keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Miksi villisika, mutta ei citykani eikä minkki?

Iltalehti kertoi, että maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kepu) on sanonut, että villisikaa koskee "lännen laki - ammutaan tavattaessa". Harvinaista puhetta Suomessa.

Taustalla on tietenkin pelko sikaruton saapumisesta maahamme. Kyseessähän on sikojen ja villisikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti, jonka aiheuttaa asfivirus. Se ei tartu ihmiseen, eikä siihen ole olemassa rokotetta eikä hoitokeinoa, mutta sen saapumisella maahamme olisi dramaattiset vaikutukset suomalaisen sianlihan vientiin.

IL:n uutisen mukaan villisiasta on tehty todellinen lainsuojaton: sen metsästykseltä on poistettu lähes kaikki mahdolliset rajoitukset ja siltä on kumottu yleinen rauhoitusaika sekä sallittu sen pyytäminen elävänä aitauksiin. Tämä on tietenkin hyvä asia.

Samalla joudun kyllä ihmettelemään, miksi muihin haitta-eläimiin ei ole sovellettu samanlaista määrätietoisuutta. Esimerkiksi äärimmäisen haitallinen citykani nauttii edelleen kesäaikaisesta rauhoituksesta. Sama koskee etenkin saaristolinnustolle äärimmäisen tuhoisaa pohjoisamerikkalaista minkkiä. 

Olisi hienoa, mikäli ministeriö toimisi yhtä määrätietoisesti ja loogisesti kaikkia Suomen luontoon kuulumattomia haittaeläimiä kohtaan. Siihen tarjoaisi mahdollisuuden ainakin ponteva kansliapäällikkö: Jaana Husu-Kallio on nimittäin IL:n uutisen mukaan ehtinyt jo omakätisesti poistaa yhden villisian päiviltä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

6 kommenttia:

  1. Kannatan lämpimästi ja pistän lainsuojattomien listalle myös supikoiran.

    VastaaPoista
  2. Ei saa unohtaa myöskään vaeltavia/muuttavia haittaeläimiä, kuten valkoposkihanhi/merimetso, jotka paskovat ympäristösä pilalle.

    VastaaPoista
  3. Susista on kanssa kovasti polemiikkia, toiset sanoo ettei susi ole vaarallinen, ei ole tappanut yhtään sitten 1800-luvun, joten kyllä ennemmin otan lauman susia, ku lauman "pakolaisia" ..

    VastaaPoista
  4. Niin, sanoisin itse metsästävänä professorille, että villisika on toki verrattavissa citykaniin ja minkkiin haitallisena tulokaslajina.

    Nyt on kuitenkin niin, että minkin metsästys ei Suomessa nauti kovin voimakasta innostusta, varmaankin osaltaan vähäisten turkishintojen ja verrattain kovan vaivannäön (raudoilla pyynti) takia. Sama koskee Jaskan mainitsemaa supikoiraa, jonka kohdalla pätevät samat muuttujat. Citykanin tapauksessa puolestaan nousee (syystä) vastaan mm. metsästyskielto taajama-alueilla, joilla tätä vitsausta lähinnä esiintyy. Tarkoitan että metsästysajan ulottamisella kesäajalle ei ole juurikaan voitettavaa niin kauan, kun nykyisiäkään mahdollisuuksia ei täydessä määrin käytetä.

    Villisika poikkeaa näistä muista vielä sikälikin, että se on vasta leviämässä maahamme ja aktiivinen metsästys voisi periaatteessa hävittää kannan maastamme. Minkin, supen ja kanin kohdalla en jaksa tähän uskoa.

    VastaaPoista
  5. Lisätään listaan vielä kanadanmajava. Sen metsästys tulisi olla vapaata ja rauhoitusta ei pitäisi olla.

    Katselin noita villisian "tapporahoja", niin kyllä siinä jonkinlainen kannustin olisi. Ainakin tankillisen polttoainetta verran. Sikatalous on Suomessa hyvin heikoilla tällä hetkellä ja vasta Aasiaan avattu vienti on vaarassa sikataudin takia. Kysymyksessä on siis hyvin vakava tilanne, jos maahamme pääsee sairaita villisikoja.

    VastaaPoista
  6. Citykani äärimmäisen haitallinen? Minkä alan professori kirjoittaja oikein on ;) Kaniini on haitallinen puistojen ja puutarhojen koristekasveille, jotka nekin ovat vieraslajeja.

    Kaniini (Oryctolagus cuniculus) on Euroopassa kotoperäinen laji, ja Iberian niemimaalla se on ekosysteemin avainlaji.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!