

    Keuhkoputkentulehdusta arveli, keuhkoissa pahat rohinat. Mutta serppi normaali, muita kokeita ei ottanut,koska myko vastauksilla olisi kuitenkin mennyt niin kauan.... Noh, sain 14päivän Klacid Od-kuurin, joka helpotti ainakin jossain määrin yskään...

    Ongelmani on kuitenkin se, että koko tämän 3 kk aikana keuhkot ovat rohisseet, ja yskäkin vaivannut! Kävin juuri lääkärissä, ja keuhkoja kuunneltuaan totesi,että selvä tulehdus. Serppi kuitenkin normaali,ja keuhkokuvat ok. Määräsi 10päivän kuurin (roxitromyciinia) sekä avaavaa astmalääkettä, ja myko vastaukset tulevat alkuviikosta.

    Nyt minua kiinnostaisi tietää, että osaako joku sanoa pk-seudulla jonkun hyvän infektiolääkärin? Joka määrää PITKÄN kuurin, en kestä tätä yskää enää (mikäli siis myko on!!).

    Olen vasta 25vuotias ja en kestä jos koko loppuelämäni on tätä yskimistä:(. Tuntuu niin pahalta kärsiä tälläsestä.. En edes ikinä ole polttanut, joten ei oo reilua, jos saan loppuelämäkseni keuhkojarasittavan vaivan:(.

    VastaaPoista
  64. Vastaus 9.7. kirjoittaneelle, että ota yhteyttä Helsingin Lääkärikeskukseen ja Ville Valtonen ent. HUS infektiolääkäreitä, ja nykyään tosiaan vain yksityisvastaanotolla kyseisessä lääkäriasemassa. Jonot hänelle aika pitkät, mutta kannattaa odottaa, tiedän kokemuksesta, hän oli ainut joka otti vakavasti koko asian ja määräsi 2 kk doximycin kuurin ainakin minulle. Tämän jälkeen voin sanoa, että paraneminen lähti käyntiin. Muut aikaisemmat viikon kuurit oli yhtä tyhjän kanssa, sotki vain elimistöä enemmän. Ehdin tosiaan sairastaa 2 vuotta mykoa.

    VastaaPoista
  65. No niin, nythän se selvisi miksi Pitkämäen keppi ei lennä normaalisti - mykoplasmahan siellä on jyllännyt.

    Toisaalta hyvä, että tulee näitä julkkiksiakin mukaan sairauden uhreihin, ehkä se sitten alkaa kiinnostaa lääkäreitäkin...

    Teron kannalta tietysti harmi - toivon sydämestäni, että hän onnistuu Lappeenrannan kisoissa ja pääsee tavoittelemaan MM-mitaleja :)

    VastaaPoista
  66. Kyllähän mykoplasma näyttää olevan niin yleinen, että urheilijan kannattaa pyytää laboratoriotutkimuksia kuukauden - parin kuluttua sen jälkeen kun kun joku tuntuu pahasti takkuavan. Mutta muistetaan nyt kuitenkin, ettei mykoplasma ole ainoa syy omituisiin kunnon romahtamisiin, eikä edes ainoa bakteeri-infektio, joka voi sellaisen aiheuttaa (esimerkiksi keuhkoklamydia voi aiheuttaa samankaltaisia oireita). Sinänsä on erinomaista että Pitkämäen ongelma selvisi. Nyt vain täytyy toivoa että tiedot miehen alkaneesta toipumisesta pitävät paikkansa; ja että kunto palautuu nopeasti jotta keppi lentää taas Daegussa pitkälle!

    VastaaPoista
  67. Mielenkiintoisia kommentteja. Ongelma tämän taudin kohdalla on se, että lääkärikunta hoitaa sitä "tavallisena" hengitystieinfektiona, vaikka taudinkuva on erittäin monipuolinen ja laaja. Itse sain onneksi lähetteen erikoissairaanhoitoon ihmeellisten oireiden vuoksi. Minulla oli oireina poikkeuksellisen voimakas väsymys, nivelsärky ja imusolmukkeiden turpoaminen, kuitenkaan kuumetta ei ollut ja tulehdusarvot olivat normaalit. Infektiopolilla sitten "kaikkien" testien jälkeen todettiin mykoplasma. Tässä vaiheessa ei ryhdytty muihin toimenpiteisiin lääkärin toimesta. Kuitenkin oireet jatkuivat ja siinä vaiheessa myös reumafaktori oli kohonnut ja IgM positiivinen, jolloin määrättiin roksitromysiini lääkitys 3vko. Tällöin ensimmäisten oireiden alkamisesta oli aikaa kulunut jo 4kk. Tämä lääkitys ei auttanut vaan oireet jatkuivat ja ihmeellisin oire oli tunne siitä, että pää on jumissa. Ajatukset eivät kulje ja on koko ajan huono olo. Lääkitystä jatkettiin 4vko. Tämän jälkeen niveloireet alkoivat helpottamaan ja olo parani hieman. Lääkehoidon jälkeen kuitenkin mykoplasma vasta-aineet jäivät pysyvästi korkealle ja tästä infektiolääkäri totesi, että tarkoittaa hyvää immuniteettia tautia vastaan. Kokonaisuudessaan tauti vei oireiden alkamisesta noin. 10kk, jonka jälkeen voimakkaimmat oireet hävisivät ja jäljelle jäi ainoastaan väsymys ja heikentynyt fyysinen suorituskyky. Nämä oireet ovat olleet pitkäkestoisia eivätkä ole helpottaneet pitkänkään ajanjakson jälkeen. Kuitenkaan ne eivät haittaa enää tällä hetkellä normaalia elämää.

    VastaaPoista
  68. Tänne useasti omista kokemuksistani ja saamistani tiedoistani kirjoittaneena, koen velvollisuudekseni kirjoittaa myös viimeisimmät tapahtumat ja diagnoosit.

    Olen kilpaurheilija, kaikki sairastelut tai harjoittelua estävät oireet ovat ihan yhtä helvettiä arjessani. Kirjoittelin huhtikuussa positiivista tuntemuksistani 2 viikon makrolidikuurin jälkeen. Kesällä sitten kovan harjoittelun jälkeen jossain vaiheessa alkoi päätä huimaamaan ja ihmeellistä "hermosärkyä" oikeassa kädessäni, sekä vasemman käden kämmenalueella. Myös ajoittaista motorista häiriötä kävellessä.

    Ortopedi ja käsikirurgi Tohtori Kaj Rindell tutki ja kuvautti käteni sekä niskani syyskuun alkupuolella eikä mitään rakenteellisia syitä oireisiin löytynyt. Hän kehoittikin konsultoimaan jotain pätevää reumatologia. Hän piti järkevänä, että olen oma-aloitteisesti seurannut mykoplasman vasta-ainetasoja n 3kk välein ensimmäisestä positiivisesta löydöksestä lähtien.

    Kävin sitten pari päivää myöhemmin sisätautien, infektiosair. ja reumatologian erikoislääkäri Kristiina Peldan:in vastaanotolla. Hän kovasti oudoksui mykoplasmainfektio diagnoosiani, koska aktiivista löydöstä ei kertaakaan oltu havaittu. Hänen mielestään heilahteluni olivat normaalia variaatiota testituloksissa. Kerroin kuinka olin saanut sellaista informaatiota, että olisi syytä seurata vasta-aineiden kehitystrendiä, ja että IgM löydöstä harvoin saadaankaan aktiivisena. Hän lupasi tutkia asiaa tarkemmin ja palata asiaan. Täydestä verenkuvasta ei mitään poikkeavuuksia, tai viitteitä reumaan tms.

    Hän konsultoi viruslaboratorion mycoplasmadiagnostiikasta vastaavaa dosentti Irmeli Lautenbacheria tapauksestani. Hänen mukaansa kaikki vasta-aineissa koholla olleet tulokseni olisivat koholla vain vanhan aiemmin sairastetun infektion pohjalta. Kommenttina oli myös, että " mycopl. aktivatiossa ei aina välttämättä tarvitse tapahtua igM-nousua, mutta igG-vasta-aineet pitäisi nousta vähintään 400:n tasolle.

    Nyt sitten syyskuun lopulla sain ärhäkän flunssan tms, jota edelsi pari viikkoa huimausta ja käsien särkyä sekä voimattomuutta että väsymystä. Käsien särky poistui, ja tässä epäilinkin johtuuko se huonosta nukkuma-asennosta tms joka voisi aiheuttaa niskajumin kautta vastaavaa.

    Eniten minua kiukuttaa koko hommassa ns nollatutkimus. Olen käyttänyt yli 1000 euroa rahaa ja etsinyt parasta asiantuntemusta mitä Helsingistä olen etsiä osannut, urheilulääkäreistä käsikirurgian tohtoreihin asti. Olen syönyt mycoplasmaan kaksi doximycin kuuria ja yhden Azithromycin kuurin, ja nyt sitten kuulen kaiken tämän jälkeen viruslaboratorion mycoplasmadiagnostiikasta vastaavalta välikäden kautta, että KAIKKI AIEMMAN DIAGNOOSIT OVAT OLLEET VÄÄRIÄ! ts nämä vitun puoskarit olisi syöttäneet mulle kolme turhaa antibioottikuuria??!! ja jokainen näistä lekureista olisi ollut väärässä.

    Mihin helvettiin tässä enää pitäisi uskoa??!!

    Fakta on se, että tälläkin hetkellä päätä huimaa kuin kännissä olisi, eikä tiedä missä vika. Usko lääketieteellistä osaamistamme kohtaan on horjunut ja pahasti.

    Ihmettelen suuresti, että vasta-aineiden nousu ja Azithromycin kuurin jälkeinen lasku, sivuutetaan "normaalina variaationa". Ja ettei mulla olis tautia kun vasta-aineet on alle 400? Onko toisinsanoen niin, että jalkakaan ei voi olla poikki, ellei se ole irrallaan muusta vartalosta?

    VastaaPoista
  69. Vielä tuohon edelliseen avautumiseeni lisäyksenä igG vasta-aineiden kehitys ja vaste antibiootteihin.
    21.12.2010 166 (2 Doximycin kuuria 1kk välein)
    17.3.2011 225 (10 pv Azithromycin kuuri)
    6.6.2011 169
    9.8.2011 154

    VastaaPoista
  70. Menin terveyskeskukseen silmätulehduksen ja kovan yskän vuoksi. Lääkäri päätteli koko oireiston perusteella sairastavani mykoplasmaa. Nyt mietin kun luulen saaneeni yskän lapsenlapsiltani 1,8v ja 3,5 vuotiailta, joilla pienemmällä yskä on ollut jo kaksi kuukautta ja toinen antibioottikuuri meneillään, Voiko noin pienellä olla mykoplasmaa tai joku johdannainen, johon ns normaalit antibiootit eivät tehoa ,kysyy huolestunut mummi

    VastaaPoista
  71. Tietääkseni mykoplasma-bakteerilla ei ole rajoitteita siihen, minkä ikäisiin henkilöihin se tarttuu. Useimmissa tapauksissa se kuitenkin parantuu itsestään, eikä tartunnan sairastanut henkilö saa koskaan tietää tartunnastaan.

    Toisaalta, kuten sekä varsinaisesta kirjoituksestani että yllä olevista kokemuksista näkyy, ei taudin diagnostisoiminen ole helppoa. Sekä vääriä positiivisia että vääriä negatiivisia diagnooseja tulee valitettavasti. Nyt ehkä enemmän noita vääriä positiivisia, kun mykoplasma on ollut niin paljon julkisuudessa. On hyvä muistaa, että lääkäritkin ovat vain ihmisiä, joiden osaaminen kaikilla lääketieteen aloilla ei voi olla täydellistä.

    Kuten edelle olen kirjoittanut, en blogissa voi ryhtyä ottamaan sen kummempaa kantaa yksittäisiin tapauksiin.

    VastaaPoista
  72. Tää on KAUHEA tauti, eikä lääkärit ota sitä vakavasti. 9 v poikani kärsii yskästä, hengenahdistuksesta, kunnon ailahtelusta, päänsärystä. Nyt sai vasta Mycoplasma testin, jonka tuloksia odotetaan.

    VastaaPoista
  73. Tutkitaanko mykoplasmaa terveyskeskuksen kautta vai onko tutkimus suoritettava yksityisellä. Jos yksityisellä tutkitaan, niin onko se kallis testi/koe.

    Minkälainen mykoplasmakoe on, onko ihan tavallinen verinäyte tms..

    VastaaPoista
  74. Mulla ollut jo viidettä viikkoa menossa flunssa jossa kuumetta 37.1-37.4 välillä. Varsinaiset flunssan oireet ovat lähteneet, lukuunottamatta kuumeen lisäksi hengenahdistusta. Kävin päivystyksessä. Siellä otettiin tulehdusarvot jotka oli alle kolmen. Keuhkot kuunneltiin ja sanottiin olevan täysin puhdas ääni niissä. Onkohan minulla näiden oireiden perusteella mykoplasma.

    Millainen mykoplasma testi on?

    VastaaPoista
  75. Periaastteessa se on vasta-ainetesti verestä. Siis potilaan kannalta verikoe. Sen saa lääkärin lähetteellä joko julkisesti tai yksityisesti. Blogissa ei voi ottaa kantaa yksittäisiin tapauksiin.

    VastaaPoista
  76. Ymmärrän. Osaatko tai joku muu kirjoittaja sanoa mikä on suurinpiirtein hinta haitari tutkimukselle yksityisellä, kun tuntuu että julkisella puolella aina vähätellään vaivoja ja leimataan normi flunssaksi.

    VastaaPoista
  77. En pyydä professorilta suoraa nevoa, mutta koska tavalliset lääkärit eivä tunne tätä sairatutta ja sen lääkitystä hyvin, niin minkälaista lääkitystä kannattaisi omalta lääkäriltä pyytää jos on mykoplasmaoireilua?
    Lääkkeen nimi, määrä ja kesto?
    Kiitos paljon.

    VastaaPoista
  78. Osalla tälle blofille kirjoittaneista saattaa olla myös joku näistä, eikä mykoplasma? Oireet ovat monesti aikapitkälle samat, etenkin jos ei ole yskää.

    Kannattaa tsekkauttaa kilpirauhanen ja lisämunuaset. Lukemani perusteella, vaikka lisämunuaiset tai kilpirauhasen arvot on viitearvojen sisällä (mutta on oireilua) niin onglema saattaa silti olla niissä.


    http://www.luontaisnetti.fi/index.ph...isuupumuksesta
    http://www.t-nation.com/free_online_...al_fatigue_101
    http://cc.oulu.fi/~sisawww/esit/000120.htm
    http://www.kilpirauhanen.com/tietopa...isamunuaisfaq/

    VastaaPoista
  79. jatkoa edelliseen:

    Miten lisämunuaisten uupumus todetaan?
    Diagnoosiin on monta eri tapaa

    1. Sylkitesti
    Varmin diagnostinen keino on sylkitesti. Se on verikoetta luotettavampi, sillä verikokeessa selviää kortisolin määrä veressä vain tiettyyn vuorokaudenaikaan eli aamulla. 24 tunnin sylkitestissä käy ilmi kortisolin vuorokausivaihtelu.


    Sylkitestin saa tilattua täältä: www.mdd.fi . Kyseessä on siis lisämunuaisten stressitesti kohdassa Laboratoriotestit à Hormonit. Hintaa testillä on noin 169 euroa, eikä siitä valitettavasti saa kela-korvausta.

    Viitearvot ovat, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnassakin, turhan avokätiset. Aamu- ja ilta-arvot saisivat olla käyrän yläpäässä, ja aamupäivä- ja iltapäiväarvot keskivaiheilla. Jos arvot matelevat viitearvojen alarajoilla, on syytä epäillä lisämunuaiten uupumusta, jos sinulla on oireita ja stressitekijöitä.

    Lisäksi on olemassa itsetehtäviä testejä. Jos nämä näyttävät positiivista, kannattaa teettää sylkitesti.


    2. Verenpainetesti
    Vertaa kahta verenpainelukemaa: lepää viisi minuuttia makuuasennossa ennen mittausta. Nouse mittauksen jälkeen seisomaan ja mittaa paineesi heti uudestaan. Jos verenpaine putoaa seisomaan noustessa, on syytä epäillä ongelmaa lisämunuaisissa. Mitä suurempi pudotus, sitä vaikeampi ongelma. (Normaali lisämunuaisten toiminta nostaa verenpainetta seisomaan noustessa).

    3. Silmätesti
    Osoita taskulampulla tai muulla kirkkaalla valolla silmiisi sivultapäin (ei suoraan edestä) noin minuutin ajan. Tarkkaile pupilliasi: terveillä lisämunuaisilla pupilli pienenee ja pysyy pienenä koko ajan. Lisämunuaisten uupumuksessa pupilli kyllä pienenee, mutta laajenee taas pian, tai ainakin häilyy yrittäessään pitää itsensä kasassa.

    VastaaPoista
  80. jatkoa...

    4. Valoherkkyys
    Herkkyys kirkkaalle valolle voi johtua lisämunuaisten uupumuksesta, varsinkin jos siitä saa kovan päänsäryn.


    5. Sergentin valkoinen viiva. Testi on saanut nimensä ranskalaisen lääkärin Emile Sergentin mukaan vuonna 1917. Toimivuusprosentti on noin 40 lisämunuaisuupumuksesta kärsivillä. Tarvitset kuulakärkikynän, jossa ei ole kärki esillä. Vedä sillä vatsasi paljaaseen ihoon noin 10 cm viiva ja muutaman sekunnin kuluttua viiva näkyy vaaleana iholla. Normaalisti viivan pitäisi tulla nopeasti punaiseksi, mutta jos viiva pysyy vaaleana noin 2 minuuttia ja jos viiva jopa laajenee, on se merkki lisämunuaisuupumuksesta. Tämä on erittäin luotettava testi, mutta vaikka testi näyttäisi normaalia, se ei sulje pois lisämunuaisuupumusta.


    6. Lämmön mittaus
    Laitoin tämän erityisen suurella tarkoituksella. Ruumiinlämpö kertoo paljon lisämunuaisten tilasta, ja lämpötaulukko on oiva väline tilaa tarkkailtaessa. Se kertoo myös hoidon edistymisestä.

    Osoitteessa www.drrind.com löytyy erinomaiset ohjeet lämpöjen mittaukseen ja tulkintaan. Mittaus tehdään kolmesti päivässä mahdollisimman luotettavalla mittarilla. Ensimmäinen mittaus tehdään kolme tuntia heräämisestä, toinen kolme tuntia myöhemmin ja kolmas taas kolmen tunnin kuluttua. Näistä lasketaan päivän keskiarvo, joka merkitään taulukkoon. Taulukko löytyy täältä. Vaihda vain farenheit -asteiden paikalle celsiusasteet. Merkitse taulukkoon päivän mittausten lukumäärä oikean lämmön kohdalle.

    Ennen mittausta olisi hyvä olla 20 (tai ainakin muutama) minuttia syömättä, juomatta ja liikkumatta, jotteivät nämä vääristä tulosta.

    Tulosten tulkinta. Normaali ruumiinlämpö on noin 37 astetta. Jos päivän keskiarvot heittävät yli kymmenyksellä, tarvitsevat lisämunuaiset tukea.

    -Alhainen, mutta tasainen lämpö kertoo siitä, että elimistö tarvitsee lisää kilpirauhashormonia.

    -Alhainen ja vaihteleva lämpö kertoo siitä, että elimistö tarvitsee sekä kilpirauhashormonia että kortisonia.

    -37 asteen kieppeillä pyörivä, vaihteleva lämpö kertoo siitä, että elimistö tarvitsee ainakin kortisonia.

    -Jatkuva, selvästi yli 37 asteen lämpöily kielii lisämunuaisten kriisistä.

    -Tasainen 37 asteen lämpö kertoo terveistä lisämunuaisista.

    7. Kyypakkauskokeilu
    Eräs tapa selvittää, onko kyse lisämunuaisen vajaatoiminnasta on kokeilla, lievittääkö hydrokortisoni oireita. Kyynpureman hoitoon tarkoitettu Kyypakkaus (myös muita valmistenimiä kuten Käärmepakkaus) on apteekista saatava reseptivapaa valmiste, joka sisältää kolme 50 mg hydrokortisonitablettia (joissain valmisteissa on deksametasonia, joka on huomattavasti pidempivaikutteinen glukokortikoidi - sitä ei kannata käyttää!). Tällaisesta tabletista voi ottaa aamulla neljänneksen (12,5 mg). Jos oireet helpottavat, kyseessä on todennäköisesti lisämunuaisen vajaatoiminta. Tabletti kannattaa ottaa heti heräämisen jälkeen, koska liian myöhään päivästä otettuna hydrokortisoni voi viedä yöunet. Oireet voivat helpottua muutamasta tunnista jopa useaksi päiväksi.


    Mitä on professori mieltä siitä, että ehkä joidenkin kohdalla on kyse näistä eikä mykoplasmasta ja tai molemmista?

    Kiitos paljon.

    VastaaPoista
  81. Tässä ketjussa on usein puhetta, että liiallinen antibioittien käyttö johtaa hiivaongelmiin. Ohessa helppo kotitesti siihen.

    Simple Home Candida Test:

    Try this simple test to see if you have Candida. First thing in the morning, before you put ANYTHING in your mouth, get a clear glass. Fill with water and work up a bit of saliva, then spit it into the glass of water. Check the water every 15 minutes or so for up to one hour. If you have a Candida yeast infection, you will see strings (like legs) traveling down into the water from the saliva floating on the top, or "cloudy" saliva will sink to the bottom of the glass, or cloudy specks will seem to be suspended in the water. If there are no strings and the saliva is still floating after at least one hour, you are probably Candida yeast free.

    If you have a bunch of threads or cloudiness, and especially if it develops quickly, you can be pretty darn sure you have a serious case of Candida. A few threads or light cloudiness indicate not as serious an infestation.

    VastaaPoista
  82. Mykoplasmaa hoidetaan tetrasykliinillä ja makrolideilla, kuten varsinaisessa blogitekstissäni kirjoitin. Sen kummempaa ohjetta ei netissä pysty antamaan. Paras hoitotulos joka tapauksessa saavutetaan yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa; oli kyseessä sitten mykoplasma tai jokin muu syy vaivalle. Antibiootin yhteydessä monet lääkärit kirjoittavat nykyään pyydettäessä hiivalääkkeen naisille. Näin vältytään ikäviltä kutinoilta.

    VastaaPoista
  83. Hei, kävin tänään lääkärissä kun iski keuhkoputkentulehdus, tarvitsin uuden astmapiipun joten sitä oikeastaan hain. Sain myös antibiootit, mikä vähän kaiveli kun olin juuri lueskellut, että niitä ei pitäisi heti ottaa käyttöön koska syynä on useimmiten virus. Nyt syön kuurin paremmalla mielellä, kun selvisi että sehän voi olla tätä mykoplasmaakin ja antibiootti on juuri tuota makrolidiryhmää. Lääkäri lienee ajatellut varman päälle asiaa minun kantiltani.
    Sinänsä hyvä, ettei siellä ilman testejä aleta arvailemaan, koska viimeistään puolen vuoden päästä sitä muistaa sitten jonkun tietyn sairastaneensa, vaikka kyse olisi ollut vain arvelusta.

    Lämpöä en mittaile, koska viimeisin mittari, jonka ostin, näytti aina 35,5 astetta, eli asteen liian vähän. Ihan roskaa nämä nykyiset kainalomittarit, vointi kertoo onko kuumetta vai ei.

    VastaaPoista
  84. Hei, tietoa mykoplasman vaikutuksista raskauteen löytyy todella vähän, neuvolassa ollaan täysin tietämättömiä. Oireet jatkuneet yli 1 kk, yksi lääkekuuri Amorion 750 mg takana (keuhkoputkentulehdukseen) ja nyt tänään määrätty roxithromycin sandoz, 10 pv:n kuuri, jonka vaikutuksia raskauteen tunnetaan heikosti. Rv 17+5. Olisin todella kiitollinen rehellisistä arvioista/tutkimustuloksista sikiövaikutuksista. Aiemmin blogissa mainittu, että vaikutus varsinaiseen sikiöön olisi lähinnä veren hapettumisen jälkeen, ts. mykoplasma sinänsä eiolisi vaaralinen, mutta entä antibiootit? Oletus kun on, että näitä voi vielä joutua ottamaan pitkään lisää...

    VastaaPoista
  85. Mykoplasma on tosiaan siitä ongelmallinen, että siihen eivät tehoa penisilliinit, jotka eivät periaatteessa vaikuta lainkaan ihmiseen (paitsi mutkan kautta, halukkaat voivat lukea juttuni "Ihminen - superorganismi" viime tammikuulta). Käytännössä kaikkien antibioottien vaikutukset käyttäjälleen kuitenkin tunnetaan hyvin.

    Kannattaa siis kertoa raskaudesta lääkärille aina vastaanotolla käydessä. Samoin mahdollisista antibioottiallergioista. Tällä perusteella hoitava lääkäri kyllä osaa sitten valita sellaisen antibiootin, joka sopii myös raskaana olevalle. Tältä osin lääkärien ammattitaito on Suomessa erittäin hyvä.

    VastaaPoista
  86. Itselläni on mykoplasma ja pakko sanoa tekstejä luettuani, että nyt kauhistuttaa, mitä kaikkea tästä voi tulla. JAIKS!

    VastaaPoista
  87. Pakko avautua taas jollekin, mutta pian menen sydämen ultraäänitutkimukseen; omalla kustannuksellani, koska yliopistosairaala ilmoitti jonon pituudeksi 2 - 3 kk "kiireellisellä lähetteellä".

    En jaksa enää odottaa kahden vuoden sairastelun jälkeen. Lääkärin mukaan olen kuitenkin edelleen "hyväkuntoinen"! Olenpa tietenkin, ikäni urheilleena... Mistäpä sitä nyt yhtäkkiä rapakuntoiseksi ja sairaan näköiseksi muuttuisi :)

    Nyt on kuitenkin selvinnyt, että on veressäni on merkkejä sekä mykoplasmasta että keuhkoklamydiasta, liekö tuo kombinaatio vaikeiden oireiden syynä?? Tukosarvo P-FiDD on nyt yli 7 (oli välillä yli 20), reuma-arvo yli 230 (oli välillä 530) jne, rintakipua on ym.

    Keuhkoissa ei löytynyt tukoksia varjoaineella tehdyssä CT-kuvauksessa, voiko tukos olla jossain muualla elimistössä? Mistä nyt pitäisi tutkia, kun ei löydy toisesta pohkeesta eikä keuhkoista? Lääkäri sanoo, että kohonnut reumafaktori nostaa FiDD:iä, mutta mikä nostaa reumafaktoria, jos se ei ole reumaa, niin kuin spesialisti on jo kertaalleen todennut???

    No, ehkä tällä viikolla olen taas astetta viisaampi... Ihmettelen myös, miksi ei ole selvitetty, mikä mykoplasma on kyseessä - niitä kun näyttää olevan useita erilaisia - osa vaarallisempia ja osa viattomampia.

    Eikö Suomessa osata tutkia näitä - vai eikö haluta tutkia? Itse olisin kyllä valmis maksamaan, kun joku vain selvittäisi tämän mysteerin ja osaisi määrätä oikean hoidon, viimeinkin.

    Koitetaan kuitenkin pärjätä - jotenkin...

    VastaaPoista
  88. Päivitystä edelliseen...

    Eli sydämen ultratutkimuksessa löytyi reikä sydämessä ja hiippaläppä vuotaa - näillä mennään...

    Pitäisiköhän urheileminen jättää nyt tyystin?
    Mitä vastaa professori?

    Oma valistunut arvaukseni on reumakuume, joka on aiheuttanut tuhojaan hiippaläppään hoitamattomana.

    VastaaPoista
  89. Eipä yksittäisiin tapauksiin voi blogin keskustelufoorumilla sen kummempaa kantaa ottaa.

    VastaaPoista
  90. Voiko mykoplasma tulla uudelleen jos on sen kerran sairastanut ?

    VastaaPoista
  91. Ei se mahdotonta ole, mutta sille kyllä syntyy immuniteettia. Sen seurauksena uusiutunut infektio on yleensä lievempi kuin ensimmäinen.

    VastaaPoista
  92. Juttuja lukiessani heräsi mielenkiinto mykoplasman hoitoon tarvittavasta erityisestä antibiootista. Entä jos joku on MRSA-kantaja ja saa mykoplasman, tehoaako normi mykoplasmalääkitys (esim. roxithromycin tai claritromycin)?

    VastaaPoista
  93. Hankala kysymys, mutta ainakin teoriassa MRSA voidaan hoitaa siihen tehoavalla antibiootilla ja mykoplasma omallaan.

    VastaaPoista
  94. Joku täällä kyseli mykoplasmatestin hintoja. Sen voi saada yksityisellä, esimerkiksi Diacorilla hintaan n. 40 e. Lääkärin lähetettä labraan ei tarvita, mutta jos se on, voi mahdollisesti saada kela-korvausta testistä. Menkää testiin, niin asia selviää. Tulokset tulevat yleensä muutamassa päivässä.

    VastaaPoista
  95. Hei proffa,
    onko olemassa mitään tietoa siitä, kuinka kauan myko tartuu? Siis jos kylään on tulossa porukkaa, jolla myko on todettu ja oireita on edelleen, päästänkö sisään?

    VastaaPoista
  96. Mykoplasman tarttumisesta ei ole, ainakaan minulla, kovin hyvää käsitystä. Se tietenkin tarttuu, koska on mikrobi, mutta ilmeisesti ei kovin herkästi. Tartuntaa voi ehkäistä samoin kuin nuhakuumeita tai influenssaa, eli pesemällä käsiä ja ylipäätään ylläpitämällä hyvää hygieniaa.

    VastaaPoista
  97. Hei, olisin kiinnostunut kuulemaan Mykoplasman ja SJS:n yhteydestä sekä hoitokeinoista. Voiko SJS uusiutua jos mykoplasma tulee uudestaan?

    VastaaPoista
  98. Olenko ymmärtänyt oikein, että mykoplasma on lähinnä nuorten ja lasten? sairaus - harvemmin vanhojen?
    Olen jo 75-vuotias ja sairastanut useampaan otteeseeen pitkiä 3-4 kuukautta kestäviä jaksoja, hyvin mykoplasman oireisia flunssia, muutaman viimevuoden sisällä. Jouduin käymään aina jakson loppupuolella lääkärissä, kun mistään kotikonstista ei ollu enää apua. Kertaakaan lääkäri ei ole määrännyt myko-testeihin - en siis tiedä on ko tauti pesiytynyt elimistööni.
    Joitakin antibioottikuureja olen niellyt, mutta niistä ei olo ole helpottunut. Viimeksi 5 pv sitten minulle määrättiin pitkittyneeseen flunssaan SURLID 150mg roxithromycin:iä, jota aikaisempien kommenttien mukaan, olisi käytetty menestyksellä mykoplasman hoitoon.

    Vaivaanko turhaan, omakohtaisesti, päätäni mykoplasma - asialla, jos tauti ei kuitenkaan vanhuksiin tartu?
    Kiitos etukäteen vastauksesta!

    VastaaPoista
  99. Mykoplasma voi periaatteessa tarttua keneen tahansa. Se kuitenkin aiheuttaa jonkinlaisen immuniteetin, joten taudin sairastettuaan tartuntariski on jonkin verran alhaisempi. Siten tautia todennäköisesti myös esiintyy yleisemmin nuorilla kuin vanhoilla.

    Mykolasmalla ja SJS:llä tosiaan lienee jonkinlainen, joskin huonosti tunnettu, yhteys. Ainakin lapsilla. Uusimisen osalta ei kuitenkaan liene olemassa tutkimustietoa.

    VastaaPoista
  100. Mykoplasmaa tutkittaessa mitataan vasta-aineita IgG ja IgM. Kun tutkitaan borrelioosia, mitataan samannimisiä vasta-aineita. Onko todella kysymys samoista vasta-aineista vai onko ne kuitenkin eri aineita (vaikka onkin sama nimitys). Jos ne on samoja, mistä lääkäri tietää, kummasta taudista on kysymys.

    Kiitos vastauksesta.

    VastaaPoista
  101. Eri vasta-aineita ne ovat. Selityksenä on oikeastaan koko vasta-ainejärjestelmämme toiminta, eikä sitä pysty tyhjentävästi selvittämään tässä. Mutta yritetään josko osaisin edes perusperiaatteen kirjoittaa ymmärrettävästi.

    Nuo IgG ja IgM ovat vasta-aineiden luokkia. Ne ovat keskenään rakenteeltaan ja myös tehtävältään erilaisia. Mutta molemmat liittyvät ihmiskehon puolustautumiseen taudinaiheuttajia vastaan.

    Kaikki vasta-aineluokat (edellä mainittujen lisäksi ovat myös IgA, IgE ja IgD) sitten taas koostuvat valtavasta joukosta hiukan erilaisia vasta-aineita. Niiden jokaisen spesifisyys on erilainen. Tämä tarkoittaa, että jokainen niistä tunnistaa yhden mikrobin tietyn pintarakenteen eli makromolekyylin, johon se tarttuu.

    Kun ihmisen elimistöön ilmaantuu vaikkapa virus tai bakteeri, ryhtyy ihminen valmistamaan juuri sen pinnan rakenteisiin tarttuvia vasta-aineita. Näin se käynnistää ihmisen puolustusmekanismin joka alkaa neutraloida taudinaiheuttajaa; eli suomeksi tauti alkaa parantua (ellei mikrobilla sitten ole jotain erityistä keinoa väistellä vasta-ainejärjestelmää).

    Taudin tunnistamisessa edellä kuvattua vasta-ainejärjestelmää hyödynnetään siten, että tutkitaan mihin taudinaiheuttajiin tarttuvia vasta-aineita testattavan elimistöstä löytyy. Hiukan yksinkertaistettuna: jos ihmisessä on paljon mykoplasmaan tarttuvia vasta-aineita, on hänellä mykoplasma. Jos taas borrelioosin aiheuttajaan tarttuvia vasta-aineita, on hänellä borrelioosi.

    Tavallaan vasta-ainetestissä tutkitaan siis sitä, mitä taudinaiheuttajaa vastaan ihmisen elimistö on parhaillaan kamppailemassa.

    VastaaPoista
  102. Miten ihmeessä verikokeissa ei näy tulehdusarvoja tai muutakaan hälyyttävää vaikka keuhkot rohisevat kuuluvasti, yskä on tosi puuskainen, paha ollut jo kuukausia ? Ensimmäinen mykoplasmatesti oli negatiivinen, mene kyllä toiseenkin kunhan lopetan tämän Klacid OD kuurin toisen viikon. Neljä kuukautta sitten alkoi tämä kurjimus, keuhkokuume, poskiontelot, keuhkoputkentulehdus , -
    useita viikon antibioottikuureja joiden loputtua vaivat vain lisääntyivät. Kohta en jaksa enää elää, yli 4 kuukauteen en ole nukkunut yhtään kokonaista yötä, yskä, keuhkot ei salli.

    VastaaPoista
  103. Näköjään monella samanlaisia ongelmia. Itsellä täällä usein mainitut oireet alkoivat jo joskus vuonna 2006. Diagnoosi astma. Kokeiltu on kaikkia mahdollisia astmalääkkeitä ja lopputuloksena olo ollut tästä lähtien välillä enemmän ja välillä vähemmän sairas olo. Olen myös huomannut miten terveet elämäntavat omaavat ihmiset saavat jatkuvasti lähipiirissä astmadiagnooseja. Ongelma vaan on se kun mihinkään laboratorio kokeisiin ei tunnu vain pääsevän millään. Astma kyllä todettiin ilman sen suurempia tutkimuksia hyvinkin nopeasti. Luulisi että Kelakin säästäisi rahaa jos terveydenhoito systeemi pyrkisi toteamaan hoidettavia sairauksi sen sijaan että antaa automaattisesti diagnooseja kroonisiin sairauksiin joilla joutuu hoitamaan itseään ilman merkittävää hyötyä.

    VastaaPoista
  104. Samoja oireita täälläkin! Kuukausi sitten alkoi lämpöily, kovat päänsäryt, väsymys, lievä yskä ja hengenahdistus. CRP alle 1 ja koko verenkuva täysin normaali. Mykoplasmaa ei testattu, vaikkakin epäiltiin. Sitä varten lääkärit määränneet kaksi 8 päivän doximycin-kuuria, ja kuurien aikana on tuntunut olo hieman helpottuvan, mutta heti kuurin jälkeen jatkuu sama rumba. Nyt parin viikon ajan ollut myös sydänoireita: syke nousee tosi herkästi, esim heti sängystä noustessa tuntuu pulssi jo hurjalta. Rytmihäiriöitä, tarkemmin sanottuna lisälyöntejä joka päivä, pientä vihlomista vasemmassa kainalossa.

    Viime joulun aikoihin kärsin myös oudosta flunssasta ja kuumeilusta, joka jatkuikin sitten huhtikuulle asti. Silloinkin kaikki testit ja jopa mykotesti normaali. Sydämestä tosin löytyi aorttaläpästä pieni reikä, joka ei kuulemma ole lainkaan haitallinen (???). Reikää ei kuitenkaan aiemmin elämässä ole havaittu, vaikka on sydäntä kuunneltu ja filmattukin. Joka tapauksessa huolestuttaa!!

    Minkä tutkimuksen perusteella mykoplasma paranee useimmiten itsestään? Kun tuntuu, ettei siitä tiedä monikaan lääkäri juuri mitään. Olisi aivan ihanaa parantua! Jos ei kohta löydy lääkäriä, joka osaa tätä tautia hoitaa, niin käännyn varmaan homeopatian puoleen...

    VastaaPoista
  105. Itselläni on ollut nyt heinäkuusta marraskuulle neljä keuhkoputkentulehdusta, käsittämätöntäää väsymystä, pientä kurkkukipua ja nyt viimeisimmän taudin kanssa todella kova ja sitkeä yskä sekä totaalinen äänenmenetys. Koko syksy on siis mennyt ihan puolikuntoisena ja olen ollut ihan ihmeissäni, kun en kuntoon meinaa tulla. Viimeisin sairauteni "hoidettiin" työterveydessä normi-viruksena eli lepoa ja höyryhengitystä. Jostain kummasta mieleeni kuitenkin tuli aavistus mykoplasmasta ja sain ajan terveyskeskuksen lääkärille. Hänen kauttaan myko sitten testattiin ja löydettiin. Nyt olen syönyt 14 vrk Surlid 150mg. Oireet ovat todella paljon helpottaneet, mutta ihan terveeltä olo ei vielä tunnu. Yskääkin on edelleen. Nyt mietin, pitäisikö minun jatkaa lääkettä vielä 6 päivää, kun sain sitä tavallaan liikaa pakkausteknisistä syistä. Lääkärin ohje oli kyllä 14 vrk, mutta olisikohan tyhmää vai järkevää kuitenkin "varmistaa" bakteerin nujerrus syömällä vielä nuo loputkin pillerit (yht. siis 20 vrk)? Vastausta tuskin ehdin tässä illan aikana saamaan, joten itseksení nyt pohdin otanko aamúlla vielä lääkkeen vai en. Jos ehdidde kommentoimaan, niin kiitos kaunis.
    Voimia kaikille taudin kanssa taisteleville!

    VastaaPoista
  106. Itselläni on ollut nyt kohta 6 viikkoa samankaltaisia oireita kuin edellä on esitelty: lievää kuumetta (37,2-37,5), nuhaa, kuivaa yskää, yöhikoilua, kurkkukipuja, vatsaoireita, jne jne.
    Kaikki testit tehty: EKG,röntgen ja tietty verikokeet muutamaan kertaan.
    Sitten tuli korvatulehdus johon Azithromycin kuuri....parani korva, oireet hetken myös poissa.
    ¤ viikon sairastelun jälkeen mykoplasma koe:
    ja kas, yllättävää positiivinen. Nyt sitten jatketaan lääke kuuria mitä ilmeisimmin ensin samalla, jos oireet ei poistu, seuraavalla jne jne.
    Väsymys ja työteho olleet heikkoja jo puolitoista kuukautta; työ vaatisi 110% osallistumista, joten ei juuri töissä ole oltu.
    Ja sekös lisää stressiä - ja pulssi + verenpaine kohoaa, levossakin.
    Nooh....saas nährä kuin käy.
    Seurataan kirjoittelua.

    VastaaPoista
  107. Hei! Kirjoitin tuon 25.11.2011 lähetetyn tekstin, ja menin yksityiselle lääkärille (aiemmin olen käynyt 3 kertaa julkisella puolella), joka lopulta otatti mykoplasman vasta-aineet. Näyte oli negatiivinen, joten ei mykoplasmaa minulla, eli 4 antibioottikuuria syöty turhaan. Miksi julkisella terveydenhuollon puolella diagnosoidaan mykoplasmaksi ja syötetään antibiootteja, jos ei raaskita heti tutkia kunnolla ja ottaa vasta-aineita verikokeesta?? Säästyisi turhilta lääkkeiltä.

    VastaaPoista
  108. Nyt takana 2 lääkekuuria ja 6 viikkoa sairastelua. Tänään ekat kevyemmät harjoitukset...ja taas on huonompi olo.
    Kullä on v-mäinen tauti.
    Tämä kausi on pilalla...
    :-(
    Ehkä kuitenkin 'elämä' alkaa voittaa.

    ps. lääkekuuri aiheutti kaikenlaisia (siis lääke) sivuvaikutuksia, kaikki tietty mainittu lääkeen tuoteselosteessa, mutta ei kiva.
    Eli oli huimausta, vatsaoireita, päänsärkyä jne jne

    VastaaPoista
  109. Ompa kiva ja lohduttavaa lukea näitä tarinoita. Itse olen nyt 6 viikkoa sairastellut. Homma alkoi kunnon heikkenemisellä ja yleisellä huonolla ololla, sitten kotipotilaana kuumeessa joka sitten siirtyi yskän puolelle, välillä töissä. Sitten tuli rajuja yskäkohtauksia jossa syvältä keuhkoista yskin limaa pari kolme tuntia kerralla. Teho on hyvinäkin päivänä 70% ja sormet ja jalat kylmänä, oikeaa korvaa ja kasvoja kuumottaa. Sain oireiden perusteella mykoon antibiootteja 8 päivää ja nyt jatkuessa zyglaria ja mykotestit ja keuhkoklamydiatestit pitäisi tulla perjantaina. Uutena tulokkaana nuha ja nukkumisvaikeudet.

    Ei muuta kuin eteenpäin..

    VastaaPoista
  110. Hyvät myko-palstan seuraajat. Kirjoitin 28.11. oman tarinani tuossa yllä. Söin kuin söinkin 20 vrk:tta Surlidä. Viikon pysyin terveenä kuurin loputtua ja taas iski tauti. Veto vex, keuhkot kipeet, yskää, limaa ja korvasärkyä. Kävin jo lääkärissäkin, joka otatutti thorax-kuvankin ja uudet veri- ja mykotestit. Ja kas kummaa; mitään ei löytynyt. Ei tällä kertaa viitteitä tuoreesta EIKÄ äsköttäisestä mykosta. Tämä on mielestäni perinjuurin kummallista, kun marraskuussa myko kuitenkin oli positiivinen ja sitä varten lääkkeetkin sain. Täytyy sanoa, että kumma tauti tämä on! Ei tästä ota kukaan mitään tolkkua. Nyt ilmeisesti siis sairastan uutta virustautia, joka lähtee vaan potemalla ( ja taas sairaslomalla ja liikuntakiellossa olemalla). Kyllä jurppii!!!Mutta ei auta. Ilolla kohti joulua.

    VastaaPoista
  111. Olen 22v nainen ja ilmeisesti minuakin vaivaa tuo myko. Sairastelu alkoi jo syyskuussa. Oireina minulla on kova hengenahdistus, kurkkukipu, käheä ääni, päänsärky, nuha, jalkojen pakotus (välillä) ja lämpöily. Olen käynyt 4kertaa lääkärissä, myös myko testi otettu. Tulos oli hieman epäselvä(kohtalaisella varmuudella myko!), ja nyt odotellaan uuden testin vastausta. Lääkärini ei usko ollenkaan tähän mykoplasmaan. Määräsi vain lääkkeet närästykseen NEXIUM 40mg, eivätkä ne auta yhtään mitään. Olen jo niin väsynyt tähän tautiin. :( Teen myyntityötä ja jo puhuminenkin tuottaa vaikeuksia. Olen normaalisti hyvin topakka ja energinen, mutta nyt en jaksa yhtään mitään ylimääräistä, edes ajatella. Mitä minun pitäisi tehdä. Ja olisiko teillä hyviä (uusia) vinkkejä tuohon hengenahdistukseen?

    VastaaPoista
  112. 30-v. nainen: Minulla todettiin tällä viikolla vasta-aineiden perusteella mykoplasma, ja oireina on ollut lokakuun alusta asti kurkkukivut, yskät, nuhat ja välillä kuumetta, ynnä muut korva- ja poskiontelo-oireet mitä yllä kirjoittaneet ovat kuvanneet. Näin kovaa flunssaa en muista ennen sairastaneeni. Minulla oireita on helpottanut suolahöyryhengitys: liuota merisuolaa kiehuvaan veteen niin, että sitä jää vähän liukenematta, ja hengitä höyryä. Helpottaa poskionteloihin asti.

    VastaaPoista
  113. Hyvä 22-v nainen. Oireesi muistuttavat omiani aivan täsmällisesti. Ja minäkin sain alussa närästyslääkettä, vaikka nyt on vatsatutkimuksetkin tehty, eikä keuhko-oireet todellakaan ole sieltä peräisin. Syötyäni Nexiumia viikon verran vasta tiesin, mitä närästys on. Eli närästyslääkekin saattaa joillekin aiheuttaa närästystä.
    Itse olen myös höyryhengittänyt paljon ja juon inkivääripaloista hauduttamaani teetä. Eipä mikään tunnu parantavan tautia, mutta helpottaa oireita. Ihmeissään tässä taitavat olla niin potilaat kuin lääkäritkin...
    Niin, minulla siis todettiin +myko, johon sain lääkityksen. Ja silti siis oireet jatkuvat.

    VastaaPoista
  114. Nainen 22v jatkaa... Olen ollut yhteydessä lääkäriini ja kerroin, että närästyslääkkeet eivät auta. Hän on kuitenkin epävarma, että onko kyseessä myko vai ei?! Aikoi ottaa minuun myöhemmin yhteyttä. Olisi kyllä hienoa saada tämä asia jonkinlaiseen päätökseen ja lääkitys kohdalleen :) Jos siitä saisi ennemmin tai myöhemmin jonkinlaista apua ja helpotusta näihin oireisiin...Joulua ei kuitenkaan vietetä iloisissa merkeissä, kyllä tämä niin apeaksi vetää :(

    VastaaPoista
  115. Mulla mykoplasmavasta-ainearvot tossa pari viikkoa sitten otetussa testissä 150. Mitä tästä voidaan päätellä?

    Taustalla useita kuukausia kestänyt kuivahko yskä, sitkeä lima, välillä hengenahdistusta ja/tai kipua keuhkoissa, ei väsymystä eikä kuumeilua (tietääkseni). Ikää noin 30 v.

    Treenaan aika kovaa 2-3 kertaa viikossa, välillä tuntuu keuhkoissa aivan järkyttävältä (meinaa yskiä keuhkot ulos), toisinaan taas ei niin kamalalta, muttei pitkään pitkään aikaan ole ollut treeni lähelläkään normaalia. Koittanut pitää pari kolme 1-2 vkon taukoakin, ei apua. Tauon jälkeen pääkoppa huutaa treeniä jo todella kovaa, joten pakko liikkua niin lujaa kuin keuhkot antaa myöden:) Olisiko syytä yrittää pitää reilumpi liikuntapaussi?

    Sain 2vkon Doximycin -kuurin lääkäriltäni. Muutaman päivän sitä syönyt, ei tunnu (tietenkään) vielä olevan apua. Lääkkeen aloittamisen jälkeen niskani veti jumiin ja päätäni alkoi särkeä. Mulla ei normaalisti ole ikinä pää kipeä. Voiko johtua lääkkeestä vai onko puhtaasti sattumaa?

    Tulehdusarvoissa ei mitään, perus veriarvot muutenkin ok. Saa nähdä onko lääkkeestä apua. Olisi kiva pystyä liikkumaan kuten aiemmin, muutoin tauti ei juurikaan häiritse, kuivahkoa yskää lukuunottamatta. Pitäisikö tutkia lisää, vai odottaa rauhassa?

    VastaaPoista
  116. Pääkaupunkiseudulla lääkäri Monica Vidjeskog Mehiläinen Tikkurila ottaa mykoplasama asian vakavasti.

    VastaaPoista
  117. Täällä taas mykoplasma-, keuhkoklamydia-, reikä sydän- ja hiippaläppä vuoto- akka valittaa...

    Mielestäni on aika kummallista, että vaikka todetaan objektiivisesti mitattavilla arvoilla, että henkilön terveysasiat EIVÄT ole ok, niin jatkotutkimuksia oireiden syiden selvittämiseksi EI TEHDÄ, koska henkilö EI tupakoi ja ON huippukuntoinen (normihenkilöön verrattuna, mutta hänellä on kilpaurheilutausta) eli hänellä ei lääkärin mukaan riskitekijöitä esim. sepelvaltimotautiin.

    Toisaalta taas evätään hengitystä helpottava hoito (lisähappi) potilaalta, joka on tupakoinut ikänsä, mutta elää nyt viime vaiheitaan keuhkoahtaumatautinsa ja keuhkosyöpänsä kanssa... Syyllistämistä ja kidutusta?

    Kumpikin tarina on tosi, vuonna 2011 Suomessa...

    VastaaPoista
  118. Kiitos professorin avauksesta ja mielenkiintoisesta keskusteluketjusta. Tätä lukiessa on saanut lohtua siihen, etten olekaan vainoharhainen, kuten jokunen lääkäri tuntui oireistani ajattelevan.
    Omat oireeni alkoivat elokuussa 2010 niin, että keuhkot jumittuivat ja nousi pieni lämpö. Lääkärin diagnoosi ilman labraa oli keukoputkentulehdus, johon sain 3 vrkn antibioottikuurin.
    Siitä lähtien pieni lämpöily on vaivannu minua joka ikinen päivä.
    Kun sitten hakeuduin työpaikkalääkärille valittamaan voimattomuutta ja lämpöilyä puoli vuotta kotikonstein taisteltuani, hän katsoi minua kuin hidasälyistä. Näytin kuulemma niin elinvoimaiselta ja terveeltä, joten ei minua voinut mikään vaivata.
    Koska keuhkoissani ahdisti, hän lopulta suostui määräämään minut astmakokeeseen, joka oli negatiivinen.
    Lopulta koko vasen puoli meni aivan jumiin ja sain niin kovia sydämentykytyskohtauksia että luulin jo etten heräisi seuraavana aamuna.
    Sydänfilmissä ja rasituskokeessa ei suurempaa löytynyt ja lääkäri raapi päätään.
    Kehotti olla mittaamatta kuumetta ja jatkamaan treeniä normaalisti. (Olen ikäni urheillut kovaa ja lähes jokapäiväisesti). Veto oli kuitenkin pois ja yleiskunto jo heikentynyt huomattavasti. Koko kesä ja syky menivätkin puoliteholla ja hyvä että jaksoin jotenkin töissä käydä.
    Nyt reilu kuukausi sitten ääni meni, kuume nousi korkealle ja jatkuva kova kuiva yskä päänsärkyineen saivat lääkärin vihdoin ehdottamaan mykoplasmakuuria. Söin 2 vkoa Doximedia ja olo helpottui huomattavasti kymmenennen päivän kohdalla kuuria. Jatkuva hengenahdistus on nyt lähes pois, eikä sydänalaan pistä enää jatkuvasti.
    Viime ja tällä viikolla olen vihdoin päässyt juoksemaan kunnon lenkkejä, eikä lämpöä ole jatkuvasti enää. Mieletön tunne yli vuoden sairastelun jälkeen!
    Aloin noin 3 vkoa sitten syödä myös D-vitamiinia, C-vitamiinia ja sinkkiä tripla-annoksia, ehkä myös niillä on osuutta asiaan.
    Tsemppiä kaikille taistelussa mykoplasman kanssa!!!

    VastaaPoista
  119. Saako urheilla jos on mykoplasma? Sain kahdelta lääkäriltä eri ohjeet. Toinen sanoi, että täytyy huilia ja toinen sanoi että oman tunteen mukaan.

    VastaaPoista
  120. Yleensä lepo edistää paranemista. Samalla korostan jälleen kerran, ettei blogissa ole mahdollista ottaa kantaa yksittäisiin tapauksiin.

    VastaaPoista
  121. Mielenkiintoista, miten erilailla lääkärit suhtautuvat tähän mykoplasma-asiaan. Itse kävin työpaikkalääkärillä valittamassa jouluna alkanutta voimakasta yskää ja lievää lämpöilyä. Ei edes vasta-ainekokeita, vaan totesi CRP-arvoista, että juuri näin maltillisesti mykoplasma näitä kohottaa.
    Hieman tämän rimpsun lukemisen jälkeen vain jäi epäilyttämään, että onko 10 tabletin Roxithromycin Sandoz 300mg riittävän pitkä hoito?
    3v poika tuossa viereisessä huoneessa köhii aivan samalla lailla, mutta ei lämpöile. Alkoi n. viikon sen jälkeen kun omani. Terveyskeskuksesta eivät halunneet lääkärille vielä varata aikaa, vaikka kerroin omasta sairaudestani. Sanoivat, että yskä lähtee yskimällä...
    Emännällä lievää kurkun aristusta ja alkava röhä.
    Onko tässä mahdollista, että säilömme bakteeria toisillemme, ellei hoito ole kaikille yhtä aikaista?

    VastaaPoista
  122. Hei. Urheilen päivittäin, ja minulla on viimeisen puolentoista vuoden aikana ollut havaittavissa väsymystä todella usein, ja vähintään pientä nuhaa melkein koko ajan. Olen aina laittanut ne poskiontelontulehduksen piikkiin, joka on tässä ajassa sairastettu jo seitsemän kertaa,eikä loppua tunnu näkyvän. Röntgenistäkään ei löytynyt mitään tavallista poikkeavaa,eli ontelon rakenteenkin pitäisi olla kunnossa. Kuumetta ja yskää on harvemmin esiintynyt, pientä lämpöä aina silloin tällöin. Välillä tuntuu ettei oikein mikään huvita tai ei jaksa,vaikka ravintoa ja untakin tulee riittävä määrä suh
    teessa harjoitteluun. Voisiko tässä olla taustalla mykoplasmaa,vai kuvittelenko ?

    VastaaPoista
  123. Edelleen toistan: ei netissä voi tehdä diagnooseja.

    Tuollaiset oireet voivat aiheutua monista eri syistä. Varmaankin kannattaa keskustella lääkärin kanssa eri mahdollisuuksista. Jos olet poikkeuksellisen notkea, siitä kannattaa mainita lääkärille.

    VastaaPoista
  124. heippa! olen 16 vuotias tyttö, pian 17, ja olen ollut jo 9 päivää putkeen kuumeessa (molemminpuolin 38). Lisäksi minulla on erittäin kova ja kuiva yskä, ja välillä yskin niin pahasti että oksennan.
    Kaikki lähti treeneistä (7.1.), harrastan thainyrkkeilyä, kun meinasin pyörtyä ja kunto oli yllättävän huono. Kotona huomasin että oli lämpöä. Menin lääkäriin torstaina, 12.1., ja pikatulehdusarvot olivat 39, menin seuraavana päivänä uudelleen, arvot olivat 37. Lääkäri tutki myös korvat,nielun ja nenän ja kaikki oli OK.
    Kuume jatkui ja jatkui ja nousi vielä rajummaksi sekä yskä paheni, en nukkunut 2 yöhön silmänräpäystäkääm.
    Tänään menin uudelleen lääkäriin, 9 päivä putkeen kun on lämpöä/kuumetta. tulehdusarvot olivat nousseet 49 ja hoitaja määräsi verikokeisiin ja nieluviljelyyn. Viljelystä ei todettu mitään ja verikokeiden tulokset saadaan huomenna. Hoitaja epäilee mykoplasmaa. Jos minulla on tauti, kuinka kauan menee paramiseen ja koska pääsen taas treenaamaan ? Treenit ovat todella rankkoja (oksennuskunnossa yleensä lopuksi)

    VastaaPoista
  125. Kuten olen moneen kertaan maininnut, ei täällä voi mitenkään antaa yksityiskohtaisia neuvoja, saati tehdä diagnooseja. Toivottavasti kuitenkin ongelmasi syy selviää, se hoidetaan pois päiväjärjestyksestä ja asia jää vain yhdeksi elämänkokemukseksi muiden joukossa.

    Kaikille keskustelijoille haluan sanoa, että olen ollut ilahtunut siitä, että tästä blogikirjoituksesta on muodostunut sellainen palsta, johon monet ovat kirjoittaneet kokemuksistaan. Niitä lukiessa moni toivottavasti huomaa, etteivät epäselvät ja ikävät oireet ole ainutkertaisia, vaan samanlaisia kokemuksia on muillakin. Täysin riippumatta siitä, onko kyseessä mykoplasma vai jokin muu ongelman aiheuttaja.

    VastaaPoista
  126. Moi,

    meillä ollaan sairasteltu viime vuoden helmikuusta lähtien niin äiti kuin poikakin.
    Minä olen muuten jo terveen oloinen, mutta väsymys vaivaa....
    Poika yskii taas niin, että oksu lentää ja juuri tulleen tuloksen mukaan
    S-MypnAbM negat., S-MypnAbG 442
    Nyt menossa Zitromax 250 mg viikon kuuri ja 4 viikon estolääkitys (2 tabl viikko) sekä 3 viikon kortisonikuuri.
    Odottelen tässä lääkärin soittoa ja mietin pitäskö jo pe...r....le hakea toisenkin lääkärin mielipide vai syödä koko ajan noita samoja lääkkeitä.
    Poika on pelannut kiekkoa tässä samaan aikaan, on toki ollut viikon silloin ja viikon tälläöin veke, mutta ei siitä huilistakaan apua ole ollut. Olo on aika voimaton...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerron teille taas väliaika tietoja. Saatiin uusi kuuri Ketek 10 pv kuuri ja zitromax tauolle ja 10 päivän jälkeen zitromax jatkuu estona vielä 4 viikkoa. Ja jatkettiin yskimistä.
      Kaksi viikkoa kului ja ei nousi kuume. Vein pojan nyt toiselle lääkärille, jolta vahvistui tieto, että nyt tullut päälle vielä influenssa.
      Laboratorio kokeista paljastui tosiaan tämä inluenssa ja crp oli koholla, johon meille menevät antibiootit tehoavat. Hän otti lisäksi muitakin kokeita ja niiden tulosket tulivat viimeviikolla:
      tosiaan myko nyt laskusuunnassa 398,
      mutta vielä tullut pojalle lisäksi Keuhkoklamydia sekä Hinkuyskä.
      No nyt yskitään ja ensi viikolla uudelle lääkärille. Aika voimatonna ollaan

      Poista
  127. Tuostahan yleensä lääkärit toteavat vain, että eihän sinulla enää mitään mykoplasmaa ole, kun "tuoreen" tartunnan arvo on negatiivinen...

    Tuo jälkimmäinen arvo osoittaa, että olet "joskus"? sairastanut mykoplasman ja että sitä ei tarvitse enää "lääkitä"... Tuo edellisen kirjoittajan arvo on korkein kuulemani vasta-ainearvo, joten oma 194 tuntuu melko pieneltä tuohon verrattuna, vaikka olo itselläkin on ollut puolikuollut...

    Pirullista tuo hoitamattomuus on kuitenkin potilaan kannalta, joka kärvistelee hirveiden oireiden kanssa ja köhii keuhkonsa pihalle...

    Putoaahan ne arvot kuitenkin VUOSIEN saatossa, mutta kärsimysten kanssa.

    Eikö todellaakaan voida hoitaa potilasta muutoin kuin odottamalla, kuten useiden potilaiden kohdalla tehdään. Yllä oleva kuuri tuntuu omaani verrattuna paljon tuhdimmalta, joten voisi olettaa sen tepsivänkin.

    VastaaPoista
  128. Varasin juuri ajan Ville Valtoselle Helsingin Lääkärikeskukseen. Ensimmäinen vapaa aika 29.3.2012, eli pitkään joutuu vielä odottelemaan, että saa kunnon hoitoa..

    VastaaPoista
  129. Kiitos tästä ketjusta: Tämä oli auttamassa perhettämme oikeille jäljille heti alkuunsa, kun omat hälytyskellot alkoivat soida, että nyt ei ole kyseessä tavallinen räkätauti, vaan jotain pahempaa ja sitkeämpää.

    Mykoplasma on meillä jo selkeästi todettu niin verikokein kuin muin kliinisin oireinkin. Tämä kilpakausi on jo mennyt pipariksi ja elämä on sekaisin muutenkin, mutta ehkä ensi kaudella oltaisiin sitten kunnossa, kunhan ensin saataisiin oikea hoito.

    Isoksi ongelmaksi on muodostunut oikean hoidon saaminen. Lääkärikunta jakaantuu mitä erilaisimpiin näkökulmiin hoidon suhteen. Olemme yrittäneet löytää asiantuntevaa lääkäriä, joka osaisi hoitaa kunnolla taudin pois riittävän tehokkaasti.

    Emme enää tiedä, mistä etsiä lääkäreitä. Pyydämme apua: Onko mitään mahdollisuutta saada tätä kautta tietoa asiantuntevien lääkäreiden nimistä ja vastaanotoista, joista voisi saada oikean hoidon? Yksi nimi jo mainittiinkin, kiitos siitä, mutta kovin on pitkä jono.

    Terveisin nm. "lääkäreiden armoilla"

    VastaaPoista
  130. Olen 48-vuotias mies, joka harrastaa aktiivikuntoilua 5 kertaa/vko. Lajeina hiihto, juoksu, sulkapallo ja pyöräily. Kahden viikon ajan minulla oli ikävää yskää, jokoa tuli ja meni. Mitä enemmän puhuit, sen enemmän tuli yskänkohtauksia.

    Maanantaina otettiin verikoe, jossa analysoitiin myös mykoplasma. Veriarvot lukuunottamatta mykoplasmavasta-ainekoetta olivat ok: Hb 140, CRP 2, leukkarit 8. IgG-arvo oli korkea.

    Koska työskentelen sairaalaolosuhteissa, en tosin ole hoitohenkilökuntaa, pääsin helposti myös EKG-tutkimukseen. Halusin poistaa sydänpussitulehdusvaaran pois. Olinhan viime viikolla käynyt kaksi kertaa hiihtämässä ja lisäksi oireissa oli välillä oireilua laajalla alueella rintakehässä. EKG-on normaali.

    Minulle määrättiin Zithromax-nimistä antibioottiä viiden päivän kuuri. Paketissa on kuusi tablettia, josita ensimmäisenä päivänä otetaan kaksi ja kuurin loppupäivinä tabletti päivässä. Zithromax on ns. pitkävaikutteinen antibiootti eli sen vakutus jatkuu kuurin loputtua n. 5 päivää. Talonpoikasjärjellä ajatellen antibiootti tekee tuolloin työtä mykoplasmaani vastaan ainakin 10 vrk. Itselleni lääkkeen määräsi keuhkotauteihin erikoistunut lääketieteen tohtori. Kuten täälläkin on todettu: Zithromaxin pitäisi poistaa mykoplasma.

    Muitakin lääkkeitä on varmaan olemassa, kuten on käynyt ilimi tässäkin blogissa. Toiset ovat sitten ns. lyhyt vaikutteisia, joten niiden kuurit ovat sitten n. 10-14 vrk:n pituisia. Sen verran mykoplasmasta on tietoa, että uskon hyvinkin monen lääkärin osaavan määrätä oiekan lääkityksen.

    Kuntoilu on nyt pannassa ainakin kuukauden verran. Juttelin kuntoilusta EKG:n arvioineen kardiologin kanssa. Hänen viestinsä oli ihan selkä: kuukausi ilman kuntoilua. Ulkoilla voi kävellen 3-4 viikon kuluttua kuurin alkamisesta. Normaalia peruselämää voi elää. Kuntoilla ei.

    Kyseessä on sairaus, joka vaatii malttia ja odottelua. Uskon, että se tuottaa tulosta. Laitanpa 2-3- viikon kuluttua tietoa tälle palstalle, miten toipuminen etenee.

    t. SV

    VastaaPoista
  131. Voiko mykoplasma aiheuttaa iho-oireita? Jos, niin minkälaisia?

    VastaaPoista
  132. Ihottuman kaltaisia oireita esiintyy joskus.

    VastaaPoista
  133. Hyvin mielenkiintoinen ja edelleen ajankohtainen kirjoitus professorilta, kiitos siitä!

    Kuten moni on täällä jo sanonutkin, niin kommentteja lukiessa ja omia oireita miettiessä ei olekaan enää täysin yksin sairauden kanssa. Minulla koko oireilu alkoi noin vuosi sitten kuivalla, itsepintaisella ja uuvuttavalla yskällä, jota kesti reilut 2 kuukautta. Heräsin aluksi monta kertaa yössä yskimään ja yskänkohtaukset kestivät 10-30min kerrallaan. Yskin myös päivisin niin lujasti, että välillä oli poistuttava yliopiston luentosalista, koska häiritsin kanssaopiskelijoitani. Lääkäri totesi "Yski vaan" eikä sen kummemmin selvittänyt, MISTÄ yskä johtuu, jotta se olisi voitu hoitaa pois. Yskään liittyi monesti myös oksentamista, koska en yksinkertaisesti olisi muuten saanut henkeä.

    Muutama viikko yskän huomattavan vähentymisen jälkeen sairastin poskiontelontulehduksen, johon sain elämäni ensimmäiset antibiootit: doksisykliiniä 200mg/vrk 10 päivän kuurin. Jo pois menneen yskän takia lääkäri ilmeisesti epäili vielä mykoplasmaa, koska määräsi noinkin voimakkaan kuurin omien sanojensa mukaan "lievään" poskiontelontulehdukseen.

    Seuraavat kolme-neljä kuukautta eli kesän koin olevani terve ja pystyin tekemään helteissä fyysistä työtä. Yliopiston alettua syksyllä koin yhtäkkistä hengenahdistusta ja väsymistä pyörämatkoilla ja lenkeillä, mikä oli kovin kummallista suht hyväkuntoiselle nuorelle, parikymppiselle naiselle. Menin oireiden vuoksi lääkäriin ja minut määrättiin PEF-testeihin, koska suvussani on astmaa. Ne olivat kuitenkin täysin normaalit. Samoihin aikoihin alkoi myös sairastelukierre: ensin oli normaali flunssa, sen jälkeen muutama päivä terveenä ja sitten taas epämääräistä iltalämpöilyä, joka kehittyi jälleen jossakin vaiheessa (muutaman viikon sisällä) normaaliksi flunssaksi.

    Jouluna minulla oli jälleen flunssa, josta ilmeisesti jälkitautina sairastin jälleen poskiontelontulehduksen. Siihen söin amoksisilliinia 7 päivän kuurin, joka tuntui auttavan. Iltalämpöily jatkui, olo oli välillä turhan voimaton eikä hengenahdistuskaan ollut vielä mennyt ohi. Siispä uudelleen lääkäriin! Tällä kertaa osasin kertoa iltalämpöilyt, vilunväreet/kuumat aallot (jokapäiväisiä vaihteluita), väsymyksen ja jo laskeneen mielialan, kun en kyennyt liikuntaan (tai jos kykeninkin, niin muutaman päivän päästä olin jälleen flunssassa).

    Mykoplasmatestit otettiin vihdoin. S-MypnAbG oli 255 (viitearvo <45) ja S-MypnAbM oli raja-arvoinen. Lääkäri totesi, että IgG-arvot voivat olla korkeat, vaikka tauti ei olisi nyt päällänsä (aikaisemmin sairastettu mykoplasma näkyy). Koska epämääräinen oireiluni oli kuitenkin jatkunut, määräsi hän minulle doksisykliinikuurin 150mg/vrk, 10 päivää. Tänään otin ensimmäisen tabletin ja toivon suuresti, että tälläkin kertaa yksi antibioottikuuri riittäisi! Liikuntaa ei kai saa vieläkään harrastaa, jospa sitten kevään ja nättien säiden koittaessa pääsisi pienelle hölkkälenkille jo!

    Tulevana farmaseuttina minua kiinnostaa erityisesti mykoplasmabakteerin toimiminen elimistössä. Luin jostain, että bakteeri ikään kuin ryöstää kehon soluja itselleen, jolloin normaali immuunipuolustus ei pääse hyökkäämään niihin. Miksi sitten toisilla mykoplasma paranee itsestään ja toisilla vasta monen proteiinisynteesiä estävän antibiioottikuurin jälkeen? Ja mikähän on se mekanismi, jolla mykoplasma aiheuttaa sen yskän tai alentuneen keuhkofunktion? Näitä pääsen toivon mukaan selvittämään lopputyötä mykoplasmasta tehdessäni.

    VastaaPoista
  134. Kysymys: jos sairastaa mykoplasman, niin tuleeko siihen vastuskykyiseksi?

    VastaaPoista
  135. Kuuluuko kaulan imusolmukkeiden turpoaminen mykoplasman oireisiin?

    VastaaPoista
  136. Kyllä, mykoplasmaan on joskus liitetty myös turvonneet imusolmukkeet, mutta tätä ei voi käyttää minkäänlaisena diagnostisena oireena. Kuten alkuperäisessä tekstissä olen todennut, mykoplasman oireet ovat vaihtelevia ja usein epämääräisiä. Eivät siis diagnostisia, vaan diagnoosiin tarvitaan aina laboratoriotestit. Ei siis kannata blogitekstin perusteella yrittää diagnostisoida oireitaan, vaan hakeutua lääkäriin.

    VastaaPoista
  137. 9. viikko menossa, Doximycin 200mg 10vrk ja 2 tervettä päivää sillä sai aikaan. Nyt sit syödään 15 päivän kuuri Roxithromyciniä, tosin napit riittää 20 päiväksi, eli taidan popsia kaikki.
    Onko kevyet punttitreenit haitaksi, jos tuntee olonsa terveeksi jo kuurin aikana? Tuskin tulosten kannalta hyödyllistä, mutta sielu vois vähän parantua tässä proteiinisynteesinestohuumassa. Alkaa seinähulluus iskeen nimittäin, helmikuu alkaa oleen paketissa ja mitään ei ole tälle vuodelle vielä jaksanut tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitin 10.2.2012 tälle sivulle mykoplasmastani. 5 vrk:n zithromax-kuuri on syöty. Oireinani oli kuiva yskä, ei kuumeilua.

      Oireita on ollut vieläkin välillä, mutta oireet ovat vähentyneet. Olen keskustellut mykoplasmasta lääkärille, joka on mm. tutkinut urheiljoiden astmaa. Hän kertoi, että oireet voivat jatkua viikkoja taudin jälkeen, vaikka tauti olisi voitettuna. Hän totesi myös, että ei ole olemassa sellaista rotanmyrkkyä, jolla mykoplasma lähtee heti kropasta pois. Hoito vaatii kärsivällisyyttä. Lisäksi kuntoilun hän kielsi osaltani ihan täysin ainakin kuukaudeksi ja pidempääkin taukoa hän minulle suositteli. Minun seuraava treeni on 31.3.2012 kello 10 ja aloitan rauhallisesti sauvakävellen sykettä seuraten, jos tervehtymiseen ei tule takapakkia. Itselleni tulee siis 7 viikon täydellinen tauko, ei edes mitään kuntosalitreenailua. Viiden viikon päästä muuten on se seuraava treeni ja toivottavasti terveenä...:)

      t. SV

      Poista
  138. Yleensä on hyvä ohje, ettei kipeänä kannata harjoitella.

    VastaaPoista
  139. Hei! Lääkäri myönsi minulle Klacid Od 500mg ja yleensä saan hiivan antibiooteista joten otin samalla yhden flukonatsolin. Vastan näiden pillereiden otettua tajusin lukea Klacid Od:n pakkausselosteen ja siellähän lukee että on tärkeää kertoa lääkärille jos käytän esim, lukonatsolia. Onko tästä yhdestä pilleristä jotain haittaa??

    Terv. P

    VastaaPoista
  140. Flukonatsoli saattaa vaikuttaa Klacidin vaikuttavan yhdisteen klaritromysiinin käyttäytymiseen elimistössä ja sitä kautta vaikuttaa sen tehoon. Muuten en voi ottaa tapaukseen kantaa. Toistan jälleen, etten ylipäänsä voi täällä ottaa sen kummemmin kantaa kenenkään hoitoon.

    VastaaPoista
  141. Neljän hengen perheemme on ollut viime vuoden ja erityisesti loppuvuoden 'flunssa'kierteessä. Minulla jo viides menossa lokakuun jälkeen. Mycoplasmaa silmällä pitäen olen saanut kaksi 10 pv klacidkuuria, viime lokakuussa ja toinen nyt helmikuussa. Ensinmmäisen jälkeen kaksi ja puoli kuukautta terveenä muuten, mutta tolkuton väsymys vaivannut koko talven, toisen kuurin jälkeen oireet pois vain kolme päivää ja taas uudelleen kipeäksi. vasta-aineita ei otettu, muutama vuosi sitten sairastin vasta-aineilla todetun mycon.

    Myös urheilijapoikani on flussassa vähintään kahden kuukauden välein, välillä saa kuurin, välillä oireet menee pois itsekseen. hänellä todettiin syyskuussa kohonneet vasta-ainnet, mutta toinen näyte jäi ottamatta.

    kaksi muuta perheen jäsentä tokenevat yleensä ilman antibioottia ja sairastavat vähän vähemmän. Oireet kaikilla sopii hyvin mycoon, ei kosteusvaurioita kodissa.

    Mietin, jäävätkö yleensä ilman antibioottia paranevat perheen jäsenet kantajiksi ja tarvitsivatko hekin hoitoa, että saataisiin joskus tämä kierre poikki. Onko kellä tästä kokemusta.

    Samalla mietin, voiko perheemme koira olla kantaja. olemme sen antaneet sen nuolaista 'nenun'.

    VastaaPoista
  142. Kahteen otteeseen mykoplasman sairastaneena urheilijana voisin kommentoida hieman 'hevoskuurista', oireet ovat yksilöllisiä.

    30 Päivän kuuri sisälsi päivittäisen annoksen; 2x150mg doximycin + 1x500mg zeclar + 50mg d-vitamiini + 2x maitohappobakteeri.

    Olen kestävyysurheilija ja lajissani Suomen huipulla. Kuurini päättyi viime marraskuun alussa. Viimeviikkoina on sairautta edeltävä kunto alkanut löytyä.

    Urheilijoille siis; kärsivällisyyttä. Allekirjottanut on meinannut lyödä hanskat tiskiin jo useampaan otteeseen, kun teho- ja kisavauhtinen harjoittelu on ollut tuskaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitkeä bakteeri on kyseessä. Piditkö yhtään totaalilepoa urheilusta?

      Itselläni on ollut nyt kuukausi totaalilepoa ja antibioottikuuri takana. Mieli tekisi jo liikkua, mutta yritän malttaa vielä 3 viikkoa.

      t. SV

      Poista
  143. Todellakin sitkeä bakteeri kyseessä. Sairastuin viime vuoden maaliskuussa, jonka jälkeen sain 10 päivän antibiotin ja jatkoin harjoittelua normaalisti. Kokonaisuudessaan kevät ja kesä menivät surkeasti. Kisat menivät alakanttiin ja takapakkia tuli. Syksyllä todettiin MP uudelleen. Tällöin sain 'hevoskuurini'. Todettakoon myös, että 10 päivän antibiotti vain vahvistaa mykoplasmaa. Se raapaisee pintaa. Tällöin tauti vahvistuu.

    Kutakuinkin pidin syksyn antibiottikuurin (30pv) lepoa ja tämän jälkeen alotin vaiheittain harjoittelun. Punttitreeniä ei otettu ensimmäisenä kuukautena juuri lainkaan (1krt/vk) Näin jälkikäteen voin sanoa, että alotin harjoittelun liian aikaisin. Ensimmäiset 1-2kk olivat turhia, vaikka tuntuivatkin silloin tärkeiltä ja kehittäviltä.

    Taudista ja sen vaikutuksista mielentilaan ja fyysiseen suorituskykyyn voisin kirjottaa sivutolkulla ( henk. koht. kokemukse ). Vastaan mielelläni toisille urheilijoille, jos mieltänne askarruttaa. Taudin aiheuttama epätietoisuus oli aivan kamalaa.

    -OK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle keuhkolääkäri korosti malttia ja kärsivällisyyttä sekä ehdotti välittömästi minimissään kuukauden taukoa kuntoiluun. Hänen sanoja lainatakseni hän kertoi, että sellaista rotanmyrkkyä ei ole, että mykoplasma lähtee. Lisäksi antibioottikuurin syötyä täytyy pitää viikkoja jatkuva totaalitreenitauko. Siltikään myko ei välttämättä vielä parane.

      Mistä olet saanut sellaista tietoa, että lyhyt antibioottikuuri vain vahvistaa mykoplasmaa?

      -SV

      Poista
    2. Oltsa- Kuka oli lääkäri, mistä sais tommosen "hevoskuurin"? Itse harrastan paljon urheilua (Harrastin!) ja teen rankkaa fyysistä työtä. Alkaa toivo mennä ja todellakin pohja elämältä pikkuhiljaa jos parantumiskeinoja ei löydy. Lääkärit toteaa vaan joka kerta että kyllä se myko on ohi jo, ja se on joku poskiontelontulehdus. Mutta TIEDÄN, että oireet on täsmälleen samoja, kuin alussa jolloin myko todettiin, ja suurin oire on ahdistus ja hengitysvaikeudet, kun vähänkin rasittuu. Eikä kuuna päivänä ole ollut astmaa tms. Arvostan todellakin,jos pystyt jotain neuvoja heittää!!

      Poista
  144. Keuhkolääkärisi saattoi olla väärässä, mykoplasmaa ei tunneta Suomen lääkäreiden keskuudessa. Allekirjottaneen ensimmäinen yksityinen lääkäri luki hoitokeinoja suoraan tietokoneen näytöltä.

    Ajauduin erään lääkärin hoiviin (puhelimitse), joka on hoitanut huippu-urheilijoiden mykoplasmatapauksia Suomessa (mm. Kirsta Lähteenmäki). Mykoplasma on hoidettavissa, mutta kuten aikasemmin totesin, että siihen vaaditaan pitkä ja tehokas kuuri. Ajallaan mykoplasman tulisi poistua kehosta.
    Joskus sairastellessa tuli luettua pitkätkin pätkät mykoplasmasta sekä 'superbakteereista'.

    Periaate on sama kun rokotteilla, kehosi saa immuniteetin taudinaiheuttajaa vastaan. Kun käytät pieniä määriä antibiotteja 10 päivää, MP alkaa heikentymään. Kuurin loputtua et ole lähelläkään toipumispistettä ja tällöin tauti palautuu ja vastustuskyky kyseiselle antibiotille vahvistuu. Mikäli tietoni pitävät paikkaansa, myös tauti vahvistuu.

    Mututuntumaa.

    Suosittelen treenien alottamisen (aikaisemmin totesin ensimmäisen treenikuukauden olleen turha kohdallani). Voit treenata vaikka 4h/pv, kunhan pidät sykkeesi alle 120. Itse kävin metsissä kävelemässä. Siirryin kuitenkin liian aikaisin astetta tehokkaampaan harjoitteluun, joka rokotti.

    -OK

    VastaaPoista
  145. Voiko kissan mycoplasma tarttua ihmiseen tai ihmisen mycoplasma eläimeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. erittäin harvoin. Katso vastaukseni toukokuun 8. päivältä, 2011 kello 11.02.

      Poista
  146. Oltsa- Kuka oli lääkäri, mistä sais tommosen "hevoskuurin"? Itse harrastan paljon urheilua (Harrastin!) ja teen rankkaa fyysistä työtä. Alkaa toivo mennä ja todellakin pohja elämältä pikkuhiljaa jos parantumiskeinoja ei löydy. Lääkärit toteaa vaan joka kerta että kyllä se myko on ohi jo, ja se on joku poskiontelontulehdus. Mutta TIEDÄN, että oireet on täsmälleen samoja, kuin alussa jolloin myko todettiin, ja suurin oire on ahdistus ja hengitysvaikeudet, kun vähänkin rasittuu. Eikä kuuna päivänä ole ollut astmaa tms. Arvostan todellakin,jos pystyt jotain neuvoja heittää!!

    VastaaPoista
  147. Minulla on ollut viimeiset 3kk aikana: kuumeilua, särkyä, kurkkukipua, yskää, lihasärkyä, lihasten jumiutumista, eri kehon osien tulehdustiloja, koko ruumiin kattavaa aaltomaista tärinää, käsien puutumista, keuhkojen pistoa, sydämmen puristus, yleistä voimattomuutta, ja 3 vko sitte tuli vielä korvatulehdus. Sairaus alkoi aivan yhtäkkisesti. Välillä käyn töissä, enimmäkseen kuitenkin sairaslomalla. Sairauden alkupuolella n. 1,5 kk, olin niin huonossa kunossa että aloin epäillä etten ikinä selviä tästä ja toivoin hetkellisesti jo lopullista ratkaisua. Oireet on vieläkin, mutta huomattavasti lievemmät.
    3kk en ole pystynyt treenamaan tippakaan, treenisalin laskut kyllä juoksee. Mitäpä noista treeneistä murehtimaa, tän taudin kanssa kun on jo tarpeeks huolta.
    Labratestejä, sydänfilmi ja mykotesti otettu. Laboratoriotesteissä ei löydöksiä. Onko mykotesti luotettava?
    Aiemmin en olo sairastellut muuta kuin perus flunssan. -Voivatko flunssat todellakin olla näin pahoja terveellä ja hyväkuntoisella aikuisella?

    VastaaPoista
  148. Kauan mukoplasman vasta-aineet pysyvät koholla, vaikka sairaus olisi parantunut? Vuosi sitten 240, muutama viikko sitten 230...

    VastaaPoista
  149. Itse kirjoitin aiemmin ylhäällä mykoplasmaan sopivista oireista jotka ovat kestäneet noin 7 vuotta. Ainoa lääkäristä saatu diagnoosi on astma johon olon syönyt Flixotidea, Ventoline,seretideä, retafyliinia, montelukastia, allergialääkkeitä + muita lääkkeitä vuosien mittaan, Yhdestäkään lääkkestä ei ole juurikaan ollut mitään apua mutta lääkärie kehotuksesta olen näitä tosiaan vuosia käyttänyt. No ulkomaan matkan aikani ostin mukaani kokeilu mielessä atsitromysiini tabletteja kahdeksi kuukaudeksi. Ja yllättäen kolmen viikon käytön jälkeen käytännössä kaikki seitsemän vuotta jatkuneet keuhko + muut oireet katosivat kokonaan. Kyse ei todellakaan ole mistään tuntemuksista vaan ihan oikeasta vaikeiden oireiden katomisesta ja energia tason noususta. Nyt oireet olleet poissa kolme kuukautta ja toivottavasti pysyvätkin poissa. Pystyykö professori ottaamaan yleisesti kantaa mikä bakteeri voisi aiheuttaa noin pitkään kestävän tulehduksen ja minkälaiset mahdollisuudet taudilla on palautua noinkin monen vuoden jälkeen?

    VastaaPoista
  150. sain kovan yskän, jollaista ei ole koskaan minulla ollut. Antibiootti, joka helpotti. Alkoi uudelleen lievänä, limaisuutena kurkussa, ja kova tukehtumisahdistus yöllä, toistunut 3 kertaa. Korva-nenä ja kurkkulääkärille, tutki kurkun, ei mitään näkyvää. Zitromax, ja yskänlääke. Söin ja sama toistui, nyt Zolt ja Cocillana. Ei helpotusta ja limaa kurkku täynnä. Lääkäriin, vaadin verikokeita (keuhkot kuvattu aiemmin) tulehdusarvot ok, mutta mykoplasma arvo igm 242, ja igg 120, määräsi Zeclar od pillereitä. kuuluko mykoplasmaan limaisuus kurkussa, kun ei irtoa millään ja kuinka pian lääkkeen pitäisi tehota, odotan vaan että tuo lima loppuisi, eikö siihen ole mitään lääkettä. Kurja kun aina tulee tukehtumistunne,ihan kuin lima menisi väärään rööriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla todettu mykoplasma ja oireena erittäin paha limaisuus (muitten oireiden lisäksi tietenkin). Vaakatasoon kun menee, elikä nukkumaan, niin sillon monesti alkaa oksettaa kun lima tuntuu tukkivan röörit, ja on pakko mennä sylkemään. Ja sitten taas on pakko juoda vettä, kun kurkkua kuivaa, jonka jälkeen menen taas sylkemään lisää. Jokailtaista hommaa. En ole itse vielä löytänyt keinoa tuohon limaisuuteen. Nyt menossa kuukauden roxithomysiinikuuri, että jospa auttais.

      Poista
  151. Kuulostaapa tutulta tuo limaisuus... Itselläni on astma, mutta puhalluskokeet ovat normaalit, joten astmasta ei liene kysymys...

    Olen kirjoitellut tänne palstalle ennenkin, mutta nyt on taas kevään 2012 antibioottikierre menossa: ensin Amoxin comp 10 pv (sanoin kyllä heti lääkärille, ettei lääke ole koskaan parantanut minua...), tämän jälkeen keuhkoissa rohinat, joten jatkettiin Doximycin 150 mg 10 pv:n kuurilla. Ei auttanut sekään, joten jatkettiin vielä Roxithromycin 150 mg 10 pv:n kuurilla, joka parhaillaan on menossa. Ei tunnu kyllä vieläkään oikein auttavan...

    Missä vaiheessa pääsisi infektiotautien osastolle tarkempiin tutkimuksiin, kun mitkään lääkkeet eivät enää tunnu auttavan tähän? Taidan kehittää melkoista superbakteeria markkinoille, kun eivät lääkärit ota tätä ollenkaan tosissaan.

    Ai niin, mutta minähän olen huippukunnossa edelleen, eli minua ei tarvitse hoitaa mitenkään :( Ja lisäksi terveen näköinen, yhä...

    Käsittämätöntä... Maksaisin mitä vain, kun pääsisin tästä vitsauksesta eroon. Viime syksynä mykon vasta-aine arvo oli 143 ja nyt odottelen vastausta, onko se nousussa jälleen.

    Yskä on ihan hirveä välillä ja tosiaan limaa tuntuu riittävän.

    VastaaPoista
  152. Moi! Mitenkä teillä, joilla on ollut pitempi tai lyhempi antibioottikuuri mykoplasmaan, niin oireet muuttuneet kuurin alotuksen jälkeen? Siis onko oireet aluksi pahentunut ja sitten alkanut paraneminen, vai onko heti parantunut kun kuuri on alotettu! Siis tämä kysymys niille jotka on JO parantuneet mykosta. Kertokaa kokemuksianne, olisi kiva tietää.

    VastaaPoista
  153. Moi! minulla todettiin keuhkoklamydia ja ei diagnostinen mykoplasma(???) mykossa testitulos oli 346. Eilen loppunut 15 vrk doximycin 100mgX2 päivässä kuuri ja olo tuntuu vieläkin huonolta. Olen huippu-urheilija joukkuelajissa ja treenitaukoa on nyt tullut yhteensä kuukausi. Tänään oli uusinta verikoe jossa katsottiin siis vain keuhkoklamydia mutta ei mykoplasmaa joka ihmetyttää minua koska ensimmäinen verikoe näytti että joko mykoplasma on minulla joskus ollut tai se on tulossa. Täällä muiden kommentteja lukiessani oli pakko itsekin kirjottaa tuntemuksia ja esittää kysymyksiä koskien tautia. Kokemuksia doximycin kuurista? Itse ajattelin lähipäivinä käydä kokeileen urheilua jossain muodossa että saisi vähän tietoa että missä mennään... Ja ensi viikolla siis tulee tulokset keuhkoklamydiasta ja epäilyttää valtavasti että keuhkoklamydiassa arvot ovat laskeneet mutta itse kyllä tiedän että kaikki ei ole vielä kunnossa. varmaankin samanlaisia tuntemuksia muillakin on jotka taudin ovat tai paraikaa sairastanut. Omista oireista sen verran että mitään flunssaa tai yskää tai kuumetta ei ole ollut, harjoituksissa vain loppui tekeminen kuin seinään ja silloin tiesin että kaikki ei ole kohdillaan. Tauti on mielestäni aivan kauhea koska oireet ovat niin monenmoiset.. esim. masennus joka minulla ainakin on ollut jo monta viikkoa.. t.epätoivoinen

    VastaaPoista
  154. Kiekkoilijan isä:
    Pojallani (17v)todettiin Mykoplasma vuosi sitten...
    Terveyskeskusrumban jälkeen (7.lääkäriä 4.verikoetta)ja kaksi eri antibioottikuuria Doximycin ja Roxin...? ..3 kk.n jälkeen kaikki näytti OK... syksyllä alkoi sairastelu: flunssa, kuumeilu (37-38C)2Xkorvatulehdus,mononykleoosi..ym 10xterveyskekuslääkäriä,keskusairaala;sisätautierikoislääkäri x2, infektio/viruslogianerik.lääkäri 15verikoetta,ekg,keuhkokuvia,sisäelinten ultria,ym... maksa arvot 800 (normi 70)
    Mitään ei löydy !!!!
    Kuumeilu jatkuu......
    Opiskelu kärsii,kiekkoilu on jäänyt.....vasta 10.s lääkäri määräsi urheilukiellon !!?
    Nuorimies väsynyt ja psyyke kovilla...
    mm. sisätautien erik.lääkäri antoi lausunnon :"saa harrastaa jääkiekkoa, mutta vältettävä kovaa rasitusta....."....siis VTF !!! Olen turhautunut ...uskotteko?
    Älkää harrastako mitään,varsinkaan kontaktilajeja (Kiekko,Karate..jne) sisäelimet turpoavat näissä taudeissa ja esim. pernan repeämiset johtuvat usein näistä taudeista..

    t:EX-kiekkoilijan isä?

    VastaaPoista
  155. KUINKA PITKÄÄN PITÄÄ ODOTELLA ETTÄ SAA LÄÄKETTÄ KUN TYÖPAIKKALÄÄKÄRI SAIRAALASSA SANOI ETTÄ ARVOT OLI 285 JA OTAPPA VENTOLINEA JOS ET SAA NUKUTUKSI YSKÄN TAKIA..SAIRASTIN KOVAN TAUDIN KERA KUUMEEN JA JULMETUN KUIVAN YSKÄN,SAIN AMOXIN KUURIN JA NYT KUUKAUSI LÄÄKKEEN LOPPUMISESTA OLEN YSKINYT VAAN EDELLEEN JA VETO ON URHEILLESSA AIVAN POISSA NIIN JA AINA VÄSYTTÄÄ VAAN MUUTEN NIIN ENERGISTÄ IMMEISTÄ..MITÄS LAITETAAN???

    VastaaPoista
  156. Millaisia mykoplasman iho-oireet ovat?

    VastaaPoista
  157. Hei ! Kysyisin tiedättekö täältä
    pk-seudun läheltä lääkäriä, jolla olisi
    kokemusta mykoplasman hoidosta. Itselläni
    on virus todettu, mutta näistä
    erikois antibiooteista ei tunnu oikein
    kukaan tietävän. En ole pystynyt urheilemaan
    normaalisti useampaan kuukauteen, vaikka
    kilpaurheilutaustaakin on.

    VastaaPoista
  158. Pitkällisen sairastamisen jälkeen sain lähetteen mykoplasmatestiin, jonka tulos oli 400. Mykoplasmaa ei tästä todettu, vaan lähetettiin uuteen testiin, joka 2 vk kuluttua ensimmäisestä oli 398. Sain 14 päivän Zeclar antibioottikuuriin mykoplasmaan.

    Kuurin ajan olo oli selkeästi parempi, mutta kuurin jälkeen oireet palasivat. Kun soitin asiasta lääkärille, hän sanoi ettei minulle ole mykoplasmaa edes diagnosoitu ja että kyseessä täytyy olla vain jokin tavallisen viruksen aiheuttama nuhakuume. Hän ei suostunut hoitamaan minua enempää eikä myöskään lähettänyt mihinkään uusiin tutkimuksiin, joista olisi voinut selvitä kuukausia kestäneen kuumeiluni syy.

    Miksi testieni perusteella ei voitu todeta mykoplasmaa vaikka muilla näin nayttäisi olevan tehty pienemmilläkin tasoilla? Mitä kannattaisi tehdä, kun lievää kuumetta+monia muita oireita on kestänyt 4 kuukautta eikä hoitoa saa edes yksityiseltä puolelta?

    VastaaPoista
  159. Viikolla 8 alkanut pienen kuumeen jälkeen tulemaan limaa keuhkoputkesta. Tätä on nyt kestänyt puoli vuotta. Takana 3 lyhyempää antibioottikuuria, mm Klacid ja erithromysin Sandos ja nyt viimeisenä pitkä Roksitomysiini 2* päivässä 2 viikkoa ja 1*250 mg estoöääkitys päivässä pidempään kuukauden kuuri. Ei apua, Kortisonia ja ventolineä imutetaan 2 viikkoa, ei apua. Vaihtoehtohoidot alkavat siintämään horisontissa, c-vitamiinia, d-vitamiinia, muita vitamiineja, aspiriiniä jos vaikka joku lieventäisi. Aluksi oli tuoreet vasta-aine arvot, muuttuivat tosin "vanhoiksi" muutamassa kuukaudessa. Oire on sama ja yhtä vahva. Mitäs sitten keksisi, suolapiippu vaiko tuo kiinalainen lääketiedekö avuksi. Lääkäreistä samat kokemukset, eivät tunnusta tautia pitkittyneeksi jos arvot vanhat. Nyt onneksi itsellä sellainen joka määrää jos haluaa, mutta ei sekään tiedä mikä oikeasti auttaa. Keuhkokuva ei kuulemma auta. Näytteitä ei kukaan halua ottaa tuosta limasta, josko siitä sen saisi selville mikä tyyppi mycosta edes on. Vaikea tapaus tämä myko. Toivotan jaksamista kaikille potilastovereille. Itse toivon että tästä ei seuraa muuta kun näin pitkittyy!

    VastaaPoista
  160. Minun hevosellani oli mykobakteeri, siihen ei ole testiä, mutta se kävi kaikki lääkeryhmät ensin läpi (3 kk), kunnes sai oikeat lääkkeet (rimapen + doksimycin). Oireena oli sitkeä yskä ja limaisuus, ei kuumetta, väsymys. Kyseessä ravuri. Kaikki mahdolliset testit ja kokeet tehtiin, allergiatestit, röntgenkuvat, ultraukset, sai höyrytystä, jne jne, tuhansilla euroilla. Ekan kuurin aikana hevonen sai todella pahan ripulin ja puolitin lääkemäärän. Yskä loppu n, reilun kk päästä. MUTTA kun alkoi kilpailla n. 3 kk kuluttua, ehti jo pärjätäkin, iski tauti takaisin :( Nyt sitten kesti lisäravinteiden avulla 5 vko kuurin, 70 tablettia vuorokaudessa.... Ja tauti hävisi. Mutta hävisi kyllä suolistobakteeritkin ja niitä tässä nyt edelleen parannellaan, tällä viikolla kolibakteerikuuri...On sitten maailman kettumaisin tauti! Meillä mennyt 8000 e hoitoihin. Ja kaksi vuotta pilalla. Tsemppiä vaan kaikille :) Ottakaa tosiaan niitä maitohappobakteereita ja riittävän pitkä lääkekuuri.

    VastaaPoista
  161. Perusflunssa iski n. 6 viikoa sitten nopeasti - päivällä hiukan huono olo ja illalla jo täysin petipotilas. Pari päivää saikulla. Yritys töihin, mutta yhden päivän jälkeen olo ihan hirveä ja taas työterveyteen - neljä päivää saikulla, jonka jälkeen äärirajoilla yksi vko töitä ja sen päälle vuosiloma, mikä meni yskiessä ja täysin voimattomana. Taas yksi päivä töissä ja työterveyteen, missä todettiin molemmissa korvissa otiitti (huomattiin, kun pyysin lääkäriä katsomaan korvat, jotka olivat kipeät) + keuhkoputkentulehdus, johon aloitettiin Kefexin 10 pv:n kuuri. Vaadin MP-verikoetta ja sen tulos tuli eilen: postiivinen ja aloitettiin Roxithromycin 150 mgx2. Nyt siis syön kahta kuuria. Olo on todella hutera, edelleen kuivaa yskää, rintakipua ja pistävää kipua vas.kainalossa, rytmihäiriöitä, RR välillä koholla (180/120 --> normaalisti 120/70), raajat puutuvat yöllä, niska-päänsärky välillä sietämätöntä... HIRVEÄ tauti ! Lääkäreiden ( minulla 2 eri lääkäriä ollut tässä casessa)asenne oudon cool - vähättelyä ja ortodoksista uskoa CRP:n ja PVK:n arvoihin --> jos niissä ei erik. ei voi siis olla tautia, vaikka tässä iässä(57) kyllä tietää milloin on terve ja milloin sairas - itsensä on oppinut tuntemaan !! Epätodelliselta tuntuu, että vielä vajaa pari kuukuatta sitten hölkkäsin 5-6 km:n lenkkejä ja kävin sen lisäksi uimassa 1-1,5 km muutaman kerran viikossa. Nyt jaksaa hiipiä postilaatikolle hikeä valuen ja hengästyen. Maanantaina pitäis jaksaa töihin......

    VastaaPoista
  162. Minäkin olen kirjoitellut aiemmin tälle palstalle vaikeudesta saada hoidettua pitkittynyt mykoplasma- ja keukoklamydia-infektio. Urheilijana olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja tiedän kyllä, jos jokin asia on pielessä.

    Kuntotestin mukaan olin lääkäreiden mielestä huippukuntoinen, mutta oikeasti hengästyin kuitenkin jo parin kerroksen portaidennousussa... Jokin mättää tässä yhtälössä...

    Olen valittanut rintakipua jo pitkään ja se ilmenee etenkin rasituksen yhteydessä. Tutkimuksia on tehty, mutta mitään hoidettavaa vikaa ei ole löytynyt. Vain reikä sydämestä ja hiippaläppävuoto, joille ei hyvän kuntoni vuoksi tarvitse tehdä mitään...

    Jatkoin siis liikkuvaista elämääni normaalisti kuntoni rajoissa, kunnes sain sydänkohtausta muistuttavan kohtauksen viime keskiviikkona yllättäen. Sydänfilmi oli poikkeava, veriarvot viittasivat infarktiin. Sairaalaan, teho-osastolle, tarkkailuun... epäiltiin sydänlihastulehdusta, mihin auttaa lepo - jos auttaa enää... kahden vuoden kärvistelyn jälkeen.

    Tuntuu pahalta, että potilasta ei kuunnella ja uskota aikanaan, kun hän kertoo, että kunto ei tunnu normaalilta. Täytyy odottaa niin kauan, että sydänfilmi kertoo, että kaikki ei ole kohdallaan. Sitten tuleekin yhtäkkiä kiire ja hätä.

    Olen kiitollinen kuitenkin, että sain hyvää hoitoa sairaalassa ja tekivät riittävästi lisää tutkimuksia syyn selvittämiseksi. Toivottovasti se myös selviää, sillä tämä epätietoisuus on kaikista pahinta.

    Nyt loppuivat kuitenkin liikut vähäksi aikaa. Urheilijan äkkikuolemahan voi johtua juurikin sydänlihastulehduksesta.



    VastaaPoista
  163. THL:n tilaston mukaan tänä vuonna(2012) on ollut jo yli 4000 Mycoplasma pneumoniae tapausta ja vielä on 2kk aikaa tulla lisää lukuja tilastoon.

    Verrokkina 2006 ja 2007 oli n. 1500 tapausta ja piikkivuonna 2011 oli 7800 tapausta. Ei tämä minnekkään maan alle ole kadonnut vaikka joku jo ehti mediassa niin toitottaa.

    Omasta historiikista sen verran, että terveyskeskuslääkäri ei halunnut edes kuulla koko mykoplasmasta mitään. Seuraava myönsi vasta kysyttäessä, että labran mukaan olen positiivinen ja lääkettä ei olisi meinannut antaa kirveelläkään. 14vrk Doksisykliini lopetti pienen limaisen yskän mutta työkykyä se ei palauttanut, hermosto reistailee ja jokainen liike talon sisällä pitää harkita, (postilaatikolla ei käydä). Löysin googlella kaksi tapausta missä mykoplasma on aiheuttanut ylirasitustilan, epäilen itsellä samaa.

    Ihan naurettavaa touhua, että ihmisten pitäisi etsiä netistä jotain "salaisia" nimilistoja lääkäreistä, keiltä saa tehokasta antibioottihoitoa tai käydä arvalla läpi yksityisiä. Pitäisi olla selkeät käypähoito-ohjeet, miten eri vaikeusluokan tapaukset hoidetaan. Noilla 10 päivän kuureilla voi heittää vesilintua, jos on vaikka puoli vuotta ollut sairaana.

    Myös diagnostiikka mättää, jos vasta-aine itsessään on epävarma, niin sitten pitäisi kuunnella potilasta tarkemmin. Tuntuu olevan ihan lottoa miten eri lääkärit suhtautuu samaan labratulokseen.

    VastaaPoista
  164. Kiitos asiallisesta palstasta. Minulla flunssa parani reilu kuukausi sitten (myös siihen liittynyt yskä), mutta sitten alkoi kuiva yskä, joka jatkuu ja jatkuu. Nyt se kuiva yskä on tattunut puolisoonikin. Olemme molemmat sairastaneet mykoplasman muutama vuosi sitten, ja oireet tuntuvat jälleen hyvin tutuilta. Kohta siis lääkäriin, vaikka työkyky ei olekaan poissa.

    VastaaPoista
  165. Hieno ja opettavainen palsta, kiitos siitä. Olen työskennellyt terveyskeskuksessa sairaanhoitajan roolissa ja etsinyt tietoa tästä mykoplasmasta koska asia kiinnostaa minua. Mitä enemmän luen asiasta, huomaan että pelkkä mykoplasman toteaminen ei riitä. Oikea hoito on avainasemassa eikä hoidon valinta ole yksinkertaista. Olisiko professorilla antaa tässä roolissa työskentelevälle lyhyesti infoa siitä, milloin mykoplasmakokeen ottaminen on todella hyödyllistä ja milloin ei. Milloin todella voidaan auttaa potilasta toteamalla tauti vasta-ainelöydöksin? Onko testaaminen aina sitä epäiltäessä oikea tapa toimia? Vai onko olemassa turhaa testaamista? Lisäksi kiinnostaa se, että sanotaan testin olevan kallis. Onko todella niin että testin hinta on kuitenkin muutamissa kymmenissä euroissa? Tällöinhän herkästi testaaminen olisi perusteltua jo kustannustenkin takia (lääkärikäynnit jne). Miten kuuluisi testata sellaisia potilaita, joilla tauti on jo pitkittynyt ja joilla siihen liittyy myös sydän ja hermosto-oireita. Voidaanko ihmisiä vielä pelastaa jos tauti on pitkällä ja siihen liittyy jo toisin diagnosoituja sairauksia. Ymmärrän ettei vastausta täällä ehkä voi antaa joten kiitos jokatapauksessa informaatiosta mykoplasman suhteen. Sh Savosta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mykoplasma on siitä kiusallinen eliö, ettei siihen liittyviä helppoja ja yleisiä vastauksia oikein ole. Lienee myös niin, että havaitsematta jääneiden mykoplasmatapausten lisäksi meillä on iso joukko mykoplamapotilaina hoidettuja, joiden ongelma itse asiassa on juontunut jostain aivan muusta syystä. Tähän johtaa se, että yleisesti käytetty mykoplasmatesti antaa helposti vääriä positiivisia tuloksia (mikäli molekyylibiologinen testi yleistyy tulevaisuudessa, tämä ongelma kuitenkin poistunee). Kyseessä on siis todella vaikea vyyhti.

      Poista
  166. Duodecimissä oli äskettäin laaja artikkeli:
    http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo10616.pdf

    Tärkeimpiä kohtia on, että CRP:llä ei voida tehdä poissulku diagnoosia, voi liittyä hermosto-oireita, osalla ei ole edes hengitystie-oireita, diagnoosi haastavaa.

    Itse veikkaisin, että pöpö on muuttunut ärhäkämpään suuntaan, kuten taudit aikaa myöten aina vähän muuttuvat. Eihän tämä ole muuten selitettävissä, että lääkärien käsitykset taudista ja todellisuus on niin kaukana toisistaan.

    "Voidaanko ihmisiä vielä pelastaa jos tauti on pitkällä"

    Eräs nuori naisurheilija kertoi parantuneensa yli 2 vuoden sairaudesta erittäin kovalla 2kk antibioottikuurilla, tätä ennen lukemattomia lyhyitä 1-2viikon joista ei ollut mitään apua. Hermostollisista ongelmista parantuminen on kysymysmerkki. Pelicanssin Mustonen ei ole käsittääkseni voinut osallistua edes harjoituksiin yli puoleen vuoteen. Seuraan sivusilmällä myös paria Fitness urheilijaa, taisiis ex-fitness urheilijaa toistaiseksi, saa nähdä toipuuko kumpikaan.

    Mutta perusongelma on edelleen siinä, että vaikka tauti tunnistetaan, hankaliin tapauksiin ei saa julkiselta puolelta hoitoa ja tässä voi herra tietää mennä vuosikausia, ennenkuin uudet hoito-ohjeet on sovittu ja lääkärit uus-ohjeistettu.

    Onneksi ainakin urheilupiireissä asia tiedostetaan(varsinkin Harri Hakkarainen) ja sieltä tietoisuus voi vähitellen levitä. Toki tietysti on myös joitakin yksityisiä lääkäreitä, jotka tiedostavat hankalan kroonisen muodon, mutta kuten aiemmin todettua, heistä ei ole luetteloa.

    Ihan pienenä esimerkkinä: Eräs tutun tuttu kävi terveysasemalla ja hänelle sanottiin, että mykoplasma paranee itsestään ja hänen oireita vähäteltiin. Hän lähti yksityiselle lääkärille ja sattui melkoinen tuuri, lääkäri ensinnäkin kiitti potilasta, "hyvä kun tulitte heti, tauti on nyt vielä mahdollista voittaa" ja antoi kuukauskaupalla antibiootteja.

    Inhimillisen kärsimyksen lisäksi on myös kustannukset yhteiskunnalle kun labroja tehtaillaan ja lääkärikäyntejä kertyy. Huippukuntoisen ihmisen yleiskunnon pitkäaikainen romahtaminen kun käynnistää ymmärrettävistä syistä yleensä aika kovan tutkimusbaletin.

    VastaaPoista
  167. Luin jostakin tieteelisestä jukaisusta että mygotesti on hankala havaita esim. veri ei saisi seisoa, vaan analysointi pitäisi suorittaa heti.
    Itse olen sitä mieltä että minulla on mygo jäännyt elimistööni, eikä se sieltä mihinkään poistu. Oireet olivat todella rajut taudin saatuani n. vuosi sitten ja kestivät n. 3kk. Sen jälkeen samanlaisia oireita on ilmennyt, mutta onneksi hyvin lieviä.
    Kaikkiin sairauksiin ei vain ole lääkkeitä.

    VastaaPoista
  168. Itselläni on ollut jo useita vuosia outoa sitkeää flunssamaisuutta ja pientä lämpöilyä johon on liittynyt poskiontelon tulehduksia. Poskiontelon tulehdukset on hoidettu 2-3 kertaa lääkkeillä, mutta helpotus on kestänyt aina vain 2-4 päivää ja oireet on palannut. Edellä mainittujen oireiden lisäksi silmiä kirvelee jatkuvasti ja en jaksa fyysisesti mitään sekä palautuminen pienestäkin rasituksesta on hidasta. Lisäksi aina välillä keuhkoihin sattuu ja hengittäminen on raskasta. Pääoireina on kuitenkin jakuva flunssamaisuus. Allergiasta ei ole kyse, koska vuodenajan ja asuntomuutoksilla ym. ei ole mitään vaikutusta, eikä sillä, että on eläinten kanssa tekemisissä tai ei.
    Itse epäilen mykoa syylliseksi, mutta lääkärit eivät. Mitä suosittelisitte, että tekisin tämän kärsimyksen helpottamiseksi? Voiko kilpirauhanen aiheuttaa edellä kuvatun kaltaisia ongelmia? Kannattaako tutkimuksista maksaa yksityisillä jos ja kun muut terveydenhuolto ei suostu asiaa tutkimaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taloudellisesti ajateltuna kannattaa julkisella puolella selvittää perustiedot eli sellaiset 20-25 veriarvoa ja virtsan peruskokeet, sekä tietysti sydänfilmi+keuhkokuva.(teet virallisen pyynnön labratuloksista mikäli sinulla ei ole niitä) Niiden tietojen kanssa sitten marssii tarkoin valitulle yksityiselle inkfetiotautien lääkärille ja varaa maksimi ajan.

      Sitten tehdään jotain uusia täsmätutkimuksia, tai saat suoraan pitkän antibiootin, tai lähete infektiopolille(siis oikealle infektiopolille, ei sisätaudit), jossa voidaan tehdä verikokeita, joista TK-lääkäri ei ole kuullutkaan.

      Mykoplasman toteamiseksi ei valitettavasti ole varmaa menetelmää, joten hoito voi olla hakuammuntaa pitkällä lääkekuurilla, että tapahtuuko mitään vai ei. Oman suoliston kanssa pitää olla tarkkana, antibiooteista toipuminen vie vuosia.

      Ja tämä siis maallikon näkemys.

      Poista
    2. "Itselläni on ollut jo useita vuosia"

      Oireisiin voisi sopia jokin autoimmuunihäiriö, esim. keuhkoissa oleva vaskuliitti ei välttämättä näy tavallisessa röntgen-kuvassa. Mutta noita mahdollisia sairauksia on todellakin satamäärin ja tosielämän Dr. Houset on harvassa.

      Poista
    3. Mykoplasmainfektion lääkehoidosta ei ole vielä olemassa kontrolloituja tutkimuksia. Esimerkiksi M. Pneumoniae:n aiheuttaman hengitystieinfektion hoitamiseen antibiooteilla ei ole selvää näyttöä. Suurin osa hengitystieinfektioista paranee itsestään. Siksi lääkäreillä ei voi olla yhtenäistä käytäntöä mykoplasmainfektion hoidosta. Lääkehoito on yksilöllistä, koska mykoplasmaan voi liittyä myös ekstapulmonaarioireita, joiden hoito on oireiden mukaista.

      Puolakkainen M, Järvinen A: Mycoplasma pneumoniae –infektiot. Duodecim 128:2236-43, 2012

      Poista
    4. Mulla S-MypnAbG-arvo on 166 ja S-MypnAbM-arvo 0,1. Lasko 50. CRP alle 8. Olen pian 55-vuotias nainen. Viime vuoden lopulla sairastuin flunssaan, kesti kolmisen viikkoa, lievä kuume ja muutenkin oireet sopivat mykoplasmaan). Tammikuun puolivälissä olo parempi, sitten taas tullut vaihtelevia, lieviä mykon oireita, joten otatin nuo arvot viikko sitten (ei otettu koskaan aiemmin). Lisäksi mulle tuli puolitoista viikkoa sitten vasempaan olkapäähän ja olkavarteen ilman mitään ymmärrettävää syytä iso kipu ja kolotus - varmaan tulehdus. Kesti muutaman päivän, söin Buranaa. Kysyisin sopiiko tuo kohonnut lasko mykoplasmaan? Entä tuo tulehdus olkavarressa. Nyt olo kohtalainen taas kerran, pientä nuhaa, vilunväristyksiä ajoittain.

      Poista
  169. Kannattaa vilkaista näitä:

    http://www.sanasinko.net/viewtopic.php?t=593

    http://cfs.gehennom.org/foorumi/viewtopic.php?p=12745#p12745

    Eli hoitovinkkejä MMS, otsoni, ja vetyperoksidi terapioista.

    VastaaPoista
  170. Osaisiko joku kertoa onko mycobakteeri intracellurare (äitini keuhkoisssa, ei tarttuva) mykoplasmaa? Tiedän että mycobakteereita on monia eri nimisiä, mutta onko niillä mitään tekemistä tämän mykoplasman kanssa? Nimimerkillä oikeasti tietämätön.

    VastaaPoista
  171. Joku kysyi iho-oireista, itsellä ilmestyi kuukausi sitten ihottumaa joka näyttää siltä kuin iho olisi paikoitellen kananlihalla. Ei kutise, mutta pelottavaa kun ne eivät lähde.. Myös hermosto oireita ja kieli näyttää kummalliselta. Söin yhden doximycin kuurin 15pv ja siitä tuli vain päänsärkyä. 2kk olen nyt nukkunut päivästä toiseen huolehtien terveyttä edistävästä ruokavaliosta mutta ei tämä väsymys katoa. En pysty edes laittamaan ruokaa kun seisominen tuntuu niin raskaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seisominen oli minullakin hankalaa, ääreishermostossa todettiin vaurioita.

      Mitä olen netistä lukenut niin osalla mykoplasma-peräinen väsymys paranee ajan myötä, 6-12kk. Osalla se muuttuu joksikin autoimmuunin tapaiseksi jossa on hyvin sekalaiset hermosto-oireet, jolle ei ole tautiluokitusta olemassa eikä siten myöskään virallista hoito-ohjetta.

      Odottelen edelleen koska Suomeen perustetaan ensimmäinen Mykoplasmaklinikka, urheilijapuolelta riittäisi ainakin asiakkaita.

      Poista
  172. Tänään diagnosoitiin mykoplasma. Itse ei hajuakaan mikä vaivasi - huimausta, heikottanut, pää särkenyt jne ja menin lopulta niin heikoksi, etten pystynyt töitä tekemään. Lääkäri löysi limaa kurkusta ja tulehduksia ja antoi heti mykoplasmadiagnoosin. Levinnyt ilmeisesti tasapainoelimiin ja siksi huimaa. Nyt Zeclaria 10 päivää, saas katsoa tehoaako. Lisäksi limaa irroittavaa yskänlääkettä (vaikken ole yskinyt ollenkaan) sekä Buranaa tulehdusta vastaan. Lisäksi päätin ottaa tehostetun kuurin D-vitamiinia, C-vitamiinia ja magnesiumia (hyvä lääkärikolumni aiheesta löytyy googlaamalla mykoplasma).

    Hoitanut lääkäri oli nainen Helsingin keskustan D-alkavalla yksityisellä lääkäriasemalla. En viitsi sen tarkemmin nimeä levitellä julkisesti :)

    VastaaPoista
  173. Hei!
    Olen yskinyt ja sairastellut pari kuukautta. Välillä näytti että tauti olisi voitettu mutta sitten se yskä taas yltyi ja nousi korkea kuume, kova kurkkukipu, päänsärky ja kuiva yskä. Yksityisellä pyysin mykoplasmatestiä ja sainkin sen ja se oli positiivinen. Minulle määrättiin doximycin 100 mg aamuin illoin 14 vrk. Joka paikassa tuntuu lukevan että lääkekuurin täytyisi olla ainakin pari kuukautta kestävä ennen kuin auttaa. Ulkomaisissa lähteissä lukee että 6 kk lääkekuuri. Voiko tuo nykyinen annokseni siis taltuttaa mykoplasman kokonaan? Muut oireet aika hyvin jo kurissa mutta yskä jatkuu. Kuuria jäljellä vielä viikko. Aikaisemmin söin kefexin-kuurin "muka" nielutulehdukseen. Aikaisempaa kokemusta mykoplasmasta minulla ei ole. Eli riittääkö 14 vrk kuuri 100 mg doximyciniä 2 tablettia päivässä?

    VastaaPoista
  174. Hei anonyymi 5.6. Ei tuo 14vrk valitettavasti auta jos on ehtinyt kroonistua. Suomessa taitaa vain Polo ja Valtonen tajuta jotain ja määrätä pidempiä kuurejä. Itse sain tosin eräältä yksityiseltä keuhkolääkäriltä parin kk jatkon vedoten Valtosen metodeihin. Mutta ehkä oli jo ehtinyt tulla resistenssi tai muuten vain ei enää auttanut kun oli yli kuukauden tauko ollut välissä. Kannattaa lukea nuo cfs verkko ja sanasinko linkit.

    VastaaPoista
  175. Onpa tosi hyvä, että tällainen sivusto on olemassa, tämä on auttanut jaksamaan oman mykoplasma-taistelun kanssa. Se taistelu alkoi ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten ja tänä talvena tauti alkoi vaivata uudelleen kaikkine kurjine oireineen. Nyt usean viikon antibioottikuuri menossa - lääkäri Satu Ojalainen on hoitanut hyvin ja asiantuntevasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mulla ollu kans kuumeiluuu ja keuhkoista tähystetiin oli paksuu limaa en viel ä tiijä voisko olla sitä

      Poista
  176. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  177. Huh... sain oman myko-diagnoosini tänään. Nyt ajateltuna kaikki parin viime vuoden sairaudet voi hyvinkin olla mykoplasmasta johtuvaa. Sen verran kummallisia "kremppoja" joukkoon mahtuu. Tosin urheilulääkärin mukaan kyse on tuoreesta mykoplasmasta, mitä sitten ikinä tarkoittaakaan. Sain 20 pvän Klacid -kuurin. Onko tällä maapallolla olemassa ketään, kenelle ensimmäinen antibioottikuuri on tepsinyt? Eli kannattaako pitää toivoa yllä? Itse olen himokuntoilija, ja ehdottomasti pahinta tässä sairaudessa on kuntoilukielto. Toiseksi pahinta tietoisuus siitä hiivatulehdushelvetistä joka tämän kuurin myötä tulee...

    VastaaPoista
  178. Myös urheilulääkäri Hakkarainen määrää pidempiä kuureja ja tuntuu olevan hyvinkin tietoinen sairauden haasteellisesta hoidosta

    VastaaPoista
  179. Taas pitkästä aikaa kirjoittelen tänne.. hengissä siis vielä :). Olen sairastunut sekä mykoplasman että keuhkoklamydian todennäköisesti samaan aikaan.

    Minulta löytyi ns. sattumalöydöksenä jo pari vuotta sitten keuhkojen varjoainekuvauksessa mattalasinodulus, jota käypä hoito suosituksen mukaan pitäisi seurata. Kukaan ei seuraa kuitenkaan, jos en ole itse kiinnostunut asiasta...

    Nyt tuo mattalasinodulus oli kooltaan kasvanut ja näkyi jo keuhkokuvissakin, mistä sitä ei ole aiemmin koskaan löydetty.

    Mitä tämä tarkoittaa - onko kellään kokemusta asiasta?

    Yskä jatkuu edelleen kovana, yleiskunto heikkenee koko ajan, veri maistuu suussa yskiessä ym., mutta lääkärit eivät ole kiinnostuneet asiasta sen enempää... Itseäni kyllä huolestuttaa tilanne, mitä pitäisi tehdä? Huolestuttaa myös siksi, että asiaa ovat tutkineet isot työterveyslääketieteen toimijat, mutta diagnoosia saati hoitoa en ole saanut. Mistä näille oikeastaan maksetaan?

    VastaaPoista
  180. Yritin tänään löytää Oulusta tai Oulun seudulta mykoplasmaan perehtynyttä lääkäriä, mutta en onnistunut. Onko kenelläkään antaa neuvoa?

    Olen sairastanut mykoplasmaa nyt vuoden, joten oireet hyvin tuttuja edellä luetutuista kommenteista. Verikoe otettu ensin tammikuussa 2013, uusiksi kesäkuussa, ja molemmissa mykoplasma-arvo n. 170, ei akuuttia infektiota. Perheessä muut sairastivat paljon lievempänä, minulle tuli sen sijaan keuhko- ja sydänoireita, rajuja hengitystieinfektioita, poskionteloon infektion aiheuttama paise ja jatkuva kova pää- ja niskasärky. Takana on nyt 6 antibioottikuuria, joista 14 vrk:n Roxitchromycin auttoi selvästi, mutta nyt oireet ovat taas flunssan myötä palailleet.

    Rasituskokeessa sydämen palautuminen rasituksesta havaittiin elokuussa 2013 heikentyneeksi, sydämen ultrassa ei näkynyt erityistä. Nivelkipuja ollut eri puolilla kehoa nyt puoli vuotta, pahiten käsissä ja jaloissa mutta myös kyynärpäissä ja olkapäässä. Nivelreumaa ei löytynyt kesän/alkusyksyn tutkimuksissa reumalääkärillä. Rasituksen sietoni on selvästi heikentynyt, samoin yleiskunto.

    Miten ja keneltä saisin riittävän tehokkaan antibioottikuurin, jolla pääsisin eroon tästä taudista? Tähän mennessä lääkärit ovat kommentoineet tautini jo hoidetun antibiooteilla, osa on sanonut mykon olevan "mediataudin" ja yksi kirjoitti minulle ensinäkemällä reseptin nenäsumutteesta ja voimakkaasta mielialalääkkeistä. Jätin jälkimmäiset hakematta. Olen +40-v., aiemmin olin aika urheilullinen ja kohtalaisen hyväkuntoinen, mielestäni ihan tasapainoinen nainen. Nyt alkaa olla mitta täynnä tätä puolikuntoisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkittynyt myco vaatii useamman kuukauden moniantibioottihoitoa, hoitoa hivenaineilla, vitamiineilla ja mahd. muilla antioksidanteilla. Läheiseni parani näillä keinoin. Myco oli romahduttanut esim q10 tason elimistössä 1/3 siitä mitä sen kuuluisi olla. Ota yhteyttä lääkäreihin antioksidanttiklinikalla. Hakusanalla antioksidanttiklinikka löydät yhteystiedot.

      Poista
    2. En ole Oulusta vielä löytänyt lääkäriä, joka suhtautuisi vakavasti pitkittyneeseen mykoplasmainfektioon. Lasten tautina pitävät ja vanhalle infektiolle ei "kuulemma" tarvitse tehdä mitään. Minulla mykoarvo on ollut 194 - 164 välillä koko ajan. Minulla on juuri samanlaisia oireita kuin sinullakin, sydänoireet johtivat teho-osastolle, reumafaktorini on ollut pahimillaan 540 (viitearvo 16?), mutta reumaa ei kuulemma ole.

      Minulla on mennyt kahden vuoden aikana n. 10 000 euroa lääkäreihin ja erilaisiin tutkimuksiin, mutta apua ei ole juurikaan löytynyt. Antioksidanttihoitoon en ole vielä hakeutunut. D-vitamiini arvoni oli pudonnut kuitenkin sairastelun aikana 32:een, mikä on alle suositusten.

      Ensimmäisen asioihini aidosti perehtyvän lääkärin löysin Helsingistä (Ville Valtonen). Oulusta tulee sinne hieman matkaa ja jonotusaika oli pitkä, puoli vuotta, mutta apuakin sieltä sain.

      Poista
  181. Ota yhteyttä Pertti Lähteenmäkeen Antioksidanttiklinikalla. Hänen hoidossaan läheiseni parani. Hänellä oli hoitamatta jäänyt mycoplasma ja keuhkoklamydia sekä subakuutti kilpirauhasen tulehdus.
    Vitamiini- ja hivenainetasot olivat hänekin tapauksessa romahteet. Vaatii vähintään 3 kuukauden doksisykliinikuurin ja päälle lyhyempi zitromax kuuri. Lisäksi mm NACia ym. Vitamiini- ja hivenainehoito on olennaisen tärkeä sillä nämä kovat pitkittyneet taudit todella romahduttavat niiden tasot elimistösssä.
    Olen kiitollinen läheiseni paranemisesta ja uskon, että samalla hoidolla tekin paranette.

    VastaaPoista
  182. Mykoplasma ja keuhkoklamydiasta täälläkin kärsitty. Ensin sain 10 päivän doximycin kuurin ja sen jälkeen arvot olivat molemmat noussut, jolloin sain 10 päivän roxitromycin kuurin. Mykoplasma-arvo tämän jälkeen reilu 100 ja keuhkoklamydia vähän toisella kymmenellä. Oireita ei enää ole, joten lääkitystäkään ei enää jatkettu. Myös urheilu on astunut kuvioihin jälleen mukaan seitsemän viikon tauon jälkeen. Pikkuhiljaa pitää jotain yrittää harrastella, vaikka kunto on kyllä kadonnut ja jaksaminen on melko heikkoa. Lääkäri sanoi että voit urheilla ja jatkaa normaalia elämää, joten siihen nyt uskon. Toivottavasti mitään oireita ei enää tule. Vitamiineja minäkin olen pistellyt poskeeni koko taudin ajan.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!