torstai 22. maaliskuuta 2018

Yle viis veisaa hyvän journalismin periaatteista

Britit tulivat takavuosina tunnetuiksi narsissien syömisestä. Ylen eilinen uutinen puolestaan kertoi hollantilaisten kukkakauppiaiden huolesta, jonka mukaan Brexit vaikeuttaa heidän liiketoimintaansa.

Kauppiaden mukaan Brexitistä kärsivät kaikki. Hollantilaisten vientibisnes vaikeutuu ja kukkienhinta Britanniassa nousee. Huolen ymmärtää, sillä bisneksen arvo Britanniassa oli viime vuonna 850 miljoonaa euroa, minkä takasi se, että siellä myydyistä kukista yli neljä viidesosaa oli tuontitavaraa.

Sinänsä Suomen kannalta merkityksettömän uutisen luettuani olin hiukan hämmästynyt yleläisen vastuullisen journalismin tavoista. Jutussa haastateltiin pelkästään hollantilaisia kukanviejiä tai heidän edusmiehiään.

Stoorissa ei myöskään pohdittu lainkaan kukkabisneksen vaikeutumisen mahdollisia hyviä puolia briteille tai yleisesti. Sen enempää asiaa miettimättä mieleeni tulee kuitenkin ainakin kolme seikkaa.

Ensinnäkin hollantilaisen viennin mahdollinen kuihtuminen johtaisi brittiläisen kukkatuotannon palautumiseen. Sen mukana maan kauppatase olisi hiukkasen nykymenoa positiivisempi, maan verotulot kasvaisivat ja työllisyys paranisi.

Toiseksi kaikkien elävien kasvien - siis myös kukkien - kauppaan liittyy riski kasvituholaisten leviämisestä. Mikäli kanaalin yli käytävä kauppa loppuu tai vähenee, myös tämä riski pienenee.

Kolmanneksi muutoksen seurauksena kasvinsuojeluaineiden käyttö Euroopassa vähenee, sillä hollantilainen kukkatalous pyörii vahvasti niiden varassa. Käytön ongelmista uutisoi viimeksi Yle itse kertomalla, että linnut ovat vähentyneet EU-maissa torjunta-aineiden takia.

En toki tiedä, ovatko brittien saavuttamat edut suurempia kuin hollantilaisten menettämät, sillä vain ensimmäiselle niistä on olemassa hintalappu. Vapaan kaupan menestys Hollannin ja Britannian välillä osoittaa brittien edut pienemmäksi kuin menetykset. Lopputulos kuitenkin riippuu tuhoriskistä tai oikeammin sen toteutumisesta sekä torjunta-aineiden negatiivisten vaikutusten arvottamisesta.

Tämä ei kuitenkaan ole oleellista, sillä Ylen uutinen osoittaa jälleen kerran, ettei verorahoitteinen mediamme jaksa tai halua tehdä laadukasta journalismia, vaan pahimmillaan uutisoi asioista haastattelemalla yksipuolisesti toista asianosaista. Siis viis veisaa journalismin periaatteista.

Syitä voi jokainen pohtia mielessään, mutta itse en ole tullut kiinnittäneeksi huomiotani yhteenkään Brexit-uutiseen, jossa olisi käsitelty aihetta lähdöstään päätöksen tehneiden brittien kannalta positiivisesti tai edes jollain tavalla tasapuolisesti. Kuitenkin on selvää, että vain siten Yle ja muut mediatalomme voisivat auttaa asiakkaitaan luomaan tosiasioihin perustuvan itsenäisen näkemyksen Brittien EU-erosta.

Mutta ehkäpä se ei edes ole vastuullisten medioidemme toimituksen tavoitteena.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ylen vastuullinen journalismi Britannian pedofiiliringin ja Ruotsin pikkuprinsessan valossa
Minne menet, Euroopan Unioni?
Älä syö narsisseja!

10 kommenttia:

  1. Kyllä minun täytyy ihan ihailla professorin sitkeän kirkasotsaista uskoa siihen, että YLE pyrkisi tasapuoliseen ja puolueettomaan tiedottamiseen! Sitä kuvittelisi, että viidelläsadalla millillä vuodessa saisi ammattitaitoista ja eettisesti ja journalistisesti pätevää porukkaa töihin. Vaan ei, kun rekrytoinnin pääkriteerejä näyttää olevan punaviherfeministisen mission ja agendan edistäminen. Tuon vanhan tuomarinohjeen "Kuultakoon toistakin osapuolta" ylenkatsominen on vain niitä tökeröimpiä toimintatapoja.

    VastaaPoista
  2. Jos YLE ja muu "vastullinen" media toimisi arvojensa mukaisesti, ne eivät tarvitsisi itsekehukampanjoita. Niiden viesti on suomennettuna : uskokaa nyt ihmeessä meitä, vaikka jäämmekin kiinni jatkuvasti puolitotuuksista ja valehtelusta!
    Kiitos professorille taas YLE:n arvopohjallisen "suoritteen" esiin nostamisesta.

    VastaaPoista
  3. Uutisten totuudellisuuspyrkimykset, kuten niin sanottu "faktantarkistus", ovat tiedollinen ansa johon on sitä helpompi langeta mitä kyseenalaistamattomampana lähtökohtaiset näkökulmakysymykset on otettu.

    Lähtökohtien kyseenalaistaminen on se mikä tarvitsisi erityistä huomiota. Ettei tosiaankaan laadittaisi uutisia ikään kuin olisi olemassa jo jokin lähtökohtainen totuus joka tarvitsisi ainoastaan faktista levittelyä.

    Lähtökohtien kyseenalaistamattomuus tuottaa sitä hirveämpää "uutisointia" mitä isommista ja perustavammanlaatuisista asioista on kyse. Esimerkiksi maahanmuuttokriittisyys ei saa koskaan, siis: ei koskaan olla YLE:n juttujen lähtökohtana. Eli kaiken tätä aihetta koskevan on oltava, toistan: on oltava aivan alusta alkaen aidattua totuutta.

    Niinpä me kaikki saamme vielä pitkään odottaa sitä päivää jolloin joku uskaltaa kyseenalaistaa sen, etteivät "humanistit" olekaan hyviä, vaan, hmmm, pahoja ihmisiä. Siihen menee vielä toinenkin tovi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. YLE on jo lähtökohtaisesti maalattu nurkkaan, kun sen tehtäväksi on määritetty monikulttuurisuuden edistäminen. Tätä tavoitetta on edistetty mm. kyseenalaistamalla oman kulttuurin ja kansan olemassaolo, vaikenemalla maahantulijoiden rikollisuudesta sekä kieltäytymällä kokonaisuuden taloudellisesta analysoinnista ja hyötyjätahojen kytkösten pohtimisesta. Kun yhä useampi tunnistaa nuo keinot, kääntyvät ne tavoitettaan vastaan. YLE kaipaa tervehtyäkseen kunnon laihdutuskuurin, eikä se lähde sen omasta aloitteesta.

      Poista
    2. Tuon kaiken takana ovat vallankahvassa olevat EU-diktatuurin ostamat maanpetturi-vallanpitäjät.

      Poista
    3. "Commission: EU Too White, Mass Third World Migration Must Be ‘New Norm’",
      http://www.breitbart.com/london/2017/12/18/eu-white-mass-migration-norm/

      "Suomen tuhoamisohjelma", http://magneettimedia.com/suomen-tuhoamisohjelma/

      ”The EU has BRIBED 28 Prime Ministers with £10 million per treaty to sign away their nations and their freedom. Ordinary Ministers get less. Its much cheaper than building weapons and going to war, as Adolf Hitler did.”
      - ”Expose the EU dictatorship and its police state”,https://eutruth.org.uk/

      "The EU has over 200,000 offshore bank accounts from which it pays BRIBES.”
      ”Fifty reasons to leave the EU”,http://www.eutruth.org.uk/50reasonseu.html

      Poista
  4. Meidän vallanpitäjiemme propaganda-koneen Ylen esikuva:

    ”Welcome To The BBC”, http://tapnewswire.com/2018/03/welcome-to-the-bbc/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskimääräisessä taloudessa on kaksi pesukonetta:
      http://tapnewswire.com/2014/09/the-average-home-has-two-washing/

      Poista
  5. "#METOO SAAVUTTANUT JO KIINAN KULTTUURIVALLANKUMOUSTA MUISTUTTAVAN KIIHKON",
    http://ylewatch.blogspot.fi/2018/03/metoo-saavuttanut-jo-kiinan.html

    VastaaPoista
  6. Brexitin täytyy epäonnistua. Nimittäin jos käykin niin, että vapaa Iso-Britannia nousee uuteen lentoon, se olisi kauhea esikuva muille EUn alusmaille. Siksi Brexit täytyy olla täystuho, ainakin Ylen uutisissa. Ylellä on tästä perinteitä jo vanhastaan, Näin naapurissa ja muut ihanat Neuvostoliiton ylistelyt.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!