maanantai 2. tammikuuta 2012

Nujertaako banaanikärpäsen bakteeri Dengue-kuumeen?

Hyttyset levittävät Suomea eteläisemmillä leveyspiireillä monia ikäviä tauteja kuten Dengue-kuumetta. Se on yksi ikävimmistä ihmisiä vainoavista taudeista, joka on viime aikoina vielä lisääntynyt nopeasti.

Dengue-viruksen aiheuttamalle kuumeelle altistuu noin 50-100 miljoonaa ihmistä. Suomesta tauti on ensimmäisen kerran tavattu vuonna 2004, eikä sille ole olemassa tehokasta lääkitystä eikä siltä voi toistaiseksi suojautua myökään rokottamalla tai estolääkityksellä. Vain suojautuminen hyttysten pistoilta auttaa.

Tänään käsiini sattui puolen vuoden takainen Nature-lehti, jossa on julkaistu kaksi raporttia (ensimmäinen ja toinen) hyönteisissä yleisenä esiintyvien Wolbachia-bakteereiden käyttömahdollisuuksista Dengue-virusten torjuntaan. Kun itseänikin kiinnostavat tämänkaltaiset kysymykset, päätin tutustua raportteihin vähän tarkemmin.

Tutkijat olivat sopeuttaneet banaanikärpäsessä luonnostaan elävän Wolbachia-bakteerin Dengue-virusta levittävään sääskeen ja todenneet sen viihtyvän siinä mainiosti. Ja mikä vielä parempaa, bakteeri suojasi sääskiä Dengue-virustartunnalta varsin tehokkaasti - virusten määrät bakteeri-infektoiduissa sääskissä olivat reilusti alle tuhannesosan bakteerittomiin kontrolleihin verrattuna. Eikä siinä kaikki: kun näitä sääskiä sitten vapautettiin australialaisen sääskipopulaation joukkoon, levisi bakteeri nopeasti koko hyttysyhteisöön.

Näyttää siis siltä, että tieteellisen tutkimuksen kautta on löydetty erittäin lupaava keino torjua Dengue-kuumetta - yksinkertainen, halpa ja tehokas. Toki tutkijoiden havainnot täytyy vielä varmistaa uusien kokeiden avulla, ja erityisesti sellaisissa paikoissa, joissa virus on todellinen ongelma. Mutta mikäli nyt tehdyt havainnot pitävät loppuun asti, on maailmassa ihmisten kiusana pian yksi iso riesa vähemmän.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hirvikärpänen
Elämänkumppaneina virukset
Ihminen - superorganismi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!